Biofília az épületekben

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a természetes közeg milyen jó hatással van mentális állapotunkra, hangulatunkra és teljesítő képessségünkre. Nem, nemcsak arról van szó, hogy pakoljuk tele növényekkel az épületekeinket. A biofília koncepciója szerint tudat alatt is arra vágyunk, hogy kapcsolatba kerüljünk a természettel, mert az mindenféle pozitív visszacsatolásokat szolgáltat számunkra. Más szóval akkor érezzük magunkat jól, ha a környezetünk minél inkább természetes, élettel teli vagy ennek hiányában minél inkább olyan, mintha természetes lenne.

Érdemes tehát komolyan venni azt a törekvést is, hogy az épületeink- ahol átlagosan időnk 90 %-át töltjük- ne elszigeteljenek minket a természettől, hanem minél inkább visszavezessenek ahhoz. A zöld növényfalak térhódítása az irodákban nemcsak a látványával szolgálja a jóllétünket, hanem a levegő minőségére és páratartalmára is pozitív hatással van.

Az építészeti tervezés során rengeteg tényezőre kell odafigyelni, ezért is lehet hosszútávon előremutató, hogy vannak olyan szabványok amik már beemelik ezt a lehetőséget a követelményeikbe. A zöld épületminősítési rendszerek sok szempontból hasonlítanak egymásra, csak mindegyik egy kicsit máshova helyezi a hangsúlyt. A WELL szabvány a biofíliára vonatkozó követelményeket a Living Building Challenge nevű minősítési rendszerre alapozza.

Mitől lesz természetes?

Ha az asztalunktól munka közben a természetet láthatjuk vagy van közvetlen kapcsolat a kerttel, terasszal, bizonyítottan jobban érezzük magunkat. Nem kérdés a természetes megvilágítás fontossága sem, ahogy arról már korábban írtunk.

 

Munka a teraszon

Tavasszal mindannyian a szabadba vágyunk és jó lenne akár a munkaállomásunkat is kiköltöztetni időnként. Ehhez alapvetően egy aránylag szélvédett, lehetőleg árnyékolható helyre lesz szükségünk és matt kijelzőre. Ha gyárilag nem ilyenünk van, és ez az általános eset, akkor sem kell lemondanunk a napfényes időszakokban a laptop használatáról, mert kaphatók kijelző védő fóliák matt kivitelben is.

A természetben előforduló minták megjelenítése, utánzása

A természetben előforduló minták beemelése a terek kialakításakor érdekes feladat. Vegyük például a Fibonacci sorozatot (0,1,1,2,3,5,8,13, stb) ahol minden előző két szám összege adja meg a következő számot. A szomszédos Fibonacci-számok aránya, az aranymetszés értékéhez tart és ez az arány az, amire kismillió példát találunk a természetben. A virágok szirmainak száma gyakran Fibonacci szám, a kagylók meg Fibonacci spirálok valójában. A biofília elve tehát az ilyen minták integrálását jelentik az épületeinkbe.

St Charles templom, kép forrása: tdaxp.com

 

Az egyházi építészet lenyűgőző alkotásainál szép példákat láthatunk erre (lásd a képeken), de irodai terekben ennél egyszerűbben megvalósítható dolgokra gondolhatunk. Az is a biofílikus tervezés része, ha a helyben elérhető természeti elemeket (kő, fa, fém) a lehető legnyersebb formájukban használjuk és láttatjuk. A praktikus derékszögek mellett érdemes – legalább a kiegészítők szintjén- íves formákkal lágyítani az összhatást. A víz látványa, és esetleges megnyugtató csobogása szintén nagy jó hatással van a közérzetünkre.

Lépcső a Vatikánban, kép forrása: steemit.com

WELL követelmények

A WELL szabványban két témakör vonatkozik a biofíliára. A minőségi elvárásokat tartalmazó 88. fejezet egy tervet kér, amiben a fent leírt szempontok alkalmazását kell bemutatni az adott térben.

A mennyiségi elvárásokat a 100. témakör írja le, ez rendelkezik arról, hogy legyen szépen megművelt terasz vagy kert, sok cserepes virág díszítse a belső tereket és, hogy legyenek növényfalak, valamint szökőkutak. Mindkét témakör szabadon választható, nem kötelező.

Vértesy Móni
MN6 Energiaügynökség

kiemelt kép forrása: glassonweb.com

steemit.com (vatikán)

tdaxp.com (virág)

 

 

[:]

További cikkek

WELL workshop

WELL in Budapest

Időpont: 2024. április 16. Helyszín: Academia Offices The event is designed to support the WELL community including WELL APs, WELL Faculty and consultants, as well

Tovább »