Nagyvállalatok figyelmébe: közeleg a június 30-i határidő

szamlaAz energiahatékonyságról szóló törvény több kötelezettséget is előír a nagyvállalatok részére, amelyet 2017. június 30-ig kell teljesíteniük:

 

  • az éves energiafogyasztásra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség;
  • a nagyvállalati regisztráció;
  • a regisztrációs díjfizetési kötelezettség.
  1. A nagyvállalatoknak 2017. június 30-ig az éves energiafogyasztásukra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségük van. Az adatszolgáltatási kötelezettség részletes szabályait a nagyvállalatok és az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek energiafelhasználásának mértékére, valamint energiamegtakarítására vonatkozó adatszolgáltatás rendjéről szóló 2/2017. (II. 16.) MEKH rendelet írja elő.

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez szükséges nyomtatvány hamarosan elérhető lesz a MEKH honlapján.

A Hivatal felhívja a nagyvállalatok figyelmét arra, hogy 2017. június 30-án lejár a bírságolási moratórium az alábbi esetekben:

  • A nagyvállalatoknak első alkalommal 2015. december 5-ig, majd négyévente energetikai auditálást kell lefolytatniuk. Az energiahatékonyságról szóló törvény alapján a MEKH 2017. június 30-ig nem bírságol az energetikai auditálási kötelezettség elmaradása miatt.
  • Az energetikai szakreferens igénybevételéről a meghatározott energiafogyasztású gazdálkodó szervezet 30 napon belül köteles bejelentést tenni a Hivatal felé. Az energetikai szakreferens igénybevételének bejelentése teljesíthető a MEKH_ESZAKREF nyomtatvány útján.

A megyei, fővárosi kormányhivatal a Hivatal kezdeményezésére kétszázezer forinttól kétmillió forintig terjedő bírsággal sújtja azt az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetet, amely tájékoztatási kötelezettségének nem tett eleget vagy nem vesz igénybe energetikai szakreferenst. A bírság ismételten kiszabható, ennek legkisebb összege az előzőleg megállapított bírság 150%-a, legmagasabb összege hárommillió forint lehet.

  1. A nagyvállalati regisztrációt többnyire minden érdekelt teljesítette mostanra, de akinek még hátra van, az a MEKH_NVREG megjelölésű nyomtatványon, elektronikus úton tudja pótolni.

A nagyvállalati regisztráció és az energetikai szakreferens igénybevételének bejelentése Ügyfélkapun keresztül történik. Ehhez előzetesen szükséges a MEKH_EUGY nyomtatvány kitöltése és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal címére (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 52.) kizárólag postai úton történő megküldése.

  1. Mindez regisztrációs díjfizetési kötelezettséggel is jár. Ennek teljesítése az alábbiak szerint történik:

A MEKH számlaszámára kell befizetni (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 10032000-01714373-00000000). Nagyvállalati regisztrációs díj befizetése esetén a közlemény rovatban fel kell tüntetni:

  • a regisztrálásra kötelezett gazdálkodó szervezet elnevezését és adószámát,
  • az „NRD” megjelölést.

A regisztrációs és a díjfizetési kötelezettség akkor is fennáll, ha a nagyvállalat mentesül az energetikai auditálási kötelezettség alól. Mértéke 100 000 (százezer) forint. A regisztrációs díj a Hivatal bevételét képezi, célja az auditok éves ellenőrzésével kapcsolatban felmerülő költségek fedezése. A számla, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 166. § (1) bekezdése értelmében a jogszabályi rendelkezés számviteli bizonylatnak tekintendő. A regisztrációs díj köztartozásnak minősül, és adók módjára behajtható.
A regisztrációs kötelezettség elmulasztása vagy nem megfelelő teljesítése esetén a Hivatal határidő kitűzésével írásban felszólítja a nagyvállalatot a regisztrációra, és egymillió forintig terjedő bírságot szabhat ki – újdonságként mérlegelési lehetőséggel.

 

Ne késlekedjenek! Forduljanak bizalommal az MN6 Energiaügynökséghez, a fenti tevékenységeket gördülékenyen és szakszerűen elvégezzük Önök helyett!

 

Akik minket választottak:

             gsi-logo                      HBPO logo

CMCS    kelerwizz5

 

forrás: http://enhat.mekh.hu

További cikkek

WELL workshop

WELL in Budapest

Időpont: 2024. április 16. Helyszín: Academia Offices The event is designed to support the WELL community including WELL APs, WELL Faculty and consultants, as well

Tovább »