Miért jó, ha zöld?

Fenntarthatóság. Ez a szó az elmúlt években egyre jobban beleivódott a köznyelvbe, és manapság már lassan akárhol belefuthatunk ebbe valamilyen kontextusban az épületek esetén is. Annak ellenére, hogy a közel nulla energiaigény követelményrendszer már a küszöbön áll az új épületek esetén, miért lehet mégis fontos a zöld épületminősítések megszerzése?
Green House, Budapest
cover
kép forrás: https://greenbuildinginsider.com/380/what-aspects-considered-for-leed-certified-building

Egy lehetséges út a fenntarthatóság eléréséhez (vagy legalábbis közelítésére) ún. ”zöld” épületek építése, ill. épületek ”zöld módon” való üzemeltetése. Az épületek, ill. az építőipar felelős a világ végenergiafelhasználásának harmadáért, míg a direkt és indirekt CO2 kibocsátás mintegy 40%-áért, azaz érzékelhető, hogy az ebben rejlő potenciál hatalmas. Emellett a felhasznált építőanyagok körültekintőbb alkalmazásának, a kisebb környezeti lábnyom elérésének ösztönzése is a zöld minősítésekhez köthető.

A zöld épületeket (green building) alapvetően jellemzi, hogy tervezésük, kialakításuk, ill. üzemeltetésük eredményeképpen számottevő energia- és vízfelhasználás megtakarítást; CO2, üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátás csökkenést; ill. üzemeltetési, és egyéb externális (pl.: a munkavállalók nagyobb megtartási képessége) költségcsökkenést realizálnak.

A zöld épületek elismerése alapvetően bizonyos sztenderdek szerinti minősítéssel független, harmadik fél által történik, amely biztosítja a megbízható minőségi szintet. Hazánkban elsősorban 3 főbb épületminősítési rendszer alkalmazása terjedt el. Ezek a BREEAM, a LEED és a WELL. Ezek közül a minősített épületek számát tekintve a LEED (a BREEAM után) a második legelterjedtebb.

Befektetői szempontból sem utolsó, hogy a zöld épületminősítések megszerzése az ESG célok elérésében is hatékonyan bevethető eszköz egy ingatlanportfolió esetén.

Mi is az LEED?

A LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) 1998-ban az USA-ból indult útjára. 2000 óta mintegy 140 000 projekt büszkélkedik világszinten a minősítéssel (hazánkban jelenleg 72 épület szerezte meg a minősítés valamely szintjét), kijelenthető, hogy már egy széles körben alkalmazott, megbízható rendszerről beszélünk, amely folyamatosan alkalmazkodik a technikai újdonságokhoz, trendekhez.

A minősítési rendszer szakmai felelőse az amerikai USGBC (United States Green Building Council) non-profit szervezet, amelyet 1992-ben alapítottak. A szervezetnek világszinten több mint 15.000 tagszervezete van, többek között a magyarországi HuGBC is, amely szervezetekben az építőipar, ill. kapcsolódó területek minden alszegmense képviselteti magát. 

Mitől jobb LEED minősített épületünk, mint egy hagyományos ingatlan?

A LEED széleskörű elterjedésének oka az, hogy egy a környezeti terhelést és az épülethasználók igényeit egyaránt szem előtt tartó követelményrendszerrel bír, amelyben a célok elérésének módszerei alapvetően rugalmasak, így a tervezőcsapat nem csak sztenderd megoldásokat alkalmazhat az adott részcél (pl.: beltéri vezetékes vízfelhasználás-csökkentés) elérése érdekében. Vitás kérdések, nagyon egyedi megoldások esetén lehetőség van továbbá egyedi szakmai konzultációt/elbírálást kérni.

Green House, Budapest
Green House, Budapest. Forrás: https://www.skanska.hu/what-we-do/projects/57306/Green-House%2C-Budapest

LEED minősített épületekre jellemző:

 • Egészségesebb belső környezet (levegőminőség, komfortérzet, használóelégedettség), ezáltal a munkavállalói / egészségügyi externális költségek, megtartási költségek alacsonyabbak;
 • Csökkentett energia és vízfelhasználás, ily módon rezsimegtakarítás;
 • Csökkentett üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátás, klímavédelem elősegítése;
 • Tudatosabb hulladékgazdálkodás, ill. hulladékkezelés, ezáltal költségmegtakarítás;
 • Értékesebb ingatlan (jellemzően magasabb piaci ár mind eladás, mind bérbeadás esetén);
 • Épület (ily módon a tulajdonos vállalat) PR megítélése javul, annak ESG (Környezet, Társadalom, Irányítás) szempontú értéke növekedik.

 

Milyen épületet minősíttethetünk LEED keretében?

A LEED rendszer keretében minősíthetők lakóépületek, iskolák, kereskedelmi, ill. vendéglátóipari épületek, adatközpontok, raktárak és elosztó központok, egészségügyi intézmények. A projekt típusa szerint ezek lehetnek

 • új épületek, vagy meglévők átfogó rekonstrukciója;
 • épületek új belső kialakítása/átépítése;
 • meglévő és üzemeltetés alatt álló épületek.

