Egy átlagos napunk 90%-kát zárt terekben töltjük, s ennek nagyobb részét otthonunkban. Amellett, hogy napjainkban a kialakult járványügyi intézkedések miatt sokan home-office-ban dolgoznak, a kijárási korlátozás miatt még szabadidőnket is itt kényszerülünk eltölteni, így ez az arány inkább a 100% felé közelít. Kutatások bizonyítják, hogy háztartásainkban is légszennyező anyagok káros hatásainak lehetünk kitéve. Lássuk, mit tehetünk, az otthoni tiszta és egészséges levegőért!

1.Megelőzés

A legalapvetőbb, hogy a szennyezőanyag forrásokat eltávolítjuk vagy azok kibocsátását csökkentjük. A háztartásból származó káros anyag kibocsátások – mint a szén-monoxid, nitrogén-dioxid – legtöbbször az égéstermékek kapcsán alakulnak ki, így a főzésből vagy a fűtésből származhatnak. Természetesen nem a főzéssel vagy akár a fűtéssel való felhagyás jelenti a megoldást, hanem a minél kevesebb károsanyagot kibocsátó eszközök vagy termékek használata és az egyéb kibocsátók, mint a gáz tüzelésű kandallók vagy a gyertyák elkerülése.

Az építőiparban használt anyagok, így az építőanyagoktól kezdve a festékek, a tömítőanyagok, a ragasztószerek, a tisztítószerek, sőt a szövetek is mind-mind félig illékony- vagy illékony szerves vegyületeket bocsátanak ki. Ezért már a kivitelezéskor különösen fontos a megfelelő, alacsony kibocsátású termékek választása, az erről szóló ökocímkék segítségével.

A sokak által kedvelt illatosított légfrissítők és füstölők rengeteg illékony vegyi anyagot bocsájtanak ki, miközben csak a kellemetlen szagok elfedésére alkalmasak, azok megszűntetése helyett. Ezek a kibocsátott vegyi anyagok később a levegőben terjedő egyéb anyagokkal keveredve súlyos veszélyt jelenthetnek egészségünkre, s ennek ismeretében már kevésbé éri meg a kellemes illat melyet árasztanak! Hasonló a helyzet a hajlakkok, spray dezodorok vagy a körömlakkok esetében is, mivel ezek igen veszélyes másodlagos szennyezőanyagokat állítanak elő, így használatuk csak kellő szellőzéssel rendelkező terekben, de inkább szabadtérben javasolt.

2.Szokások

Napi tevékenységeink, szokásaink mind jelentősen befolyásolják a belső levegő minőségét. Fontos, hogy amikor csak tehetjük, rendszeres szellőztetéssel friss levegőt juttassunk otthonunkba!

Különösképp igaz ez főzés, porszívózás vagy takarítás közben. Manapság már a legtöbb modern konyhában található szag- vagy pára elszívó berendezés, melyet a főzést követő 10-15 percben is érdemes bekapcsolva hagyni a megfelelő levegő minőség biztosítása érdekében! Porszívó választáskor ügyeljünk a HEPA vagy mikroszűrővel ellátott eszközökre, hiszen a vizes szűrők sok esetben felkavarják a port a levegőbe. Azonban a mindennapok során is ügyelni kell az ablakok akár csak résnyire nyitására, hiszen anyagcserénk következtében mi magunk termelünk szén-dioxidot, ami jelentősen befolyásolja tevékenységünk és alvásunk minőségét is.

Fürdőszobáinkban, a nedves és párás környezet hatására könnyen megtelepszik a penész, ami allergiás reakciót és tüdő betegségeket okozhat. Így, ha mesterséges szellőztető berendezés nem is áll rendelkezésünkre, figyelni kell a rendszeres frisslevegő ellátás biztosítására. Hasznos lehet továbbá az egész háztartásban a páratartalom mérésére, melyet célszerű 30-60% között tartani! Erre kiválóan alkalmasak a szobai párásítók, illetve a szobanövények is hatékonyan segítenek a páratartalom egészséges szintjének biztosításában.

Napjainkban, pedig fontosabb, mint bármikor, hogy a gyakran megérintett felületeket, mint az ajtó kilincs, villanykapcsolók, mobiltelefon, billentyűzet rendszeresen fertőtlenítsük, hiszen ezekről a felületekről rengeteg kórokozót juttathatunk szervezetünkbe. Hasonlóképp a kinti ruházat gyakori mosásával, valamint a cipők kint hagyásával is jelentős mértékben csökkenthetőek az egészségügyi kockázatok.

3. Aktív technológiák

Amikor a kinti levegő szennyezett vagy pusztán csak az időjárási viszonyok nem engedik az ablakok nyitását, nagyon hamar megemelkedhet a belső levegő szennyezettségének szintje. Ekkor jelent hatalmas előnyt az aktív épületgépészeti rendszerek alkalmazása. A természetes szellőztetést gátló körülmények esetén érdemes mesterséges ventilláció beépítése, mely segít a friss levegő bejuttatásában s az elhasznált levegő elvezetésében. Noha a legtöbb háztartás számára nem ez a legelérhetőbb opció, érdemes számba venni a gépi szellőztetés nyújtotta előnyöket, mint a levegő szűrés, a páratartalom ellenőrzése vagy akár a hővisszanyerés. Azonban, ha ilyen berendezéssel felszerelt az otthonunk, kiemelt figyelmet érdemel annak tisztántartása és a szűrök rendszeres cseréje.

Otthonunk belső levegőjének minőségét érdemes állandó monitoring alatt tartani. Több szagtalan és színtelen káros anyag jelentléte, mint a szén-monoxid vagy a radon csak levegőminőség érzékelőkkel mutatható ki. Élettani káros hatásuk miatt jobb ezeket időben észlelni, így megelőzhető a hosszútávú egészségügyi problémák kialakulása!

A belső levegő minősége kiemelt fontosságú egészségügyi és produktivitási szempontból egyaránt. A Well Building Standard nem csak az irodai környezet, hanem társasházi lakások, iskolák kialakítása esetén is pontos útmutatást nyújt az egészséges belső terek kialakításához!

Cikkünk az alábbi források felhasználásával készült:
https://resources.wellcertified.com/articles/well-home-quick-tips-to-improve-indoor-air-quality/
https://account.wellcertified.com/project-profiles/21-west-20th-street