Anyaghasználat

Az építőipar nagy arányban használ fel vegyipari alapanyagokat. Azonban ezeknek a különböző kémiai anyagoknak az emberi egészségre gyakorolt hatása sok esetben káros és/vagy nem teljes mértékben ismert, így kiemelt figyelmet kell fordítani rájuk. Az építőipar anyaghasználata során számba kell venni mind az építőanyagokat, mind az épület belső tereiben felhasznált termékek anyagát, mivel ezek a belső levegő minőségét befolyásolva az emberi egészséget is veszélyeztethetik.

Az épületekben leggyakrabban fellelhető vegyianyagok a szerves illékony vegyületek (Volatile organic compounds (VOCs), melyek szigetelőanyagokban, falfestékekben, lakkokban, bútorokban, szőnyegekben találhatóak meg, s károsan hatnak légzőszerveinkre. Továbbá, az épületekből származó nem megfelelően kezelt veszélyes hulladékok és a talajszennyezés is problémát jelent az emberi egészség és a környezet szempontjából.

WELL Kanapé webinárium és szakcikk a témában:

Az irodaházak teljes újranyitása a koronavírus-járvány után számtalan kérdést vet fel. Az egyik eddig méltatlanul kevés hangsúlyt kapott terület a takarítás, illetve a felhasznált fertőtlenítő anyagok, antibakteriális burkolatok. Most fókuszba kerültek, hiszen ki ne szeretné, ha minden nap fertőtlenített, biztonságos és egészséges tiszta környezet venné körül a munkahelyén?

Cikkek és események a témában: