Miért választjuk a zöld épületeket? – 2021-es év top ösztönzői az építőipari szereplők szemszögéből

A Dodge Data Analytics, a LEED minősítés anyaszervezetének számító USGBC-vel együttműködve közzétette a 2021-es World Green Building Trends felmérés eredményeit. Ebből kiderül, hogy a zöld épületek előnyben részesítése mögött sokféle társadalmi, pénzügyi motiváció húzódik meg mind befektetői, mind szakértői oldalról.

A felmérésében 1200 iparági szakértő (mérnökök, építészek, kivitelezők) ill. ingatlan tulajdonosok, befektetők véleményét tudták összegyűjteni a világ minden tájáról.

A főbb megállapításokat alább olvashatjuk:

I. A zöld épületek továbbra is fókuszban vannak, ráadásul a releváns projektek száma erősen növekvő trendet mutat. A megkérdezettek 28%-a állította, hogy zöld stratégiákat alkalmaznak a projektjeik több mint 60%-ban, míg 2024-ig már a résztvevők 42%-a tervezi ugyanezt.

II. A felmérés kitér a zöld épületek esetében elérhető megtakarításokra is. Azt találták, hogy egy újépítésű zöld épület átlagosan 10.5%-kal alacsonyabb költséggel üzemeltethető az első 12 hónapban, míg 5 év távlatában ez már átlagosan 16.9%. (Itt természetesen a hasonló célú konvencionális épület a viszonyítási bázis.) Hagyományos épületek „zöld módon való” felújítása esetében még nagyobb megtakarítás érhető el.

III. Az, hogy miért választják a zöldet természetesen eltérő a tulajdonosi/befektetői kör ill. a megálmodók/kivitelezők esetében. Az 5 legfontosabb szempont, amiért az érdekeltek a zöld épületeket részesítik előnyben:

    1. A finanszírozó oldal számára nem meglepő módon az alacsonyabb működési költség és „right thing to do” a legfőbb hajtóerők (utóbbi jelentése: a ”helyes cselekedet”, ezt a gyakorlatban értelmezhetjük fenntarthatósági, PR, ESG szempontnak).
    2. Az alkotók (tervezők, mérnökök, kivitelezők) számára elsődlegesen a releváns ügyféligények, ill. a környezetvédelmi előírások a fő motivációk. Nekik ugyancsak fontos a „right thing to do” szemlélet, a 3. legfőbb ösztönző ugyanis ez lett.

A legjellemzőbb 5 motiváló szempontot alább láthatjuk a két csoportra.

 

Tulajdonos/befektető

Tervezők/Mérnökök/Kivitelezők

1.

Alacsonyabb üzemeltetési költség

Ügyféligény

2.

„Right thing to do”

Környezetvédelmi szabályok

3.

Egészségesebb épület

„Right thing to do”

4.

Belső vállalati vállalás

Egészségesebb épület

5.

Környezetvédelmi szabályok

Alacsonyabb üzemeltetési költség

 

IV. A felmérés kitért az épületek fenntarthatóságára is, ahol az azt javító stratégiákat vették górcső alá. Ebből egyértelműen kiderült, hogy a megkérdezettek többsége elkötelezett e fenntarthatóságra való törekvés mellett, és ezt elsődlegesen ún. ”net zero/net positive” épületekkel ill. a beépített CO2 (embodied carbon) csökkentésével kívánják elérni.

V. Sajnos a közelmúltban mindennapjainkat meghatározó COVID-19 pandémia is bekerült a felmérés témái közé. Ennek kapcsán látszik, hogy az iparág is elkezdett alkalmazkodni a kialakult helyzethez azzal, hogy az épülethasználók egészsége prioritássá vált sok fejlesztés esetében. Például a válaszadók 53%-a elmondása szerint ennek tükrében választott HVAC rendszert. De ezen túl hangsúlyosabbá vált a belső levegőminőség és a távolságtartást lehetővé tevő belső térkialakítás is.

Összességében úgy gondolom, hogy a felmérés eredményei összhangban vannak a várakozásainkkal, ill. a mindennapjainkban tapasztaltakkal. Természetesen van hova javulni a helyzetnek, de öröm látni, hogy egyre több érintett illeszti be a munkájába, stratégiájába, terveibe a fenntarthatóság különböző aspektusait az építőiparban is.  A LEED ill. WELL zöld és egészséges épületminősítések különösen díjazzák az erre irányuló megoldásokat, így azoknak, akik ilyen épületek, irodák, szállodák építését tervezik, érdemes ezekben a nemzetközileg elismert tanúsításokban is gondolkodnia.

Esztergály Levente LEED GA

Források:
https://www.usgbc.org/articles/green-building-top-priority-among-industry-professionals

[:]

További cikkek

WELL workshop

WELL in Budapest

Időpont: 2024. április 16. Helyszín: Academia Offices The event is designed to support the WELL community including WELL APs, WELL Faculty and consultants, as well

Tovább »