WELLv2 – 2020 Q1 Addenda – Sétálós értekezlet vagy mozgó meeting az új „WELL őrület”

Bár a WELL v1 és v2 változata jelenleg még párhuzamosan működik, és mindkettő választható a minősítésre történő regisztrációkor, a 2-es verzió tűnik befutónak hosszútávon. A WELL v2 standard bevezetését a „rugalmasabb” és „szabadabban variálható” jelszóval hirdetették meg, valamint felépítése is kicsit emészthetőbb a 8 helyett 10 témakör pontokba és követelménybe rendezésével.

Negyedévente picit módosul a minősítési rendszer néhány pontja, amelynek a legfrissebb, 2020 első negyedévi változata februárban jelent meg. A legfrissebb módosítások a 2019-ben beérkezett javaslatok alapján történtek beépítésre, mert rengeteg visszajelzést kapott és dolgozott fel az IWBI mint koordináló szervezet a regisztrált projektek részéről. Jelenleg a v2 hivatalosan pilot verzió, és igyekeznek minden tanulságot, javaslatot beépíteni, hogy az egységes és végleges WELL standard követelmény rendszer megszülessen.

A legfrissebb „Addenda” egyik fontos eleme, hogy végre pontosabb információk érhetőek el az újraminősítés folyamatáról. Többek között, hogy lehet szintet ugrani, ha egy projekt magasabb minősítésre pályázik 3 év elteltével, illetve, a minősített terület is bővíthető. A projekt eredeti minősítésre vonatkozó verziójánál újabb verzióit is lehet alkalmazni. Ha történtek változások, újabb beépítések a minősített területen, azt jelezni és dokumentálni is kell, illetve a kötelező monitoringban foglalt adatokat be kell nyújtani. 3 év után újra helyszíni ellenőrzés és értékelés történik a GBCI szervezésében független szakember segítségével.

Forrás: https://account.wellcertified.com/project-profiles/hord-coplan-macht-denver-office, Colorado, United States

Összesen 25 kiegészítést fogadtak el a v2 rendszerben, valamint a v1 és a Community Standard is kapott egy-egy kiegészítést. Ezek közül a legfontosabbak:

Új elemként megjelentek a Beta pontok, amelyekhez visszajelzést várnak a regisztrált projektektől a bevezetéshez kapcsolódó tapasztalataikról. Ilyen például az egyik zaj témához kapcsolódó pont S06B, amely a beérkező javaslatok alapján került bevezetésre. Ez a minősített terület körüli területekről érkező zavaró zajhatások csökkentését szolgálja, például ilyen a fitness terem feletti akusztikai szigetelés előírása. A dohányzással kapcsolatos pontok kiegészültek az e-cigarettákra vonatkozó intézkedésekkel is. Valamint újdonságként megjelent, hogy akár törvények szövege is benyújtható a dokumentációs csomag részeként.

Fontos, hogy a WELL mind a BREEAM, mind a LEED minősítéssel együttműködik, és a koordináló szervezetek azon dolgoznak, hogy minél inkább problémamentes legyen a folyamat. Így újabb LEED pontokat lehet a WELL-ben egy-az-egyben megfeleltetni.

Érdekes újdonság még a Japán javaslatra beépített „aktív meeting” lehetősége, amely sétálós értekezletet, megbeszélést jelent, és beépíthető a szervezet életébe a fizikai aktivitás népszerűsítésére. Emellett a vízivást promotáló automaták elhelyezésében is vannak új lehetőségek.

Jó hír, hogy a v2 esetén akár 10 innovációs ötlet is beterjeszthető, és el is fogadható, így érdemes újabb WELL-ötleteket bevezetni a cég életébe!

A WELL AP vizsgák tananyaga továbbra is a v1 verzióra épül, de, ha a pilot státuszból végleges minősítéssé alakul a v2 verzió, akkor bevezetik a v2 anyagára épülő vizsgákat is a WELL AP címet megszerzőknek.

A WELL Standard magyarországi bevezetését/elterjedését a HuGBC rendszeres képzésekkel, épületbejárásokkal és saját WELL munkacsoporttal támogatja. Bővebben a minősítésről a HuBGC oldalán az épületminősítések között és az MN6 Energiaügynökség oldalán olvashat!

 

Kovács Emese
MN6 Energiaügynökség
http://mn6.hu
kovacsemese@mn6.hu

 

[:]

További cikkek

Tisztázta a kérdéseket az EU – Már egyértelmű minden vállalatnak, hogy milyen fenntarthatósági jelentést kell készíteni – PORTFOLIO

Bár a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok már aktívan foglalkoznak a fenntarthatósági kérdésekkel, arra mindeddig várni kellett, hogy a beszámolási kötelezettség tartalma, valamint formája kidolgozásra és elfogadásra kerüljön. Július végén azonban a Bizottság elfogadta az Európai Fenntarthatósági Jelentési Szabványokat (ESRS) – áll az MN6 Energiaügynökség közleményében.

Tovább »