Tiszta levegő

A belső terek levegőjének minősége kiemelkedő fontosságú az emberi egészség szempontjából. Az épületek közvetlen környezetében az intenzív közlekedés, építkezések, illetve a mezőgazdasági és ipari tevékenységek is jelentősen rontják a levegő minőségét. Sajnos a lakhelyünk vagy munkahelyünktől távol keletkező szennyezés is jelentősen befolyásolja a közvetlen környezetünk levegő minőségét. Emellett, az épületben tartózkodók hamar elhasználják a friss levegőt, s megnő annak CO2 szintje, továbbá a tüzelőberendezésekből, építőanyagokból, bútorokból, szőnyegekből is nagy mennyiségű káros anyag párologhat ki. Megfelelő szellőztetési gyakorlat hiányában, igen nagy lehet szervezetünk kitettsége az illékony szerves vegyületek (VOC), policiklusos aromás szénhidrogének és kórokozó mikrobák egészségkárosításának.

A belső levegő oxigén szintjének csökkenése és minőségének romlása, olyan egészségügyi problémákat idéz elő mint, az asztma, allergiás tünetek és egyéb légúti megbetegedések, továbbá kialakulhat az ún. beteg épület szindróma (SBS) is. Ez utóbbi esetben, az épületben töltött idő előrehaladtával, egyre valószínűbb olyan akut tünetek megjelenése, mint a szem-, bőr- és légúti irritáció, valamint a fejfájás, rossz közérzet és a fáradékonyság. Ahhoz, hogy egészségünket, vitalitásunkat megőrizzük, s hatékonyan tudjuk elvégezni munkánkat, a beltéri levegő minőségét megfelelő szinten kell tartani, és ezt ellenőrizni kell. Szükség szerint pedig az épületbe juttatott friss levegő mennyisége növelhető, illetve javasolt annak szűrése is. A WELL egyik legnagyobb előnye más épületminősítő rendszerekkel szemben, hogy folyamatosan ösztönöz a magas levegő minőség fenntartására. Ebben kulcs szerepe van az üzemeltetésnek, így például a légtechnikai berendezések rendszeres szűrőcseréjének, egy jó tisztítási protokoll bevezetésének, az egyes felületek fertőtlenítésének valamint a kedvező anyagok használatnak is.

WELL Kanapé webinárium és szakcikk a témában:

Május 7-i webináriumunkon a „Tiszta levegő” témakör kapcsán néztük meg, hogy milyen aktuális és általános szakmai ajánlások illetve WELL előírások, javaslatok vonatkoznak az egészséges belső levegő minőség biztosítása érdekében a fejlesztőkre, épületüzemeltetőkre, épület használókra.

Cikkek és események a témában:

Tiszta levegőt az épületeinkbe!

A HuGBC WELL munkacsoportjával a felmerülő kockázatok minimalizálására speciális webinar sorozatot indítottunk, melynek keretei között körbejárjuk, hogy az újra megnyitott

Tovább

Tiszta levegőt az irodákba!

A WELL hét alapkoncepció alapján és több, mint 100 intézkedési javaslat segítségével kellemes és hatékony munkakörnyezetet alakíthatunk ki, ahogyan arról

Tovább