A közel nulla követelményeknek nem megfelelő építkezések fél év haladékot kaptak

Kurucz Regina építésijog.hu portálon megjelent alapos összefoglalójában felhívja a figyelmet, ,,hogy öt éve mind a tervezők, mind a kivitelezők, mind a beruházók ismerhették, hogy a szigorúbb követelményeknek 2021-től már meg kell felelnie az épületnek. Ettől függetlenül jelentős számú építkezés van, amelyek megkockáztatták, hogy a határidő előtti utolsó évben szereznek nem közel nulla energiaigénynek megfelelő energetikai minőségben használatbavételt”.

Sajnos találkozhatuk olyan beruházásokkal is, amelyeknél a 2018-2019-es terveknél még nem vették figyelembe a közel nulla energiaigény követelményeit, figyelmetlenségből, vagy hibás szakmai döntések következtében. Sok beruházás esetében az építkezés szereplőitől független körülmény (például a koronavírus, vagy éppen az utóbbi pár évben felmerült munkaerőhiány) miatt nem sikerült időben befejezni a kivitelezést. 

A jogalkotó úgy érezte, hogy ezek a beruházások – függetlenül attól, hogy a közel nulla energiaigény követelmények nem teljesítésének mi az oka – segítségre szorulnak, még akkor is, ha ezzel az energiahatékonysági cél sérül.

 

[:]

További cikkek

Flottaokosan

Elektromos autó és ami mögötte van

A Flottaokosan és a PARKL rendezvénye egy megkerülhetetlen kérdéskörrel, a töltési infrastruktúra kihívásaival foglalkozott. A Graphisoft Parkban lezajlott eseményen, szakértő előadók igyekeztek ezt a témát

Tovább »