WELL az otthonunkban? Mit tehetünk a belső levegő minőségének javítása érdekében?

Egy átlagos napunk 90%-kát zárt terekben töltjük, s ennek nagyobb részét otthonunkban. Amellett, hogy napjainkban a kialakult járványügyi intézkedések miatt sokan home-office-ban dolgoznak, a kijárási korlátozás miatt még szabadidőnket is itt kényszerülünk eltölteni, így ez az arány inkább a 100% felé közelít. Kutatások bizonyítják, hogy háztartásainkban is légszennyező anyagok káros hatásainak lehetünk kitéve. Lássuk, mit tehetünk, az otthoni tiszta és egészséges levegőért!

1.Megelőzés
A legalapvetőbb, hogy a szennyezőanyag forrásokat eltávolítjuk vagy azok kibocsátását csökkentjük. A háztartásból származó káros anyag kibocsátások – mint a szén-monoxid, nitrogén-dioxid – legtöbbször az égéstermékek kapcsán alakulnak ki, így a főzésből vagy a fűtésből származhatnak. Természetesen nem a főzéssel vagy akár a fűtéssel való felhagyás jelenti a megoldást, hanem a minél kevesebb káros-anyagot kibocsátó eszközök vagy termékek használata és az egyéb kibocsátók, mint a gáz tüzelésű kandallók vagy a gyertyák elkerülése.

Az építőiparban használt anyagok, így az építőanyagoktól kezdve a festékek, a tömítőanyagok, a ragasztószerek, a tisztítószerek, sőt a szövetek is mind-mind félig illékony- vagy illékony szerves vegyületeket bocsátanak ki. Ezért már a kivitelezéskor különösen fontos a megfelelő, alacsony kibocsátású termékek választása, az erről szóló ökocímkék segítségével.

A sokak által kedvelt illatosított légfrissítők és füstölők rengeteg illékony vegyi anyagot bocsájtanak ki, miközben csak a kellemetlen szagok elfedésére alkalmasak, azok megszüntetése helyett. Ezek a kibocsátott vegyi anyagok később a levegőben terjedő egyéb anyagokkal keveredve súlyos veszélyt jelenthetnek egészségünkre, s ennek ismeretében már kevésbé éri meg a kellemes illat melyet árasztanak! Hasonló a helyzet a hajlakkok, spray dezodorok vagy a körömlakkok esetében is, mivel ezek igen veszélyes másodlagos szennyezőanyagokat állítanak elő, így használatuk csak kellő szellőzéssel rendelkező terekben, de inkább szabadtérben javasolt.

2.Szokások
Napi tevékenységeink, szokásaink mind jelentősen befolyásolják a belső levegő minőségét. Fontos, hogy amikor csak tehetjük, rendszeres szellőztetéssel friss levegőt juttassunk otthonunkba!

Különösképp igaz ez főzés, porszívózás vagy takarítás közben. Manapság már a legtöbb modern konyhában található szag- vagy pára elszívó berendezés, melyet a főzést követő 10-15 percben is érdemes bekapcsolva hagyni a megfelelő levegő minőség biztosítása érdekében! Porszívó választáskor ügyeljünk a HEPA vagy mikroszűrővel ellátott eszközökre, hiszen a vizes szűrők sok esetben felkavarják a port a levegőbe. Azonban a mindennapok során is ügyelni kell az ablakok akár csak résnyire nyitására, hiszen anyagcserénk következtében mi magunk termelünk szén-dioxidot, ami jelentősen befolyásolja tevékenységünk és alvásunk minőségét is.

Fürdőszobáinkban, a nedves és párás környezet hatására könnyen megtelepszik a penész, ami allergiás reakciót és tüdő betegségeket okozhat. Így, ha mesterséges szellőztető berendezés nem is áll rendelkezésünkre, figyelni kell a rendszeres friss levegő ellátás biztosítására. Hasznos lehet továbbá az egész háztartásban a páratartalom mérésére, melyet célszerű 30-60% között tartani! Erre kiválóan alkalmasak a szobai párásítók, illetve a szobanövények is hatékonyan segítenek a páratartalom egészséges szintjének biztosításában.

Napjainkban, pedig fontosabb, mint bármikor, hogy a gyakran megérintett felületeket, mint az ajtó kilincs, villanykapcsolók, mobiltelefon, billentyűzet rendszeresen fertőtlenítsük, hiszen ezekről a felületekről rengeteg kórokozót juttathatunk szervezetünkbe. Hasonlóképp a kinti ruházat gyakori mosásával, valamint a cipők kint hagyásával is jelentős mértékben csökkenthetőek az egészségügyi kockázatok.

3. Aktív technológiák
Amikor a kinti levegő szennyezett vagy pusztán csak az időjárási viszonyok nem engedik az ablakok nyitását, nagyon hamar megemelkedhet a belső levegő szennyezettségének szintje. Ekkor jelent hatalmas előnyt az aktív épületgépészeti rendszerek alkalmazása. A természetes szellőztetést gátló körülmények esetén érdemes mesterséges ventiláció beépítése, mely segít a friss levegő bejuttatásában s az elhasznált levegő elvezetésében. Noha a legtöbb háztartás számára nem ez a legelérhetőbb opció, érdemes számba venni a gépi szellőztetés nyújtotta előnyöket, mint a levegő szűrés, a páratartalom ellenőrzése vagy akár a hővisszanyerés. Azonban, ha ilyen berendezéssel felszerelt az otthonunk, kiemelt figyelmet érdemel annak tisztán tartása és a szűrök rendszeres cseréje.

Otthonunk belső levegőjének minőségét érdemes állandó monitoring alatt tartani. Több szagtalan és színtelen káros anyag jelenléte, mint a szén-monoxid vagy a radon csak levegőminőség érzékelőkkel mutatható ki. Élettani káros hatásuk miatt jobb ezeket időben észlelni, így megelőzhető a hosszútávú egészségügyi problémák kialakulása!

A belső levegő minősége kiemelt fontosságú egészségügyi és produktivitási szempontból egyaránt. A Well Building Standard nem csak az irodai környezet, hanem társasházi lakások, iskolák kialakítása esetén is pontos útmutatást nyújt az egészséges belső terek kialakításához!

 

Pap Tímea
MN6 Energiaügynökség

 

Cikkünk az alábbi források felhasználásával készült:
https://resources.wellcertified.com/articles/well-home-quick-tips-to-improve-indoor-air-quality/
https://account.wellcertified.com/project-profiles/21-west-20th-street

[:]

További cikkek

ESG képzés

Vállalati ESG szakértő képzés 3.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezésében zajló 3 napos képzés, melyen a Kamara Tudásközpontja és a Stradamus Zrt. felkérésére Kovács

Tovább »