Mese a tudatosan kialakított töretlen munkakedvről

Már egy ideje szeretett reggelente bújócskázni. Aztán napközben is egyre gyakrabban. Már-már azt hittem, hogy ő fog nyerni és nem is látom többet. Kezdtem berendezkedni a megváltozott helyzetre, a papírkupacok, a félig befejezett feladatok és az elhalasztott találkozók fojtogattak. Hozzáteszem, hogy az ólomsúlyú fáradtság és a már-már fizikai fájdalommal járó kedvetlenség sem volt éppen a segítségemre abban, hogy nyakon csípjem. Pedig úgy leültettem volna magam mellé, hogy mondja már el, mi változott meg kettőnk között ennyire. De persze elő sem bújt.

Aztán egyszer csak valami történt. Jött a főnököm, gondoltam csak a szokásos: kissé elégedetlen ugyan az elmúlt hónap eredményeivel (nyilván..), de tudja, hogy nemcsak rajtam múlnak a számok és biztosan javítani tudunk rajta. Ehhez képest megkérdezte, hogy vagyok. Hogy vannak a gyerekeim. Mit gondolok a tulajdonosváltásról és a tervezett új irodáról. Állítólag mi dönthetünk csomó dologról és lesz rendes zuhanyzó. Világos irodában leszünk, és több friss levegő lesz . Csendesebb a hely és normális ettérem van az irodaházban, sőt gluténérzékenyeknek is főznek majd. Na meg egy kicsit a bajnokságról is beszélgettünk.

Éreztem, hogy időt kell adnom magamnak. 3 hét szabadságot vettem ki. Újra futok reggelente. Izgalmas, ahogyan készülünk az új irodára (a tervezőasztalon legalábbis) és tényleg bevontak minket is a döntésekbe, hogy milyenek legyenek a munkaállomások és hány fős szobákat preferálunk. Havonta egyszer beteg gyerekeknek zenélek a feleségemmel együtt. Reggelente szeretek felkelni. Azt hiszem végre elkaptam a grabancát…

Önkénteskedés

A WELL szabvány meglepően összetett módon támogatja, hogy ne csak a környezet legyen szép, de az emberek is szépnek lássák magukat, egymást és a munkájukat. Nézd meg a WELL szabvány „Mind” azaz Tudatosítás című fejezetét!
Példának okáért a WELL is „tudja”, hogy a másoknak nyújtott önkéntes segítségnyújtás erősíti a valahova tartozás érzését és jó módszer a magányosság, az egymástól való elszigeteltség ellen. A munkáltató élhet azzal a lehetőséggel, hogy dolgozói évente kétszer a munkaidejükben valamilyen segítő tevékenységet végezzenek szervezett keretek között. Ezt már számos hazai nagyvállalat is követi, tartsák meg jó szokásukat.

Adaptív terek

Ma már szerencsére sok új iroda kialakításánál figyelnek arra, hogy a belső terek formálása adaptív, más szóval az igényekhez jól alkalmazkodó legyen. Fontos, hogy legyenek elkülönített terek a bizalmas beszélgetésekhez, tárgyalásokhoz, megint más, nagyobb terek a megbeszélésekhez (akár fotelekkel, labdákkal csak úgy otthonosan) és, úgynevezett aktív munkaállomások is álljanak rendelkezésre az elmélyült, egyéni munkavégzéshez. Aktív az a munkaállomás, melynél a jellemzően számítógépes munkavégzés mellett van lehetőség valamilyen mozgásra, pl egy DeskCycle segítségével. Bátran kijelenthetjük, hogy egy modern iroda már rég nem székekről, asztalokról és gépekről szól csak. A WELL keretében kialakítható egy olyan csendes szoba, ahol pihenni lehet, nincs is jobb az ebéd utáni szunyókálásnál. Kutatások is igazolják, hogy az ebéd utáni rövid – mondjuk negyedórás pihenés milyen jó hatással van az egészségre, a délutáni hatékonyságunkra, vagy akár a munkakedvünk hosszútávú megőrzésére is.

fotó: Caroline Praderio/INSIDER

Stakeholder charrette

A belsőépítészeti lehetőségeken túl fontos, hogy a közeg is elfogadó legyen és az iroda használói (a munkatársak) a megfelelő időpontban elmondhassák, hogy ők mit szeretnének. Stakeholder charrette-nek nevezi a WELL azt a találkozót, ahol az érdekelt felek összeülnek és már a tervezési program legelején rögzítik az igényeket. A beköltözést követő munkavállalói kérdőív pedig fontos visszajelzést biztosít arról, hogy a megvalósított WELL minősítés és az általa véghezvitt megannyi változás hogyan érinti az épület használóit.
A WELL Mind, vagyis Tudatosítás fejezete kapcsán segítünk feltárni a lehetőségeket (stresszkezelés, családtámogatások, egészségbiztosítási lehetőségek stb) és egy támogató vállalati kultúrát még hatékonyabbá, vonzóbbá tegyünk a munkavállalók számára.
A növényzet fontosságának és a művészeti alkotások megjelenítésének külön cikket szentelünk, utóbbi témában egy kortárs magyar festőművész is segítségünkre lesz.

Vértesy Móni
WELL APTM tanácsadó
MN6 Energiaügynökség

[:]

További cikkek

voucher program

Energetikai voucher program indult

Jó hírünk van, azon kis- és középvállalatok számára, akik energetikai fejlesztésekben gondolkodnak, de eddig még nem léptek kellő szakértelem és/vagy támogatás hiánya miatt. Most 1-3

Tovább »
ESG

Megalakult a HuGBC ESG munkacsoportja

Kovács Emese is tagja a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) legújabb, ESG munkacsoportjának. A munkacsoport küldetése: A vállalati fenntarthatósággal, az ESG-vel, és az ESG-törvénnyel kapcsolatos

Tovább »
ESG képzés

Vállalati ESG szakértő képzés 3.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezésében zajló 3 napos képzés, melyen a Kamara Tudásközpontja és a Stradamus Zrt. felkérésére Kovács

Tovább »