Green Talk 2024 április – EU Taxonómia hitelesitések: tapasztalatok és tanulságok auditori és ügyfél oldalról

Green Talk

A tavaly megjelent ESG törvény, illetve az ingatlanpiacon a zöld hitelezés és a zöld befektetési lehetőségek keresése kapcsán nagyfokú érdeklődés mutatkozik az EU Taxonómiának megfelelő épületek iránt.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete már több, mint 2 éve foglalkozik a témával, szakértőként együttműködtünk a Magyar Nemzeti Bankkal és tavaly óta független hitelesítési szolgáltatást is nyújtunk a zöld ingatlan hitelezési eljárások részeként. Az áprilisi Green Talk keretein belül az egyesület EU Taxonómia Munkacsoportjában hitelesítést végző auditorok osztják meg tapasztalataikat az eddig lezajlott projektek gyakorlatairól. Ügyfél oldalról pedig Vértesy Mónika, a Futureal fenntartható referensének tapasztalatait hallgathatjuk meg.

Kovács Emese, az MN6 Energiaügynökség Kft. ügyvezető partnere előadásában beszél majd az EU taxonómia rendelet épületekre vonatkozó szerepéről és bemutatja annak keretrendszerét. Nagy vonalakban ismerteti a három  ingatlanokhoz kapcsolódó fő tevékenységet, illetve a hat fő kritériumot, majd beszél arról is, hogy a magyarországi hitelezésekben mekkora jelentősége lehet annak, ha a bank már egy hitelesített zöld projektet kap.

Jenei Attila, a Denkstatt ügyvezetője az eddigi hitelesítői tapasztalatok alapján osztja meg a jelentős károkozás elkerüléséhez (Do No Significant Harm, avagy DNSH) kapcsolódó kritériumok teljesítéséhez kapcsolódó tapasztalatokat, illetve ismerteti azon kritériumokat is, amelyek teljesítése a legtöbb akadályba ütközik.

Vértesy Mónika a Futureal fenntarthatósági referenseként az egyik első sikeresen lezajlott tanúsítási projekt alapján mutatja be az EU Taxonómia hitelesítéssel és követelményeivel kapcsolatos tapasztalatokat és tanulságokat.

Az eseményt Szarvas Gábor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének elnöke moderálja.

A résztvevők biztosan választ kapnak a következő kérdésekre:

  • Kinek érdemes hitelesíttetni az épületét?
  • Hogyan fogjunk neki a hitelesítési folyamatnak?
  • Mit vizsgál az auditor? Hogyan egyszerűsíthető a munkafolyamat?
  • Milyen eddigi buktatókkal/nehézségekkel találkoztak az auditáló szervezetek?
  • A HuGBC munkacsoport projektgazdák, hogyan segítenek hatékonyabbá tenni a hitelesítési folyamatot?
  • Mik a követelmények a beépítésre kerülő építőanyagoknál? Hogyan hidalhatók át az ennek kapcsán felmerülő nehézségek?
  • A tapasztalatok alapján a DNSH (Do No Significant Harm, avagy jelentős károkozás elkerülése) kritériumok közül melyek teljesítése esetén merül fel a legtöbb kérdés?
  • Mikor érdemes megkezdeni a felkészülést egy új projekt esetén?
  • A már meglévő épületminősítések (BREEAM, LEED, WELL) hogyan segíthetik elő a követelményeknek való megfelelést?

Időpont: 2024. április 25. csütörtök 15.00-16.00

Az eseményről készült videó itt megtekinthető: 

https://www.youtube.com/watch?v=v_txZ2n7S3g

További cikkek

ESG képzés

Vállalati ESG szakértő képzés 3.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezésében zajló 3 napos képzés, melyen a Kamara Tudásközpontja és a Stradamus Zrt. felkérésére Kovács

Tovább »