WELL STANDARD

WELL Standard egy – már Magyarországon is elérhető – egészséges épület és belső términősítő rendszer, mely 2014-ben került kifejlesztésre az USA-ban. A minősítés mind az ingatlan fejlesztők, mind a bérlők részéről kiemelt népszerűségnek örvend. Magyarországon 2022-ben már 4 Gold szintű WELL minősített, 8 Health-Safety Minősítéssel rendelkező irodaház van, és 31 regisztrált, tehát folyamatban lévő minősítés található. Mivel a WELL kifejezetten az egészséges és élhetőbb belső terek kialakítására helyezi a hangsúlyt, ezért megfelelő kiegészítője más zöld épületminősítési sztenderdeknek (LEED, BREEAM pl). Kifejlesztése során szakemberek (építészek, orvosok, dietetikusok, épületgépészek, energetikusok) együttműködve alakítottak ki egy kritériumrendszert, mely nagyban hozzájárul az egészséges munkatér kialakításához, ami hatékonyabb munkavégzést eredményez. Fontos különbség a legtöbb minősítési rendszer szisztémáitól a helyszíni méréseken és adatgyűjtésen alapuló ellenőrzés.

A WELL minősítési rendszer új verziója tíz témakörben fogalmaz meg alapkövetelményeket és ajánlásokat a jobb beltéri környezet kialakítása érdekében: levegőminőség, víz, táplálkozás, fény, mozgás, hőkomfort, akusztika, anyaghasználat, szellemi környezet és közösség.

Maga a WELL már nem csak kereskedelmi és irodaépületek egészséges belső tereinek a kialakítását és üzemeltetését méri, hanem bármely épületfunkcióra alkalmazható. Ezen felül lehetőség biztosít Core minősítésre is. A minősítés folyamatát ajánlott, hogy akkreditált WELL AP tanácsadó segítse, az MN6 Energiaügynökség munkatársa rendelkezik ezzel a képzettséggel, jogosultsággal és az ehhez fontos megfelelő tapasztalattal is.

Fontos látni, hogy a WELL minősítés lényegesen hozzájárul az adott cég ESG céljainak teljesítéséhez (fókuszáltan leginkább az ”S” Social aspektusra), amelyet egy másik zöld minősítéssel (pl.: LEED) kiegészítve már igen sokat tettünk az ESG ”ES” részének teljesítéséért.

A minősítés folyamatáról

A WELL minősítés online felületen keresztül zajlik és már nemcsak kereskedelmi és irodaépületek egészséges belső tereinek a kialakítását és üzemeltetését méri, hanem bármely épületfunkcióhoz használható. Lehetőség van „Core” azaz az épület alapkialakításait értékelő minősítésre is. A minősítés folyamatát célszerű akkreditált WELL AP tanácsadónak támogatnia.

A minősítés első lépése a projekt regisztrációja. A tervezési fázisban lehetőség van előminősítés megszerzésére is, ami lehetővé teszi, hogy a projektet már korai fázisában az egészséget támogató épületként lehessen azonosítani. A projekt befejezésekor – a beküldött dokumentációk ellenőrzése után – helyszíni ellenőrzések, mérések és mintavételezések után kapja meg a projekt a végleges minősítést. Ez az elért pontszám alapján lehet Bronz, Ezüst, Arany vagy Platina fokozat.

 

WELL Kanapé webinárium és szakcikk a témában:

A WELL Európában

Hogyan áll a WELL Európában? Mely országok állnak az élen? A WELL Kanapé webinárium őszi előadássorozatának második állomásán megnéztünk egy-két kiemelkedő európai projektet, valamint két vendégünk ingatlanfejlesztői részről mesélt a WELL minősítés során szerzett tapasztalataikról.

A zöld épület minősítések és az egészség

Milyen módon támogatják a zöld épület minősítések az emberi használat és egészség szempontjait, illetve ennek szellemében mit érdemes tudni a LEED, a BREEAM és a passzívház rendszerről? Miként adnak a különböző zöld épület minősítések hangsúlyt az emberi használat körülményeinek, az emberi egészségnek, illetve hogyan biztosítanak lehetőséget ezen témakörök megismeréséhez?

Cikkek és események a témában:

WELL workshop

WELL in Budapest

Időpont: 2024. április 16. Helyszín: Academia Offices The event is designed to support the WELL community including WELL APs, WELL

Tovább

Tiszta levegőt az épületeinkbe!

A HuGBC WELL munkacsoportjával a felmerülő kockázatok minimalizálására speciális webinar sorozatot indítottunk, melynek keretei között körbejárjuk, hogy az újra megnyitott

Tovább

Művészet az irodában

A WELL standard „Beauty and design” témakörében a munkaterekbe helyezett műalkotások kapnak fontos hangsúlyt. A WELL kapcsán is, az utóbbi

Tovább

Big Office Day 2019

November 20-án, 14:00 órától előadóként leszünk jelen az év egyik legjelentősebb irodafejlesztési konferenciáján, reméljük ott találkozunk! Office Stage – Út

Tovább

A WELL minősítés alapjai

A WELL minősítés alapjait foglaltuk össze ebben a videóban Végvári Zsuzsival az Offiseven alapítójával. Reméljük az ingatlanfejlesztőket követve sok bérlő is kedvet

Tovább