20-20-20 Újabb energiahatékonysághoz kapcsolódó nagyvállalati feladatok

szamla

A kormány továbbra sem engedi el a nagyvállalatok kezét az energiahatékonysági célok teljesítése érdekében. A bűvös 154,059 PJ mennyiségű energiamegtakarítási cél eléréséig már csak 3 évünk maradt, és az ország energiafogyasztásának kb. 40%-át jelentő nagyvállalati szektorra is komoly feladatok hárulnak a célszám elérésének érdekében.

2017. januárjától a négyévenkénti kötelező energetikai audit elvégzése mellett egy energetikai szakreferens tevékenység igénybevételét is kötelezően előírta a kormány. A javaslat a nagyobb fogyasztási kategóriába tartozó, azaz 400 000 kWh  éves villamos, vagy 100 000 m3 gáz ill. 3 400 GJ hő felhasználást meghaladó éves energiafelhasználású társaságokat érinti. A törvényhozó célja, hogy az auditban feltárt veszteségforrások és az azokhoz kapcsolódó energiahatékonysági fejlesztési javaslatok megvalósuljanak, az energiafogyasztás monitoringja is megtörténjen, a vállalat valóban és dokumentáltan hatékonyabban használja fel az energiát. Az energetikai megbízott tanácsadó feladata a Hivatal felé a havi ill. éves energiafogyasztási adatok jelentése, az üzemeltetési, beruházási javaslatok megvalósításának szakértői segítése.

Az energetikai auditok esetén 2017. június 30-ig a bírság kiszabásától még eltekint a MEKH, de az ellenőrzések már 2016. második félévében elkezdődtek. A Hivatal munkáját a NAV is segíti, legalábbis a nagyvállalati kör pontosabb beazonosításával.  

A kötelező elemeket kísérik azért gazdasági ösztönzők is, ilyen a 2017. januártól meghirdetett, az energiahatékony berendezések beszerzéséhez kapcsolódó, a nagyvállalatok számára is elérhető adócsökkentési lehetőség, ezzel közvetlenül is ösztönözni kívánják a beruházások elindítását.

2018-tól pedig az almérők kötelező telepítésével szeretnék a cégeket még egy szinttel közelebb hozni a tudatos energiafogyasztáshoz és -tervezéshez.

 

További cikkek

WELL workshop

WELL in Budapest

Időpont: 2024. április 16. Helyszín: Academia Offices The event is designed to support the WELL community including WELL APs, WELL Faculty and consultants, as well

Tovább »