Olyan ingatlant szeretne,

amely jelentősen alacsonyabb rezsivel üzemeltethető?

ahol szívesen töltenek az emberek időt, mert az ergonómia, egészségük és annak megközelítése is szempont volt a kialakítás során?

amiről elmondható, hogy már tesz azért, hogy a fenntarthatóság ne csak egy sokszor ismételt szó legyen?

amely megfelel az EU-s, ill. hazai energiahatékonysági irányelveknek, ill. törvényeknek?

ami része egy elismert, nemzetközi közösségnek, és releváns adatbázisok része?

amely a fentiek (és sok más tényező) miatt alapvetően értékesebb, mint a mellette álló ingatlanok?

Ha IGEN,

akkor javasoljuk, hogy ingatlanját ”zöld módon” alakítsa ki (tervezés, építés) majd pedig üzemeltesse. Ezzel pedig lehetősége nyílik zöld épületminősítések megszerzésére. Az MN6 szakemberei a koncepcióalkotástól egészen a minősítés megszerzéséig tudják ebben mind a beruházót mind magát a projektet támogatni az alábbi két épületminősítés esetében.

ESG megfelelés

A fenntartható épületek, azon belül is a zöld minősítésekkel ellátott ingatlanok kitűnően illeszkednek az ESG szempontrendszerébe, mert nagy hangsúlyt fektetnek mind az épületben dolgozók egészségére és „jóllétére” (lásd WELL minősítés fókusza), mind pedig az épület energia-, víz-, és anyagfelhasználására, annak környezeti lábnyomára (lásd LEED minősítés fókusza). Ebből kifolyólag is sok esetben bevett gyakorlat a két minősítésnek való egyidejű megfelelés.

A közérzetünket leginkább az épületben lévő levegő minősége határozza meg. A páratartalom, a hőmérséklet, a levegőben lévő szennyezőanyagok nagyon komolyan befolyásolják, hogy teljesítünk a munkahelyünkön. Emellett fontos még, mennyire van lehetőségünk alternatív munkaállomások használatára, esetleg mozgásra, ergonomikus bútorokat használunk-e, tudunk-e egészséges ételeket enni az irodaházban vagy kimerül a kínálat a csoki és kávé automatában. A növények és a zöld tetőkert, esetleg egy céges konyhakert látványa még inkább segíti a munkahelyi jóllétünket, és ez a hatékony munkavégzést is támogatja.

A már Magyarországon is elérhető WELL minősítési rendszer kidolgozását egy orvosok, pszichológusok és épületgépészek bevonásával végrehajtott több éves kutatási program előzte meg, amely alapján a fenti ötletek és még számos egyéb javaslat alapján átalakított vagy épült irodai környezet egyértelműen pozitív hatással van a munkavállalókra! Az ilyen épületben dolgozók jobban érzik magukat, elégedettebbek, hatékonyabban dolgoznak, kevesebbet betegek és az épület kialakítása még az energiahatékony üzemeltetést is segíti! Ez jelentheti a választ a gyorsan terjedő beruházói hajlandóságra az épületek ilyen kialakítására, a cégeket pedig a “WELL” irodák előnyben részesítésére, hiszen itt már nem csak olcsóbb üzemeltetésről beszélhetünk, hanem az egyre nehezebben megtartható munkaerő elégedettségéről, hatékonyságáról is, ami pénzügyi szempontból is nagyon jelentős előny lehet!

A LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) az egyik legelterjedtebb zöld épületminősítő rendszer, amely 1998-ban az USA-ból indult útjára. 2000 óta mintegy 140 000 projekt büszkélkedik a minősítéssel, vagyis már egy széles körben alkalmazott, megbízható rendszerről beszélünk, amely folyamatosan alkalmazkodik a technikai újdonságokhoz, trendekhez. Jelenleg a hazánkban és a közép-európai régióban is a BREEAM után a második legelterjedtebb minősítési rendszer.

Elterjedésének oka az, hogy egy a környezeti terhelést és az épülethasználók igényeit egyaránt szem előtt tartó követelményrendszerrel bír, amelyben a célok elérének módszerei alapvetően rugalmasak. A minősített épületek pedig számottevő CO2, ÜHG kibocsátás, ill. energia- és vízfelhasználás csökkenést könyvelnek el. További fontos szempont, hogy a minősítés szellemében való tervezés, építés, ill. működtetés kiválóan illeszkedik mind a fenntarthatóság, mint pedig az ESG szempontrendszereibe, ily módon pedig például az épület PR értékét is nagyban növeli és a vállalat EU Taxonómia megfelelését biztosíthatja. (A Magyar Nemzeti Bank 5/2021. (IV.15.) számú ajánlása a fenntartható ingatlan beruházásokhoz kapcsolódó hitelekről (”zöld hitel”) elfogadja a LEED  Gold és Platina minősítését is mint jogosultsági feltételt.)