Hőkomfort

Hőkomfort érzetünk a környezetünkben kialakult termikus körülmények szubjektív megítélése alapján alakul ki. Szervezetünk a hő nyereségek és veszteségek megfelelő egyensúlyának megteremtésével szabályozza testhőmérsékletünket 36-38 °C-ra, s mivel szervezetünk működése egyéntől függ, hőkomfort érzetünk is személyenként eltérő lehet. Így alapvetően az a kivitelezhető cél, hogy az épületben tartózkodó emberek legnagyobb csoportjának teremtsünk komfortos környezetet.

A belső terek termikus környezete jelentősen befolyásolja az épületek energiafelhasználását is, mivel a hűtés és fűtés az épületek energia-fogyasztásának 50%-árét felelős. Ezen felül, a termikus környezet az épületben tevékenységet folytató személyek egészségére, jóllétére és hatékony munkavégzésére is hatással van. Mind a túl hideg, mind a túl meleg irodák esetében elmondható, hogy a nem megfelelő hőmérséklet rontja a munkavállalók teljesítményét, továbbá a beteg épület szindróma (SBS) kialakulásához is hozzájárulhat, ami szintén rontja a hatékonyságot az egészségügyi tünetek mellett.

Nagy kihívást jelent, egy mindenki számára komfortos termikus környezet megteremtése, így elengedhetetlen egy megfelelően beszabályozott épületgépészeti rendszer, mely a hőmérséklet ingadozásokat, a páratartalmat, az épületszerkezeten keresztül jelentkező hőáramlásokat és a légmozgásokat figyelembevéve igyekszik a termikus igények kielégítésében mind a tervezés során, mind az üzemeltetéskor. Az eltérő igények miatt a kivitelezést követően szükséges az is, hogy lehetőség nyíljon az épületgépészeti rendszer szabályozására is, zónánkként egyedi termosztátok elhelyezésével, hűvösebb és melegebb zónák kialakításával.

Az épületet használók egyéni hőmérséklet igényeinek kielégítését a WELL az épületgépészeti rendszerek kialakításán és beszabályozásán keresztül segíti. Ez biztosítja hosszútávon az emberek hőkomfortját és ezen keresztül feladataik elvégzésének hatékonyságát is.

https://web.uponor.hk/

Cikkek és események a témában: