A közel nulla követelményeknek nem megfelelő építkezések fél év haladékot kaptak

Kurucz Regina építésijog.hu portálon megjelent alapos összefoglalójában felhívja a figyelmet, ,,hogy öt éve mind a tervezők, mind a kivitelezők, mind a beruházók ismerhették, hogy a szigorúbb követelményeknek 2021-től már meg kell felelnie az épületnek. Ettől függetlenül jelentős számú építkezés van, amelyek megkockáztatták, hogy a határidő előtti utolsó évben szereznek nem közel nulla energiaigénynek megfelelő energetikai minőségben használatbavételt”.

Sajnos találkozhatuk olyan beruházásokkal is, amelyeknél a 2018-2019-es terveknél még nem vették figyelembe a közel nulla energiaigény követelményeit, figyelmetlenségből, vagy hibás szakmai döntések következtében. Sok beruházás esetében az építkezés szereplőitől független körülmény (például a koronavírus, vagy éppen az utóbbi pár évben felmerült munkaerőhiány) miatt nem sikerült időben befejezni a kivitelezést. 

A jogalkotó úgy érezte, hogy ezek a beruházások – függetlenül attól, hogy a közel nulla energiaigény követelmények nem teljesítésének mi az oka – segítségre szorulnak, még akkor is, ha ezzel az energiahatékonysági cél sérül.

 

[:]

További cikkek

Tisztázta a kérdéseket az EU – Már egyértelmű minden vállalatnak, hogy milyen fenntarthatósági jelentést kell készíteni – PORTFOLIO

Bár a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok már aktívan foglalkoznak a fenntarthatósági kérdésekkel, arra mindeddig várni kellett, hogy a beszámolási kötelezettség tartalma, valamint formája kidolgozásra és elfogadásra kerüljön. Július végén azonban a Bizottság elfogadta az Európai Fenntarthatósági Jelentési Szabványokat (ESRS) – áll az MN6 Energiaügynökség közleményében.

Tovább »