Ügyfeleink gyakran kérdezik tőlünk, hogy az általunk az energetikai felmérésekben javasolt beruházásokra honnan tudnának forrást találni?

Az eddigi energiahatékonysági TAO kedvezmény illetve a novemberben meghirdetett Gyármentő Program után egy új energiahatékonysági célú beruházásokhoz is igénybe vehető finanszírozási lehetőségről adhatunk hírt. 2023 február elején került kihirdetésre a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, amelynek keretében a Baross Gábor Újraiparosítási Zöld Hitel program energiahatékonysági és megújuló energia célú beruházásokra vehető igénybe kedvezményes kamaton a hitel a programot meghirdető EXIM Banknál közvetlenül, illetve a partnerbankjainál.

A hitelprogram termékei a futamidő végéig fix kamat mellett lesznek elérhetők, forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euró hitel esetében jellemzően legfeljebb 3,5 százalékos szinten.

ZÖLD BERUHÁZÁSI HITEL feltételei:

A hitel igénybe vehető:

 • megkezdett vagy új energiahatékonysági és megújuló energiatermelő beruházásokra
 • az energiaberuházás kiegészítő elemeként technológiai korszerűsítés is finanszírozható

Kamat:

 • forint hitel esetén max. évi 5% kamat
 • euró hitel esetén max. évi 3% kamat

Futamidő:

 • akár 10 év futamidőre
 • akár másfél év rendelkezésre tartási és 2 év türelmi idővel
 • választható törlesztéssel: 1, 3 vagy 6 havonta

Részletek:

Belföldön megvalósuló, az Exim tv. 2. § (1) bekezdésének megfelelő energiahatékonysági – amellyel legalább 20%-os energiamegtakarítás érhető el – és/vagy megújuló energiatermelő beruházások finanszírozása. A beruházáshoz kapcsolódóan egyéb technológiakorszerűsítő vagy kapacitásbővítő beruházás is finanszírozható, de maximum a teljes hitelösszeg 50%-nak mértékéig.

Igénybe vehető összeg:

A végső kedvezményezett ügyfél (ideértve a refinanszírozásban igénybe vett, valamint az Eximbank közvetlen finanszírozásban igénybevett BGH Zöld Beruházási Hitelt és BGH Zöld Jövő Exportőrei belföldi beruházási hitelt együttesen) összesen legfeljebb 6 milliárd HUF vagy 15 millió EUR hitelt vehet igénybe.

Saját erő:

 • a beruházás energiahatékonysági és/vagy megújuló energiatermelés célú finanszírozási hányadára nem szükséges saját erő
 • a nem energiahatékonysági és/vagy megújuló energiatermelés célú finanszírozási hányad esetében a beruházás nettó bekerülési értékének:
 • gépek, berendezések vásárlása esetén minimum 10%-a
 • egyéb esetben minimum 15%-a.

További részleket az alábbi linket lehet olvasni, javasoljuk átnézni az összes feltételt:

Részletek

 

Az energiahatékonysági cél eléréséhez egy előzetes energetikai számítás illetve teljeskörű energetikai audit elkészítése javasolt, amellyel az elérhető energiamegtakarítási lehetőségek, vagy jelenlegi energiapazarló pontok is feltárhatóak, a megtakarítási és megtérülési számítások elkészíthetőek. Várhatóan a hitel felvételének is feltétele lesz – a Gyármentő Programhoz hasonlóan- az energetikai auditor szervezet igazolása az elérhető energiamegtakarításról, de erről részletes információkat még nem tartalmaz jelenleg a tájékoztatás.

Amennyiben energetikai szakértői támogatásra van szüksége, társaságunk az MN6 Energiaügynökség regisztrált auditori jogosultsággal, tapasztalt munkatársakkal tudja energiahatékonysági céljait támogatni.