Környezetünk láthatatlan szennyezői

Hajlamosak vagyunk csak olyan jelekre és veszélyekre reagálni, amiket közvetlenül érzékelünk. Ha kellemetlen szagot észlelünk, vagy vágni lehet a füstöt, akkor lehetőség szerint odébb megyünk. Arra azonban sokkal kevésbé figyelünk, hogy mi újság van odabent a belső terekben. Illetve legtöbbször nem is tudunk róla, milyen a belső levegő minősége.

A kép egy másik mérés során készült a készülék kijelzőjéről

A közérzetünket leginkább az épületben lévő levegő minősége határozza meg. A páratartalom, a hőmérséklet, a levegőben lévő szennyezőanyagok nagyon komolyan befolyásolják, hogy teljesítünk a munkahelyünkön. Nem is gondolnánk, de a teljesítőképesség akár 10-szer jobb lehet alacsony CO2 szint mellett. A páratartalom 30-50% között tartásával a megfázás és influenza kialakulásának csökkentését is el tudjuk érni. A szerves vegyületek (VOC) a bútorokból, burkolatokból, ragasztó és tömítő anyagokból és takarító, fertőtlenítő szerekből származnak, ezeket sem látjuk vagy érezzük. Emellett a szállópor a PM2.5 és PM10-es részecskék a tüdőbetegségek kockázatát növelik, amelyben Európában kiemelkedően rossz helyzetben vagyunk. Az idő előtti elhalálozás is jelentős számú a nem megfelelő belső és külső levegőminőség miatt.

A PM10-es méretű por részecske a szájban és torokban megakad, a PM2.5 méretű viszont mélyen a tüdőbe kerül, amivel a tüdő-, szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye megnövekszik.

 

 

A SIEMENS Mérőbőröndjének kijelzője a pillanatnyi adatokat mutatja

A Siemens támogatásával, az MVM Csoport Szentendrei úti irodaházában az MN6 Energiaügynökség részéről lehetőséget kaptunk arra, hogy megmérjük a belső levegő minőségi paramétereket. A mérés két ponton 2020.10.01-20 között az épület két nagyon eltérő irodai környezetében történt. Az épület több épületrészből áll, az egyik mérési pont a forgalmas Szentendrei út melletti 6 fős irodában, a másik az attól kicsit távolabbi, csekély járműforgalommal terhelt út felé eső újonnan kialakított 50 fős egyterű irodarészben volt. Az épület légtechnikai rendszere a mérés teljes ideje alatt szűrt friss levegőt juttatott be az épületbe, de ablaknyitással is engedtek be külső levegőt. Az épület 2008-ban épült, az eredeti gépészeti rendszerek üzemelnek jelenleg is, rendszeresen karbantartott szűrőkkel, friss levegő befújással.

 

 

A mérési eredmények értékelése során a WELL Standard levegőminőségi kritériumait, határértékeit vettük alapul. A már Magyarországon is elérhető WELL minősítési rendszer kidolgozását egy orvosok, pszichológusok és épületgépészek bevonásával végrehajtott több éves kutatási program előzte meg, amely alapján kialakított irodai környezet egyértelműen pozitív hatással van a munkavállalókra. Az ilyen épületben dolgozók jobban érzik magukat, elégedettebbek, hatékonyabban dolgoznak, kevesebbet betegek és az épület kialakítása még az energiahatékony üzemeltetést is segíti. A minősítés fontos része a harmadik fél által végrehajtott helyszíni ellenőrzés és a folyamatos monitoring. A levegőminőség folyamatos mérése és az épülethasználóknak történő kommunikálása a bemutatott mérőrendszert, érzékelőket, kijelzők telepítését feltételezi az épületekben.

A vizsgált épületben 4 levegő minőségi paraméter tekintetében a következőket tapasztaltuk:

A PM10 szállóporra vonatkozó WELL Standard határérték 50µg/m3, amelyet szerencsére meg sem közelített a mérés kéthetes ideje alatt a porszennyezettség mértéke.

A finompor szennyezettség az utca felőli irodaterekben már magasabb értéket mutatott a mérési időszakban, de ez sem haladta meg a 15 µg/m3 értéket.

A CO2 szint a WELL Standard ajánlása szerint 800 ppm szint alatt jelez egészséges, megfelelő mennyiségű Oxigént is tartalmazó belső levegőt, amely minden pillanatban teljesült, bár a 4-5 fő által használt kb.30 m2 méretű irodában többször figyelhető meg magasabb érték.

 

A VOC, azaz a szerves vegyületek szintje is jóval elmaradt a WELL Standard-ben megengedett maximális szinttől. Az időszak első felében egy már több éves berendezéssel és burkolatokkal felszerelt irodatérben ez nem is meglepő. Azonban a mérés második időszakában, 10.06-tól egy nemrég elkészült egyterű irodatérben új bútorok, szőnyegpadló és belső burkolatok között sem ugrott meg a VOC szint folyamatosan. A kisebb emelkedések valószínűleg a napi fertőtlenítés, takarítás során használt anyagoknak tudhatóak be.  A Siemens Zrt-nek ezúton is köszönjük a lehetőséget a mérésre a magyarországi fejlesztő csapat által összeállított hordozható mérőbőrönddel, amelybe a Siemens Zrt. beltéri levegőminőség szenzorai kerültek beépítésre, internetkapcsolattal képes az adatokat továbbítani és gyűjteni, illetve látványos ábrákkal kijelezni a pillanatnyi értékeket.

Az épületek belső levegő minőségének javításáról további érdekességeket tudhat meg a WELL Kanapé webinárium sorozat november 10-i adásából, amelynek felvételét itt tekintheti meg!

MN6 Energiaügynökség
Kovács Emese – WELL AP tanácsadó

[:]

További cikkek

voucher program

Energetikai voucher program indult

Jó hírünk van, azon kis- és középvállalatok számára, akik energetikai fejlesztésekben gondolkodnak, de eddig még nem léptek kellő szakértelem és/vagy támogatás hiánya miatt. Most 1-3

Tovább »
ESG

Megalakult a HuGBC ESG munkacsoportja

Kovács Emese is tagja a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) legújabb, ESG munkacsoportjának. A munkacsoport küldetése: A vállalati fenntarthatósággal, az ESG-vel, és az ESG-törvénnyel kapcsolatos

Tovább »
ESG képzés

Vállalati ESG szakértő képzés 3.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezésében zajló 3 napos képzés, melyen a Kamara Tudásközpontja és a Stradamus Zrt. felkérésére Kovács

Tovább »