Az idei tél nem csupán nevében, de tulajdonságaiban is megfelel a tankönyvi leírásnak. A lakosság valóban a bőrén érezheti hatásait, ezért sokakban felmerülhetett ingatlana energetikai korszerűsítése. Az ingatlan.com és a Lechner Tudásközpont együttműködése során kiderült, hogy az elmúlt két évben kiadott energiatanúsítványok alapján, siralmas a magyarországi ingatlanok állapota. Több mint felük átlagos, vagy meg sem közelíti azt. Kevesebb, mint 20 % mondható korszerűnek, vagy kiemelkedően jónak.ingatlan

(forrás: www.lechnerkozpont.hu)

Természetesen ennek oka részben az építés ideje, ami azonban nem feltétlenül jelent egyenes arányt, megfelelő technikák és eljárások alkalmazásával régi épületeinket is korszerűvé varázsolhatjuk.

ingatlan2A hazai települések megoszlása a lakásállomány leggyakoribb építési időszaka szerint 2014-ben
(forrás: www.lechnerkozpont.hu)

 

Bár az ingatlanok adás-vételénél még nem döntő fontosságú szempont a besorolás, pénztárcánk és komfortérzetünk szempontjából jó kiindulási pont. Törekedjünk arra, hogy minél korszerűbbek legyenek ingatlanaink, hosszú távon mindenképpen kifizetődő!

További cikkek

Tisztázta a kérdéseket az EU – Már egyértelmű minden vállalatnak, hogy milyen fenntarthatósági jelentést kell készíteni – PORTFOLIO

Bár a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok már aktívan foglalkoznak a fenntarthatósági kérdésekkel, arra mindeddig várni kellett, hogy a beszámolási kötelezettség tartalma, valamint formája kidolgozásra és elfogadásra kerüljön. Július végén azonban a Bizottság elfogadta az Európai Fenntarthatósági Jelentési Szabványokat (ESRS) – áll az MN6 Energiaügynökség közleményében.

Tovább »