Energiahatékonysági beruházások finanszírozása

Ügyfeleink gyakran kérdezik tőlünk, hogy az általunk az energetikai felmérésekben javasolt beruházásokra honnan tudnának forrást találni?

Ügyfeleink gyakran kérdezik tőlünk, hogy az általunk az energetikai felmérésekben javasolt beruházásokra honnan tudnának forrást találni?

Az eddigi energiahatékonysági TAO kedvezmény illetve a novemberben meghirdetett Gyármentő Program után egy új energiahatékonysági célú beruházásokhoz is igénybe vehető finanszírozási lehetőségről adhatunk hírt. 2023 február elején került kihirdetésre a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, amelynek keretében a Baross Gábor Újraiparosítási Zöld Hitel program energiahatékonysági és megújuló energia célú beruházásokra vehető igénybe kedvezményes kamaton a hitel a programot meghirdető EXIM Banknál közvetlenül, illetve a partnerbankjainál.

A hitelprogram termékei a futamidő végéig fix kamat mellett lesznek elérhetők, forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euró hitel esetében jellemzően legfeljebb 3,5 százalékos szinten.

ZÖLD BERUHÁZÁSI HITEL feltételei:

A hitel igénybe vehető:

 • megkezdett vagy új energiahatékonysági és megújuló energiatermelő beruházásokra
 • az energiaberuházás kiegészítő elemeként technológiai korszerűsítés is finanszírozható

Kamat:

 • forint hitel esetén max. évi 5% kamat
 • euró hitel esetén max. évi 3% kamat

Futamidő:

 • akár 10 év futamidőre
 • akár másfél év rendelkezésre tartási és 2 év türelmi idővel
 • választható törlesztéssel: 1, 3 vagy 6 havonta

Részletek:

Belföldön megvalósuló, az Exim tv. 2. § (1) bekezdésének megfelelő energiahatékonysági – amellyel legalább 20%-os energiamegtakarítás érhető el – és/vagy megújuló energiatermelő beruházások finanszírozása. A beruházáshoz kapcsolódóan egyéb technológiakorszerűsítő vagy kapacitásbővítő beruházás is finanszírozható, de maximum a teljes hitelösszeg 50%-nak mértékéig.

Igénybe vehető összeg:

A végső kedvezményezett ügyfél (ideértve a refinanszírozásban igénybe vett, valamint az Eximbank közvetlen finanszírozásban igénybevett BGH Zöld Beruházási Hitelt és BGH Zöld Jövő Exportőrei belföldi beruházási hitelt együttesen) összesen legfeljebb 6 milliárd HUF vagy 15 millió EUR hitelt vehet igénybe.

Saját erő:

 • a beruházás energiahatékonysági és/vagy megújuló energiatermelés célú finanszírozási hányadára nem szükséges saját erő
 • a nem energiahatékonysági és/vagy megújuló energiatermelés célú finanszírozási hányad esetében a beruházás nettó bekerülési értékének:
 • gépek, berendezések vásárlása esetén minimum 10%-a
 • egyéb esetben minimum 15%-a.

További részleket az alábbi linket lehet olvasni, javasoljuk átnézni az összes feltételt:

Részletek

Az energiahatékonysági cél eléréséhez egy előzetes energetikai számítás illetve teljeskörű energetikai audit elkészítése javasolt, amellyel az elérhető energiamegtakarítási lehetőségek, vagy jelenlegi energiapazarló pontok is feltárhatóak, a megtakarítási és megtérülési számítások elkészíthetőek. Várhatóan a hitel felvételének is feltétele lesz – a Gyármentő Programhoz hasonlóan- az energetikai auditor szervezet igazolása az elérhető energiamegtakarításról, de erről részletes információkat még nem tartalmaz jelenleg a tájékoztatás.

Amennyiben energetikai szakértői támogatásra van szüksége, társaságunk az MN6 Energiaügynökség regisztrált auditori jogosultsággal, tapasztalt munkatársakkal tudja energiahatékonysági céljait támogatni.  

További cikkek

ESG képzés

Vállalati ESG szakértő képzés 3.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezésében zajló 3 napos képzés, melyen a Kamara Tudásközpontja és a Stradamus Zrt. felkérésére Kovács

Tovább »