LEED minősítések a világban és hazánkban 2021-ben

2021-ben töretlenül emelkedett a LEED zöld épületminősítését megszerzett ingatlanok állománya a világon, derül ki az USGBC (United States Green Building Council) TOP 10-es összeállításából. Ebbe a listába a készítők elvből nem teszik bele a minősítés ”őshazájaként” tekinthető USA-t, amely azonban a mintegy 26 millió minősített négyzetméterével toronymagasan vezetne.

A listából látható, hogy a LEED a világon igen elterjedt és az amerikai kontinensen túl például Ázsiában is erősen megvetette a lábát, míg Európából Spanyolország és Olaszország fért fel a dobogóra.

A tavaly évvégi COP26 tanácskozáson a világ számos országa elkötelezettségét fejezte ki a klímavédelem érdekében, amely intézkedések ki kell terjedjenek arra is, hogyan építkezünk és hogyan üzemeltetjük azokat a tereket, ahol dolgozunk, élünk, tanulunk és játszunk.

A zöld épületek fundamentuma, hogy egyaránt fontosnak tartják az embert, környezetet és a gazdaságosságot (USGBC megfogalmazásában ez az ún. 3P elv: People, Planet, Profit), és az épület sajátosságait ezek mentén alakítják ki. A LEED mint zöld épület minősítés szinte bármilyen épület esetében alkalmazható és követelményrendszere úgy van kialakítva, hogy az épület teljes életciklusát figyelembe vegye. A minősítés alapvetően annak a biztosítéka, hogy az adott épület kisebb környezeti lábnyomú, alacsonyabb energia- és vízfelhasználású, tudatosabban kezeli a hulladékot és jobb belső levegőminőséget, ill. komfortot biztosít a benne tartózkodóknak, mint egy hagyományos épület.

LEED Magyarországon 2021-ben

A LEED hazánkban a második legelterjedtebb zöld épületminősítési rendszer a BREEAM után. 2021-ben 9 hazai projekt szerzett valamilyen szintű minősítést (a minősítés kiadásának dátumát tekintve), amelyek részleteit az alábbi táblázat foglalja össze.

Az alábbi ábrákon a hazai projektek kategória, ill. alapterület szerinti megoszlása látszik.

Látható, hogy minősítési kategóriákat, ill. az alapterületet nézve is vezet a BD+C: New Construction (amely a LEED ”joker” kártyája, szinte bármilyen épülettípusra ráhúzható építés, ill. átfogó felújításkor). De emellett megjelenik a Core and Shell, Commercial Interior és egy meglévő épület O+M (Operation and Maintenance) minősítése is.

Esztergály Levente LEED GA – MN6 Energiaügynökség

Forrás:

https://www.usgbc.org/articles/usgbc-announces-top-10-countries-and-regions-leed-2021
https://www.usgbc.org/projects

[:]

További cikkek

voucher program

Energetikai voucher program indult

Jó hírünk van, azon kis- és középvállalatok számára, akik energetikai fejlesztésekben gondolkodnak, de eddig még nem léptek kellő szakértelem és/vagy támogatás hiánya miatt. Most 1-3

Tovább »
ESG

Megalakult a HuGBC ESG munkacsoportja

Kovács Emese is tagja a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) legújabb, ESG munkacsoportjának. A munkacsoport küldetése: A vállalati fenntarthatósággal, az ESG-vel, és az ESG-törvénnyel kapcsolatos

Tovább »