initial  Tesla Powerwall – hype vagy tudományos mérföldkő?Tesla-Powerwall

A Tesla tulajdonosa Elon Musk kb. egy hónapja jelentette be a Tesla Powerwall-t, mint az energiatárolás forradalmian új megoldását. A hír megjelenése óta az energiatárolás lehetősége és kérdése sokkal inkább bekerült a közgondolkodásba. Megvizsgáltuk kicsit közelebbről is, milyen vélemények jelentek meg a termékről nemzetközi műszaki szakértői körökben.

A Tesla Powerwall egy háztartási mérettől induló (7kWh, 10kWh) villamosenergia tárolására alkalmas lítium-ion akkumulátor. Nagyon trendi dizájnban és színekben, falra rögzíthető kivitelben kerül kereskedelmi forgalomba Európában előreláthatólag 2016 folyamán. Sorban akár több készülék is felszerelhető, növelve a tárolási kapacitást. Túl a külsőségeken, a fő kérdés, hogy miben tud többet vagy mást, mint az egyéb ugyanerre a célra már korábban is forgalomban lévő akkumulátorok és milyen áron?

A Cleantechnica.com oldal készített egy egészen széleskörű áttekintést a jelenleg forgalomban lévő hasonló célokat szolgáló termékekről. Az összehasonlítás során figyelembe kell venni a hatásfokot, lemeríthető-e teljesen és a várható élettartam alatt hány feltöltést bír ki a termék életciklusának végeként megjelölt 80%-os hatásfokig. Az elemzés legfontosabb tanulsága, hogy lítium-ion akkumulátor eddig ilyen célra kevés készült, inkább a savas akkumulátorok voltak-vannak forgalomban, így az összehasonlítás ezekkel eleve sántít kicsit. Ehhez fontos hozzátenni, hogy a lítium tartalékok is fogyóban vannak, néhány országban bányásszák csak, így ez sem lesz az évtizedekre szóló tökéletes megoldás.

 

Rendszerben gondolkodva

A méretét tekintve a Tesla Powerwall kisebbik (7kWh) típusához hasonló háztartási méretű akkumulátor jelenleg is kapható (Iron Edison LiYFePO4, Aquion Energy), de a teljes garancia csak 7 évre szól, míg a Tesla 10 évet ígér. A teljesítményarányos ára is magasabb és dizájnban is a Powerwall erősebb. A hatékonyságban a Tesla 92%-ot ígér, míg az Aquion Energy termékek 85%, az Iron Edison 24V-os lítium akkuja 96%-os hatékonysági paraméterrel büszkélkedhet, viszont ha az életciklusra vetített feltöltések számát vetjük össze, ott a Tesla magasan felülteljesít 5000 várható feltöltéssel a konkurencia 2000 és 3000 feltöltéséhez képest.

Az ördög itt is a részletekben rejlik. A Teslánál, ahogy Elon Musk is hangsúlyozza, hogy leginkább napelemekkel kombinálva érdemes a Powerwall-ban gondolkodni, rendszerben még nem kínálják a SolarCity napelemekkel a terméket. Az sem egyértelmű, hogy a beharangozott ár vajon tartalmazza-e a beszerelés, a szükséges inverter és a rendszerbe kapcsolás árát, esetleg ennek egy smart energy szoftveres támogatását. Ez elengedhetetlen lenne a tudatos fogyasztói magatartás kialakításához, hisz a termékkel a fejlődés iránya egyre inkább a közszolgáltatóktól független, önellátó energiatermelés akár közösségi vagy háztartási szinten történő megvalósítása. Ehhez fontos látni, hogy mennyi is az aktuális energiafogyasztása a különböző háztartási eszközöknek, a fogyasztási görbéket, a napelemek termelését. Ezek az információk segíthetnek a tudatos fogyasztói magatartás kialakításában, mikor érdemes elindítani a mosógépet, az elektromos autó töltésére mi az ideális időszak és az áramszolgáltatók éjszakai olcsóbb áramtarifája is jobban kihasználható, ha mindezekkel tisztában vagyunk.

A mindenkit érdeklő megtérülést is érdemes különböző feltételezésekkel kalkulálni:

  • vásárolt áram ára (esetleg differenciáltan csúcs- és völgyidőszaki ár)
  • saját napelemek által termelt áram átvételi ára
  • az eltárolt saját termelésű energiát időzítve a magasabb szolgáltatói árú időszakban lehet felhasználni

A megtérülés alapján egyelőre hosszú távú befektetés, de mindenképp kitűnő eszköz ezeknek az apró üzemeltetési trükköknek a bevezetéséhez, a tudatosabb energiafogyasztás kialakításához, akár még a rezsicsökkentéses ellenszélben Magyarországon is.

 

További cikkek

voucher program

Energetikai voucher program indult

Jó hírünk van, azon kis- és középvállalatok számára, akik energetikai fejlesztésekben gondolkodnak, de eddig még nem léptek kellő szakértelem és/vagy támogatás hiánya miatt. Most 1-3

Tovább »
ESG

Megalakult a HuGBC ESG munkacsoportja

Kovács Emese is tagja a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) legújabb, ESG munkacsoportjának. A munkacsoport küldetése: A vállalati fenntarthatósággal, az ESG-vel, és az ESG-törvénnyel kapcsolatos

Tovább »
ESG képzés

Vállalati ESG szakértő képzés 3.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezésében zajló 3 napos képzés, melyen a Kamara Tudásközpontja és a Stradamus Zrt. felkérésére Kovács

Tovább »