A minősítő szervezet

A LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) az egyik legelterjedtebb zöld épületminősítő rendszer, amely 1998-ban az USA-ból indult útjára. 2000 óta több mint 140 000 projekt büszkélkedik világszinten a minősítéssel, vagyis már egy széles körben alkalmazott, megbízható rendszerről beszélünk, amely folyamatosan alkalmazkodik a technikai újdonságokhoz, trendekhez. Jelenleg hazánkban és a közép-európai régióban is a BREEAM után a második legelterjedtebb minősítési rendszer.

A minősítés szakmai felelőse az amerikai USGBC (United States Green Building Council) non-profit szervezet, amelyet 1992-ben alapítottak. A szervezetnek világszinten több mint 15.000 tagszervezete van, amelyek között az építőipar, ill. kapcsolódó területek minden alszegmense képviselteti magát.  A szervezet munkáját az alábbi két fő elv határozza meg:

Vízió

Az épületek és közösségek regenerálják és fent is tartják az egész ökoszisztéma egészségét és sokszínűségét generációnk életében.

Küldetés

Épületek, közösségek oly módon kerüljenek megtervezésre, kialakításra és fenntartásra, hogy az egy környezet és társadalomtudatos, egészséges és virágzó környezetet teremtsen, amely végeredményben javítja életünk minőségét.

Az USGBC, ily módon a LEED egyik alapvetése az ún. Triple bottom line, azaz a 3 alappillér optimalizálása. Ezek a gazdaság, társadalom, környezet pillérek, amelyek teljes mértékben összhangban vannak a fenntarthatóság (sustainability) nemzetközileg is elismert alapelvével, ill. szinergiát mutatnak az ESG szempontjaival is.

Triple bottom line
gazdaság
társadalom
környezet

Miért előnyős a LEED minősítés használata?

Hazánkban elsősorban 3 főbb épületminősítési rendszer alkalmazása terjedt el. Ezek a BREEAM, LEED és WELL. Ezek közül a minősített épületek számát tekintve a LEED (a BREEAM után) a második legelterjedtebb.

A LEED széleskörű elterjedésének egyik oka az, hogy egy a környezeti terhelést és az épülethasználók igényeit egyaránt szem előtt tartó követelményrendszerrel bír, amelyben a célok elérésének módszerei alapvetően rugalmasak, így a tervezőcsapat nem csak sztenderd megoldásokat alkalmazhat az adott részcél (pl.: beltéri vezetékes víz megtakarítás) elérése érdekében. Vitás kérdések, nagyon egyedi megoldások esetén továbbá lehetőség van egyedi szakmai konzultációt/elbírálást kérni a szervezettől.

A minősítéssel együtt többek között az alábbi kézzel fogható eredmények érhetők el:

Egészségesebb belső környezet (levegőminőség, komfortérzet, használóelégedettség) => munkavállalói/ egészségügyi externális költségek, megtartási költségek alacsonyabbak

Csökkentett energia és vízfelhasználás => jelentős költségmegtakarítás

Csökkentett ÜHG kibocsátás => klímavédelemben való részvétel

Tudatosabb hulladékgazdálkodás, hulladékkezelés költségmegtakarítás

Üzemeltetési költségmegtakarítás

Értékesebb ingatlan (várhatóan magasabb piaci ár mind eladás, mind bérbeadás esetén)

EU Taxonómia megfelelés, zöld finanszírozási eszközökhöz megfelelés

Épület (ily módon vállalat) PR megítélése javul, kapcsolódó goodwill növekszik