Energetikai audit nagyvállalatoknak

A nagyvállalatoknak 2023-ban újra esedékes a kötelező 4 évenkénti energetikai audit elkészíttetése. Talán szerencsésnek is nevezhetjük ezt az időzítést, hiszen az energiaválság kellős közepén vagyunk, most még azok a társaságok is lehetőséget látnak az energetikai veszteségfeltárásban, akik korábban inkább csak egy újabb kötelezettségként tekintettek rá. Az audit átfogó energetikai vizsgálatot  jelent, és az eredménye részletes információt nyújt a menedzsment részére az energiamegtakarítási és optimalizációs lehetőségekről. Az energetikai audit segítségével a fejlesztések és ISO 50001 energiagazdálkodási irányítási rendszer alapjai is lefektethetők.

Az energetikai vizsgálat, azaz audit során az épület, a technológiai és a szállítási tevékenységhez kapcsolódó energiafogyasztás és költségek elemzését végezzük el az MSZ EN 16247-1-4. szabvány menete alapján. Fajlagos energiamutatókat készítünk, javaslatokat teszünk energia megtakarítási lehetőségekre, megtérülési számításokkal alátámasztva.  

Mi történik egy energetikai audit során?

1.

Helyszíni bejáráson felmérjük a termelőfolyamatokat, a berendezéseket, eszközöket, az energiaellátó rendszert és a mérési és almérési pontokat. Elemezzük az energiafogyasztási és energiaköltség adatokat (villamos energia, gáz és víz).

2.

A megbízónkkal együttműködésben összegyűjtjük és elemezzük az adatokat, dokumentumokat, mélyinterjúkat készítünk a cég vagy ingatlan üzemeltetésért, technológiai folyamatokért felelős szakembereivel.

3.

Elkészítjük az energetikai audit jelentést és egy vezetői összefoglalót, amelyet prezentálunk magyarul vagy angolul a menedzsment és a területért felelős kollégák felé együtt gondolkodva a legköltséghatékonyabb fejlesztési lehetőségekről, segítve ezzel a rövid és hosszabb távú stratégia megalkotását.

A következő területeket vizsgáljuk:

Épületgépészeti rendszerek állapota, hatékonysága
Épület építészeti energiahatékonysági fejlesztési lehetőségei
Gázkiváltás lehetőségei az épületben, technológiai részegységeknél
Technológiai folyamatok energiaáramai és hulladék energia termelése, annak felhasználási lehetőségei
Megújuló energiaforrások felhasználási lehetőségei (napenergia alkalmazás, hőszivattyú, geotermia)

2016 óta energetikai audit jogosultsággal rendelkező, a MEKH nyilvántartásában szereplő auditor szervezetként a 2015.évi LVII. energiahatékonysági törvény bevezetése óta segítjük a nagyvállalatokat ezen a területen. Szakértői csapatunk az adott területen tapasztalattal rendelkező auditorokkal együtt készíti el a vizsgálatot, állítja össze a fejlesztési terveket. A megtérülések vizsgálatával pénzügyi érzékenységvizsgálattal kiegészítve a pénzügyi tervezhetőséget segítjük.

Ügyfeleink komplex tanácsadása során minden esetben megvizsgáljuk az igénybe vehető adókedvezményeket, támogatási, finanszírozási lehetőségeket, igény esetén az EKR lehetőséget.

Nagyvállalati energetikai audit - technológia, épület, szállítás

Az energetikai audit részletes információt nyújt a menedzsment részére az energiamegtakarítási és optimalizációs lehetőségekről, fejlesztések és ISO 50001 rendszer előkészítését szolgálja. A vizsgálat során az épület, a technológiai és a szállítási tevékenységhez kapcsolódó fogyasztás és költségek elemzése, fajlagos energiamutatók kimutatása és energiaköltség megtakarítás történik.

Mit nyújtunk a szolgáltatás keretében?

Elkészítjük a törvényi kötelezettségnek megfelelő energetikai auditot.

Tanácsadást nyújtunk és koordináljuk az ISO 50001 minősítési rendszer bevezetését.

Javaslatokat és pontos megtérülés számítást készítünk az energiaköltség megtakarítási lehetőségekről.

Együttműködünk a vállalat pénzügyi és műszaki szakembereivel

Mikor térül meg az auditra fordított költség?

Tapasztalataink szerint, azokban az esetekben, ahol nincs az energetikával foglalkozó munkatárs, illetve az elmúlt néhány évben nem történt energetikai átvizsgálás, jelentős azonnali megtakarítási lehetőséget tárunk fel, ezzel az audit díja szinte azonnal megtérül.

Elkészítési idő

Általában 20-30 munkanapot vesz igénybe az átvizsgálás, az adatszolgáltatástól függően.

Bizalom és garancia

Társaságunk az Energia és Közmű Szabályozási Hivatal által akkreditált energia auditáló szervezet 2015 óta. A 4 évente kötelezően elvégzendő audit következő teljesítési határideje 2023. december 5., függetlenül az első audit leadásának időpontjától.

Vállalatunk energetikai auditokra kiterjedő felelősség biztosítással rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek: