Hol rejlik a megtakarítás? – Energetikai audit eredmények 2023. – 1. rész

energetikai audit

Cikksorozatunk első részeként összefoglaljuk a 2023-ban elvégzett energetikai auditok általános tapasztalatait, áttekintjük az audit tevékenység kihívásait és folyamatát. A 2023-as év a 3. nagyvállalati energetikai audit kötelezettségi időszak volt, így az energiahatékonysági átvilágítások, auditok egy része a törvényi kötelezettség kielégítését is szolgálta. Szerencsére sok olyan megbízást kaptunk, amelyek a kötelezettségtől függetlenül a megbízó energiamegtakarítási potenciáljának feltárását célozta első sorban.

A visszatekintés azok számára is hasznos lehet, akik kevéssé bíznak az auditok hasznosságában és félnek a nagy költségigényű beruházásoktól, és az esetleg nem specifikált javaslatoktól. További cikkünkben a szakmai részletekben elmélyedni kívánóknak is árulunk majd el műhelytitkokat.

Idén több mint 20 projekt auditját végeztük el, amely összességében közel 200 000 m2 ingatlan terület bejárását eredményezte.

Igen, ezek valós bejárások voltak, jártunk  hőközpontokban, hangárokban, szervertermekben és számos más érdekes helyen. A megbízó számára is fontos, hogy biztosítsa a bejutást a megfelelő területekre, hogy megnézhessük a rendszereket, beszélhessünk az üzemeltetést végző szakemberekkel  és hozzájussunk a fontos adatokhoz és működési körülményekhez. Akkor tudunk szakmailag megalapozott és releváns javaslatokat megfogalmazni, ha megismerjük a részleteket is.

A vizsgálatok fele  kereskedelmi, szolgáltató és termelő vállaltra vonatkozott, míg a másik fele irodaházak és önkormányzati intézmények energetikai felülvizsgálatát jelentette.

Helyenként a speciális technológia jelentett egyedi igényt, amit széles szakember bázisunkkal tudtunk áthidalni (pl. közlekedésmérnök, kalorikus gépész szakember bevonása), máshol pedig a terület nagysága, a bérlők és berendezések nagy száma okozott némi nehézséget. Mind a minőségi, mind a mennyiségi kihívások teljesítésében nagy segítségünkre volt a jól együttműködő alvállalkozói palettánk, amely lassan baráti körnek is tekinthető. 10 éves működésünk során idén vallhatjuk először büszkén, hogy rászolgáltunk az energiaügynökség névre. A széles szakember gárdából válogatott csapatokkal tudtunk szembenézni az adott projekt kihívásaival. Így garantáltan nem „panel” megtakarítási lehetőségeket  javasoltuk mindenhol, hanem az ingatlanok, technológiák adottságaihoz igazodva, speciális igényeknek, problémakörnek megfelelő javaslatcsomagokat tudtunk összeállítani a megrendelői igényeknek megfelelően.

A vizsgálatok átlagosan 1,5-2 hónapot vettek igénybe, amelynek jelentős részét az adatgyűjtés időszaka tette ki, mely azonban sokszor a megbízók adathiányosságai miatt jelentősen elhúzódott.

Sajnos még mindig jellemzőnek mondható, hogy nagyon kevés épületre vonatkozó dokumentációt kapunk meg.

Következő fontos mérföldkő a műszaki bejárás leszervezése volt, amely általában valamennyi résztvevő jelenlétében zajlott, és így egyben kick-off meetingnek is tekinthető. Általában 2-3 hetet vett igénybe a gépész/energetikusi csapat számításainak időigénye, majd következett a mindezeket összefoglaló audit dokumentum összeállítása. Fontos szerepe van a közös ötletelésnek, tapasztalatcserének, amely egy olyan részletes ún. energiahatékonysági „long list” javaslatcsomagot eredményez, amelyből a végleges javaslatok összeállíthatók és számíthatók.

A javasolt energiamegtakarítás közel 50%-a (kWh-ban) az üzemeltetésre vonatkozott. Számunkra is meglepő tapasztalat volt az irodaházak alacsony kihasználtsága. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az irodaterületek nagy részén csak lézengenek a bérlő cégek munkatársai, a home office mindenhol általános lett. Így méginkább fontos feladat volt a gépészeti rendszerek működésének használathoz igazított megtakarítási javaslatokat végiggondolni. Az építéskor még elképzelhetetlen lehetőségekre kell felkészíteni az épületeket, hogy akár félig üresen is hatékonyan üzemeljenek. Néhány példát említve a BMS rendszer kiépítése, beszabályozás, időjárásfüggő szabályozás, légkezelő/kazán/HMV időprogram beállítása, a légtechnikai rendszer visszaszabályozása, helyiségszabályozás korszerűsítése, szivárgásvizsgálat, nyomáscsökkentés, HMV cirkuláció-vezérlés, HMV hőmérséklet csökkentés, szerverhelyiség hőmérséklet emelése, légszállítás felülvizsgálata, megfelelő szűrőválasztás, éjszakai átszellőztetés. Ezek mind olyan fejlesztési javaslatok, „alacsonyan csüngő gyümölcsök”, melyek kis beruházási költség mellett, gyors és jelentős megtérülést biztosítanak.

elérhető szén-dioxid megtakarítás

Forrás: MN6 saját adatok

Számunkra is meglepő felfedezés volt, hogy egy nagyon új, nemrégiben átadott, korszerű irodaház esetében is érdemes volt az üzemeltetést jobban górcső alá venni, mert csupán a berendezések beállításával, testre szabottabb működtetésével is jelentős megtakarításokat érhet el a tulajdonos.

Túl az energiaköltség-csökkentésen miért fontos a területtel foglalkozni?

A 2023.dec.14-én elfogadott ESG törvény megfogható közelségbe hozta a vállalatok fenntarthatósági beszámolási kötelezettségét, amelynek markáns része a környezeti hatások elemzése. Köztük az egyik legfontosabb terület az energiafogyasztás felmérése és abban rejlő megtakarítási potenciálok kiaknázása, a karbonkibocsátás csökkentése. Tehát az általunk elkészített auditok, energetikai felmérések kitűnő alapul szolgálnak a beszámoláshoz, a célok számszerűsítéséhez.

Az épületszerkezetet, – gépészetet és világításkorszerűsítésre vonatkozó javaslatainkat, illetve a technológiát is érintő fejlesztéseket, valamint az ezekből származó idei tapasztalatainkat következő cikkünkben foglaljuk össze.

További cikkek

voucher program

Energetikai voucher program indult

Jó hírünk van, azon kis- és középvállalatok számára, akik energetikai fejlesztésekben gondolkodnak, de eddig még nem léptek kellő szakértelem és/vagy támogatás hiánya miatt. Most 1-3

Tovább »
ESG

Megalakult a HuGBC ESG munkacsoportja

Kovács Emese is tagja a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) legújabb, ESG munkacsoportjának. A munkacsoport küldetése: A vállalati fenntarthatósággal, az ESG-vel, és az ESG-törvénnyel kapcsolatos

Tovább »
ESG képzés

Vállalati ESG szakértő képzés 3.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezésében zajló 3 napos képzés, melyen a Kamara Tudásközpontja és a Stradamus Zrt. felkérésére Kovács

Tovább »