Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

2021-ben töretlenül emelkedett a LEED zöld épületminősítését megszerzett ingatlanok állománya a világon, derül ki az USGBC (United States Green Building Council) TOP 10-es összeállításából. Ebbe a listába a készítők elvből nem teszik bele a minősítés ”őshazájaként” tekinthető USA-t, amely azonban a mintegy 26 millió minősített négyzetméterével toronymagasan vezetne.

A listából látható, hogy a LEED a világon igen elterjedt és az amerikai kontinensen túl például Ázsiában is erősen megvetette a lábát, míg Európából Spanyolország és Olaszország fért fel a dobogóra.

A tavaly évvégi COP26 tanácskozáson a világ számos országa elkötelezettségét fejezte ki a klímavédelem érdekében, amely intézkedések ki kell terjedjenek arra is, hogyan építkezünk és hogyan üzemeltetjük azokat a tereket, ahol dolgozunk, élünk, tanulunk és játszunk.

A zöld épületek fundamentuma, hogy egyaránt fontosnak tartják az embert, környezetet és a gazdaságosságot (USGBC megfogalmazásában ez az ún. 3P elv: People, Planet, Profit), és az épület sajátosságait ezek mentén alakítják ki. A LEED mint zöld épület minősítés szinte bármilyen épület esetében alkalmazható és követelményrendszere úgy van kialakítva, hogy az épület teljes életciklusát figyelembe vegye. A minősítés alapvetően annak a biztosítéka, hogy az adott épület kisebb környezeti lábnyomú, alacsonyabb energia- és vízfelhasználású, tudatosabban kezeli a hulladékot és jobb belső levegőminőséget, ill. komfortot biztosít a benne tartózkodóknak, mint egy hagyományos épület.

LEED Magyarországon 2021-ben

A LEED hazánkban a második legelterjedtebb zöld épületminősítési rendszer a BREEAM után. 2021-ben 9 hazai projekt szerzett valamilyen szintű minősítést (a minősítés kiadásának dátumát tekintve), amelyek részleteit az alábbi táblázat foglalja össze.

Az alábbi ábrákon a hazai projektek kategória, ill. alapterület szerinti megoszlása látszik.

Látható, hogy minősítési kategóriákat, ill. az alapterületet nézve is vezet a BD+C: New Construction (amely a LEED ”joker” kártyája, szinte bármilyen épülettípusra ráhúzható építés, ill. átfogó felújításkor). De emellett megjelenik a Core and Shell, Commercial Interior és egy meglévő épület O+M (Operation and Maintenance) minősítése is.

Esztergály Levente LEED GA – MN6 Energiaügynökség

Forrás:

https://www.usgbc.org/articles/usgbc-announces-top-10-countries-and-regions-leed-2021
https://www.usgbc.org/projects