LEED Tanácsadás

LEED Green Associate képesítésünkkel és sokéves épületenergetikai tapasztalatunkkal hatékonyan és fókuszáltan tudjuk támogatni a projekt-, ill. tervezőcsapatot abban, hogy a kívánt minősítési szintet úgy érjék el, hogy az épület adottságai és a projektgazda koncepciójához az a leginkább költséghatékony módon alkalmazkodjon.

A LEED minősítéssel kapcsolatos tevékenységeket, mérföldköveket az alábbi ábra illusztrálja.

A projekt végrehajtása során (ideális esetben már a koncepcióalkotás során bevonódunk) folyamatos jelenlét szükséges, mert ezzel biztosítható, hogy az elvárások és a zöld koncepció idejekorán érvényesül, és annak megvalósulása a lehető legkisebb költségű. Tevékenységünk alapvetően az alábbiakra terjed ki, de természetesen minden projekt más, így testreszabott tanácsadási szolgáltatásunkért, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

 • Projekt kickoff környékén egy megbeszélés, ill. egy ún. gap analízis keretében meghatározzuk,
  • hogy mely LEED minősítői alrendszer vonatkozik a projektre;
  • hogy mely minősítési szintet érdemes megcélozni, melyek az annak eléréséhez szükséges tervezendő kreditek (ún. LEED scorecard elkészítése);
  • a vonatkozó RACI -szerepkörök és felelősségek- mátrix elkészítése és kreditekhez rendelése.
  • A főbb résztvevők itt: a projektszponzor/megbízó, tervezőcsapat, egyéb szakértők, ill. főbb érintettek és a LEED tanácsadó.
 • Szükséges kapcsolattartás lebonyolítása a minősítést végző amerikai szervezettel;
 • A minősítés dokumentálását végző online rendszerben szükséges adminisztráció és az egyeztetett dokumentumok elkészítése;
 • Projektcsapat támogatása a minősítés megszerzéséig, a kreditekhez tartozó dokumentációk elkészítésének ad-hoc és on-demand támogatása.

Cikkek a témában

Mitől lesz zöld egy ingatlanprojekt? – Portfolio

Nehéz dolga van manapság annak, aki a pénzét valódi zöld vagy fenntartható ingatlanprojektbe fektetné, hiszen nagyjából minden projekt így hirdeti magát, sőt ESG ingatlanbefektetések is elérhetőek, amelyekről feltételezzük, hogy átlátható, egységeskritériumrendszer alapján valaki azokat átvilágította. Az EU felismerve a problémát az ellenőrizetlen „zöldítéssel” kapcsolatban, lépettaz átláthatóság és a számszerűen meghatározott követelmények irányába, hogy a kétely se merülhessen fel senkiben a „zöldséggel” kapcsolatban.

Tovább »
Green House, Budapest

Miért jó, ha zöld?

Fenntarthatóság. Ez a szó az elmúlt években egyre jobban beleivódott a köznyelvbe, és manapság már lassan akárhol belefuthatunk ebbe valamilyen kontextusban az épületek esetén is. Annak ellenére, hogy a közel nulla energiaigény követelményrendszer már a küszöbön áll az új épületek esetén, miért lehet mégis fontos a zöld épületminősítések megszerzése?

Tovább »