Tudatosítás

A mentális egészség létfontosságú fizikai és társadalmi jóllétünkhöz. Ebben az állapotban az egyén a teljes potenciálját kihasználva éli életét, produktívan dolgozik és küzd meg a mindennapok okozta stresszel. A mentális egészséget olyan társadalmi-gazdasági, biológiai és környezeti szempontok befolyásolják, mint például a munkahelyi körülmények, az életstílusunk és az agyunkban a kémiai folyamatokért felelős genetikai összetevők.

Ma már egyre elismertebb a szellemi és lelki megbetegedések fontossága, mint például a szorongás vagy a depresszió. Kutatások igazolják, hogy élete során a felnőttek 30%-ánál kialakul ilyen fajta probléma, s e csoport 2/3-a a munkavállalók közé tartozik. A depresszió és a szorongás a lelki és egészségügyi tünetek mellett, a munkavégzés hatékonyságát is visszaveti, így a munkahelyi környezetben is alapvető a munkavállalók mentális egészségének megőrzése.

Az épített környezet egy hatékony eszközként szolgálhat a mentális problémák kialakulásának megelőzésében és következményeinek enyhítésében. Olyan irányelvek és programok bevezetése célszerű, melyek növelik a társadalom ismereteit a mentális egészség témakörében, csökkentve ezáltal a vele szemben kialakult megbélyegzést. Továbbá fontos a pozitív munkakörnyezet kialakítása, illetve stressz menedzsment programok szervezése és a betegségben szenvedők számára az egészségügyi szolgáltatások elérhetővé tétele. A belső terek design stratégiái természetes, zöld környezettel, valamint a koncentrációt és hatékonyságot segítő kialakításokkal tudnak mindehhez hozzájárulni.

A WELL tervezési stratégiákon és programokon keresztül kiemelt figyelmet fordít az épületben az emberek kognitív és érzelmi jóllétre, valamint mentális egészségre is. Így minimalizálható a munkahelyi stressz és szorongás, csökkenthető a hiányzások száma és javítható a munkavállalók általános egészségügyi állapota is.

WELL Kanapé webinárium és szakcikk a témában:

Milyen hatása lesz a kényszer home office-nak a munkavállalók gondolkodására és lelkivilágára? Mit lehet tenni, hogy a munkatársak bátran visszatérjenek az irodába? A koronavírus-járvány, majd az annak következtében életbe lépő „karantén office” hatására az embereknek egyértelműen megváltozott a kapcsolata a környezetükkel.

Miért kulcsfontosságú növényeket telepíteni az irodai környezetbe? Milyen problémákat hidalhatunk át a növények segítségével, illetve milyen hatást gyakorolhat mindez a dolgozók teljesítményére?

Cikkek és események a témában:

Művészet az irodában

A WELL standard „Beauty and design” témakörében a munkaterekbe helyezett műalkotások kapnak fontos hangsúlyt. A WELL kapcsán is, az utóbbi

Tovább

Biofília az épületekben

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a természetes közeg milyen jó hatással van mentális állapotunkra, hangulatunkra és teljesítő képessségünkre. Nem, nemcsak arról

Tovább