Mit takar az EU Taxonómia fogalma és milyen szerepet tölt be?

Az EU 2050-es klímasemlegességi céljainak elérésére alkotta meg a Green Deal (Zöld Megállapodás) cselekvési tervet, amelynek része egy Fenntartható Finanszírozási Akcióterv is. Ennek keretében lépett hatályba 2020. július 12-én az EU Taxonómia (2020/852 rendelet), amely 6 környezeti célt jelöl ki:

éghajlatváltozás mérséklése

éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás

vízi és tengeri erőforrások fenntartható használata és védelme

körforgásos gazdaságra való átállás

szennyezés megelőzése és csökkentése

biológiai sokféleség és az ökoszisztémák védelme és helyreállítása

A fenti célok mentén beazonosíthatóak azok a zöld tevékenységeket, amelyek lényegesen hozzájárulnak a fenntartható gazdasági működésbe való átmenethez.

A rendelet által érintett tevékenységek között megtaláljuk többek között az erdőgazdálkodást, a gyártást, az energetikát, a víz- és szennyvízgazdálkodást, a közlekedést és szállítmányozást, az infókommunikációt és az építőipart is, illetve az ingatlanokkal kapcsolatos tevékenységeket.

A zöld ingatlanfinanszírozás ösztönzésének eszköze az EU Taxonómia

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021. augusztus 31-én meghirdette a Zöld vállalati és önkormányzati tőkekövetelmény kedvezmény programját, majd 2022 márciusában kiterjesztette ennek feltételeit. Ezzel egy zöld finanszírozási ösztönzőt hozott be a kereskedelmi bankok hitelezési mechanizmusába.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bizonyos ”zöld” célú tevékenységek hitelezése során a megfelelő követelmények teljesülése esetén ún. tőkekövetelmény kedvezmény vehető igénybe. Ingatlanokkal kapcsolatban például 5%, illetve 7% lehet a kedvezmény mértéke. (Ezzel a hitelintézeteket ösztönzik, hogy minél több zöld projektet finanszírozzanak, mert azokkal érdemben csökkenthetik saját tőkekövetelményüket, amelyet az MNB a bankrendszer stabilitásának biztosítása céljából vár el.)

Az MNB három lehetséges utat jelölt ki, amelyekkel az egyes ingatlanok jogosulttá válhatnak a kedvezmény igénybevételére:

1.

EU Taxonómia szerint, amely feltételrendszer az EU Taxonomy Climate Delegated Act Annex I., 7. pontjának, 7.1., 7.2. és 7.7. alpontjaira épül. Elérhető kedvezmény: 7%

2.

”Magyar sajátosságokra szabott” taxonómia szerint, amely az 1. pont hazai iparági gyakorlatok és sajátosságok szerint testre szabott változata. Elérhető kedvezmény 5%

3.

Zöld épületminősítések (BREEAM, LEED, DGNB, stb.) szerint, amely a nemzetközi zöld épületminősítési sztenderdek alkalmazására épít. Elérhető kedvezmény 5%.


Az 1. és 2.pont szerinti megfelelőséghez kapcsolódóan az MN6 Energiaügynökség csapata tanácsadás és EU Taxonómia hitelesítés szolgáltatásokkal támogatja az érdeklődő társaságokat az ingatlanokhoz kapcsolódó tevékenységeik során, amelyek lehetnek:

ingatlan tulajdonszerzés

új ingatan építés

ingatlan felújítás

Kapcsolódó cikkek