Mérjünk! De mit és hogyan?

A mostani időszakban a vállalatok nagy része nem beruházni, csak túlélni szeretne. Mégis mi az, amivel most érdemes és részben kell is foglalkozni?

A vállalatokat érintő energiahatékonysági célok elérése érdekében tett legújabb intézkedés a villamos almérő rendszerek kiépítésének kötelezettsége. Az 1/2020. MEKH rendelet azokra a társaságokra vonatkozik, amelyek energetikai szakreferens igénybevételére kötelezettek, így ügyfeleink esetében is megvizsgáltuk, hogyan érinti őket ez a lépés. A kötelezettség első lépcsőjének bevezetési határideje 2021. január 1., azonban a július 1-ei ezelőtti rendelet-módosításban az eredeti határidő egy évvel meghosszabbodott az almérők felszerelésére vonatkozóan, az egy betáplálási ponton keresztül megtáplált és technológiai sorba állított berendezések esetében.

Forrás: https://amzur.energy/

Mivel a jövő évi céges költségvetés összeállítása sok esetben most történik, érdemes számba venni a teendőket a hosszabbítás ellenére, hiszen az csak részben jelent csúszást a kötelezettségben.

Az épület vagy ipari csarnok villamos fogyasztóinak, fogyasztócsoportjainak feltérképezése után mérési tervet készítünk. Kapcsolatban vagyunk több céggel, akik sok éves tapasztalattal és komoly referenciával rendelkeznek mérési rendszerek tervezésében, kiépítésben. Így egyszerűen, megbízhatóan és hatékonyan intézheti velünk a mérési rendszerek kiépítését, és a későbbi üzemeltetést. Érdemes és fontos megvizsgálni, hogy ha már bizonyos területeken vannak kiépítve almérők, azok hogyan integrálhatók az új rendszerbe. Fontos terület a mérési adatgyűjtés is, a mért adatokat ugyanis az energetikai szakreferensnek is látnia kell, de célszerű, hogy a cég műszaki, energetikai munkatársai is minél előbb információt kapjanak a kiugró fogyasztásokról, kiszűrhessék a meghibásodásokat, a termékre jutó energiafogyasztást pontos mért adatok alapján számolhassák. Az energetikai szakreferens a mért adatok elemzésével célzott javaslatokat tud kidolgozni az energiahatékonysági adókedvezményre jogosult intézkedésekre, a jelentős energiafogyasztó helyek kiszűrésével a leggyorsabban megtérülő beruházások javasolhatóak. Az energiahatékonysági célú beruházások esetén az adókedvezménnyel a kkv-k akár 55% társasági adókedvezményt érhetnek el, így továbbra is érdemes ebben gondolkodni a cégeknek.

Egy szakszerűen felépített villamos almérési rendszer által gyűjtött adatok, és ezek alapján működtetett energiamenedzsment rendszer a beruházási költség sokszorosát termeli meg, így rövid időn belül megtérülő beruházás.

Forduljon munkatársainkhoz bizalommal, segítjük almérő-telepítési kötelezettségének szakszerű és magas színvonalú megoldásában!

[:]

További cikkek

voucher program

Energetikai voucher program indult

Jó hírünk van, azon kis- és középvállalatok számára, akik energetikai fejlesztésekben gondolkodnak, de eddig még nem léptek kellő szakértelem és/vagy támogatás hiánya miatt. Most 1-3

Tovább »
ESG

Megalakult a HuGBC ESG munkacsoportja

Kovács Emese is tagja a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) legújabb, ESG munkacsoportjának. A munkacsoport küldetése: A vállalati fenntarthatósággal, az ESG-vel, és az ESG-törvénnyel kapcsolatos

Tovább »
ESG képzés

Vállalati ESG szakértő képzés 3.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezésében zajló 3 napos képzés, melyen a Kamara Tudásközpontja és a Stradamus Zrt. felkérésére Kovács

Tovább »