 

Hogyan történik a minősítés, mit vesz figyelembe?

A LEED esetében nagy hangsúly van már a tervezési fázison is, ugyanis alapelv, hogy a kiszemelt LEED minősítéshez tartozó követelményrendszert, ill. szempontokat, már kezdetek kezdetén is figyelembe kell vennie a projektcsapatnak, tervezőknek. Ezt elősegítendő lehetőség van megbontani a minősítést időben és tartalomban:

 • a tervezés vége felé van mód előminősítést végezni;
 • majd pedig kivitelezéskor történik a végső minősítés.

A minősítés során az épület típusától függően különböző követelményrendszereknek kell megfelelni, amelyekben kötelezően teljesítendő elemek és szabadon választható kreditpontos tételek is találhatók. A teljesített kreditek száma alapján négyféle minősítés szerezhető: Minősített, Ezüst, Arany és Platina szint, melyek megszerzéséhez rendre 40-49, 50-59, 60-79 és 80+ pont szükséges (a maximális 110-ből).

A tapasztalataink szerint a LEED minősítés esetén az épület által elért pontszám, illetve megszerzett minősítési szint komoly különbséget eredményezhet az épület környezettudatos vagy másnéven „zöld” szintjében. A projektek zöld elkötelezettségét leginkább az 60 pont feletti, azaz Arany szintű vagy afeletti minősítési szint jelenti. Mind az épület energiahatékonysági szintjét, mind a tervezésben a fenntarthatóság miatti plusz erőfeszítést tekintve minimum ezt a szintet javasoljuk elérni a projekteknek.

A LEED minősítés követelményei az alábbi témakörökbe rendeződnek:

 • Integrált folyamatok
 • Elhelyezkedés és közlekedés
 • Fenntartható területek
 • Vízfogyasztás hatékonyság
 • Energia és légkör
 • Anyagok és erőforrások
 • Beltéri környezeti minőség
 • Innováció
 • Területi prioritások

Az Energia és légkör témakörben szerepel egy igen fontos előkövetelmény, ill. opcionális követelmény (legfeljebb 18 pont súllyal), amely végeredményben az épület energiafelhasználásának egy referenciaállapothoz képesti csökkenését pontozza (5% a minimum). Ehhez elengedhetetlen az épület energetikai szoftverrel történő energetikai modellezése. A dinamikus szimulációt alkalmazó szoftverek képesek egy-egy épület komplex külső és belső hőtani folyamatainak modellezésére, figyelembevéve a pontos építészeti, gépészeti, elektromos kialakítást, egyéb technológiai folyamatokat, továbbá a folyamatosan változó környezeti hatásokat. A szimuláció segítségével reális képet kaphatunk a tervezett épület belső folyamatairól, energiafogyasztásáról, műszaki alternatívákat értékelhetünk ki energetikai és komfort szempontból egyaránt. A dinamikus szimuláción alapuló modellek használata támpontot nyújt a kiemelten energiahatékony épületek tervezéséhez és a későbbi üzemeltetéséhez.

A LEED minősítések részben amerikai szabványokon és azokhoz kapcsolódó követelményeken alapszanak, de a nemzetközi alkalmazhatóságot elősegítendő, alternatív (pl. európai, helyi) szabványokkal is be lehet bizonyítani a követelményeknek való megfelelőséget.

2014-ben a LEED minősítésből fejlesztették ki a kifejezetten az épülethasználók beltéri jóllétére, egészséges környezetére koncentráló WELL minősítési rendszert, amely tökéletesen kiegészíti a zöld épületminősítési rendszerek tervezési fázisban figyelembe vett követelményeit.

 

Az MN6 Energiaügynökség csapatában hisszük és valljuk, hogy sokéves épületenergetikai, illetve projekt menedzsment tapasztalatunkkal és LEED Green Associate és WELL Accredited Professional képesítésünkkel hatékonyan és fókuszáltan tudjuk támogatni azokat a projekteket, amelyek LEED, illetve WELL minősítést kívánnak szerezni. Biztosítjuk továbbá, hogy a kívánt minősítési szintet úgy érjék el, hogy az épület adottságai és a projektgazda koncepciójához az a leginkább költséghatékony módon, mégis a zöld építés követelményeit teljesítve alkalmazkodjon.

 

Esztergály Levente LEED GA

Kovács Emese WELL AP

További cikkek

voucher program

Energetikai voucher program indult

Jó hírünk van, azon kis- és középvállalatok számára, akik energetikai fejlesztésekben gondolkodnak, de eddig még nem léptek kellő szakértelem és/vagy támogatás hiánya miatt. Most 1-3

Tovább »
ESG

Megalakult a HuGBC ESG munkacsoportja

Kovács Emese is tagja a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) legújabb, ESG munkacsoportjának. A munkacsoport küldetése: A vállalati fenntarthatósággal, az ESG-vel, és az ESG-törvénnyel kapcsolatos

Tovább »