Akusztika, zaj

Egy adott térben akusztikus komfortnak nevezzük, mennyire elégedettek a teret használók a hanghatásokkal. A külső környezetből érkező hangok és rezgések, mint a közlekedés és az ipari tevékenységek zaja, negatívan hatnak az épületekben tartózkodók egészségére. A folyamatosan zavaró hanghatások olyan problémákat idézhetnek elő, mint az alvás zavarok és a magas vérnyomás. Az épületek belső tereiben a gépészeti rendszerekből, a többi ember tevékenységéből is származnak zajok, amelyek mind csökkentik a munkavégzés hatékonyságát és visszavetik a koncentrációs képességet. Továbbá, az épületben a nem megfelelő hangszigetelés esetén gyakorta felmerülő probléma a magánbeszélgetések szomszédos terekben hallatszódása és a figyelem megzavarása is, melyek csökkentik az elégedettség szintjét épülettel, irodatérrel kapcsolatban.

Az akusztikát tekintve egy mindenki számára komfortos környezet megteremtése nagy kihívást jelent, azonban egy holisztikus megközelítés segítségével, illetve a legjobb gyakorlatot követő tervezéssel és kivitelezéssel ez megvalósítható. A külső zajok bejutásának és az épületben a hang terjedésének a minimalizálása érdekében, az épületszerkezet megfelelő hangszigetelése elengedhetetlen. A belső hangterhelés csökkentéséhez pedig egy megfelelően méretezett, beszabályozott és hangszigeteléssel ellátott légtechnikai rendszer szükséges, amelynek határértékekkel szabályozottak és mérésekkel ellenőrzésre kerülnek.

A WELL az akusztikus komfort paraméterek megteremtésével az épületben tartózkodók egészségét és jóllétét támogatja. Ennek érdekében pedig kutatásokon alapuló tervezési gyakorlatok bevezetésével célozza meg a hanghatások okozta problémákat.

Forrás: http://www.ecophon.ua/lt/knowledge/acoustic-knowledge/sound-insulation/room-to-room-insulation/

WELL Kanapé webinárium és szakcikk a témában:

Cikkek és események a témában: