Nagyvállalati energetikai audit - Wizz Air Hungary Kft. 

A projekt rövid leírása

Energetikai auditor szakértői feladatok elvégzése a KPMG Tanácsadó Kft. partnereként a Wizz Air Hungary Kft.-nél. Az energetikai audit a szállítási üzletág és az épületek energiafelhasználását és elemzését foglalta magában. A projekt címe: Nagyvállalati energetikai audit végzése a Wizz Air Hungary Kft.- nél


Projekt időtartama

2016. január – április wizz

 
Együttműködő partner

– KPMG Tanácsadó Kft.,

– ingatlan tulajdonosok és üzemeltetők.

 
A projekt

Az energetikai audit folyamatának első lépéseként begyűjtöttük az adatokat az energiafogyasztás jelentős részét képező szállítójárművek és az ingatlanok műszaki és energetikai jellemzőire vonatkozóan.

A járműflottára és az egyes járatokra vonatkozó részletes adatok elemzése alapján sikerült hasznos következtetéseket levonni. A vállalat már eddig is élen járt a repülőgépek energiahatékony üzemeltetése terén. Az energetikai audit során az elemzés más nézőpontból, egyéb lehetőségeket tárt fel a további megtakarítások megvalósítására.

A projekt keretében főként a vállalat budapesti központi irodáját, budapesti crew room helyiségét és a budapesti és katowicei hangárját vizsgáltuk meg az épületekre vonatkozó előírások és az energiafogyasztás szempontjából, valamint az egyes célállomásokon elhelyezkedő további crew roomok energiafogyasztását.

A vizsgálat első lépéseként, kb 1 hónapos adatgyűjtés során bekértük az energiafogyasztáshoz kapcsolódó mérőóra adatokat, szolgáltatói szerződéseket, számlamásolatokat. Az ezt követő műszaki bejárás során győződtünk meg az egyes épületegységek felépítésről, az energiamérők helyéről, a beépített berendezésekről. Majd az elemzési munka során még egy további helyszíni bejárás vált szükségessé.

Az audit eredményeként energiahatékonyság javítását célzó az épületekre vonatkozó üzemeltetési és beruházási javaslatokat fogalmaztunk meg a szabályozási követelményeknek megfelelően összesen évi 6% energiaköltség-megtakarítást eredményezve.

 
Elért eredmények, tapasztalatok
  • Átlátható energiafogyasztási elemzések, a jelenállapot közérthető dokumentációja.
  • Energiamegtakarítási javaslatok megfogalmazása a vállalat főbb épületeire vonatkozóan.
  • Szállítási üzletágra vonatkozó energetikai megközelítésű elemzések, indikátorok.
  • Javaslatok a további várható megtakarításokat rejtő mérési pontok elhelyezésére.