Nagyvállalati energetikai audit - Burberry Hungary Kft. 

A projekt rövid leírása

Energetikai audit elvégzése a Burberry Hungary Kft. által bérelt és használt üzlethelyiség és egyéb ingatlanok esetében.

 
Projekt időtartama

2015. november – december

 
Együttműködő partner 

– Burberry Hungary Kft.,

– Sentient Kft.,

– ingatlan tulajdonos, üzemeltető.

 
A projekt

Az energetikai audit során elvégeztük az üzlet és a kiszolgálóhelyiségek épületenergetikai számításait, vizsgáltuk a központi és helyi épületgépészeti berendezések, valamint a világítás energia ellátása során felmerülő energiafogyasztási értékeket és üzemeltetési paramétereket, megtakarítási és fejlesztési-felújítási javaslatokat határoztunk meg.

Az audit során a legtöbb időt a fő- és almérőkön mért fogyasztási értékek, az energiaköltségek számlázásával kapcsolatos információk összegyűjtése, feltárása, tisztázása igényelte. Bár, az üzlet rendelkezett on-line energiamérés adatgyűjtő és elemző szoftverrel, annak eredményei meghibásodást mutattak, illetve ellentmondásban álltak a főmérő és az almérőkön mért, valamint a berendezések beépített teljesítménye alapján kalkulált fogyasztási értékekkel. Többszöri műszaki bejárás során sikerült a becsült energiafogyasztási értékeket igazolni, a jelenlegi fogyasztási adatok alapján energiahatékonysági beruházási javaslatokat tenni.

Az energetikai audit során a megbízó és az üzemeltető cég belső erőforrás igénye nagyságrendileg két munkanapot tett ki, ami főként az adatgyűjtésben és adatszolgáltatásban történő segítségnyújtást és az épületüzemeltetési, felhasználói szokások ismertetését jelentette az auditor team számára. 

 
Elért eredmények, tapasztalatok
  • Az energetikai vizsgálat során feltárt ellentmondások alapján, a gépészeti rendszer ellátására jutó energiafogyasztás elemzése után energiahatékonyság növelő fejlesztési és üzemeltetési lehetőségek megfogalmazása. Becsült megtakarítás az éves energiaköltség 45%-a.
  • A bérbeadó által továbbszámlázott villamosenergia és hőmennyiség költségeinek pontos meghatározása.
  • A fő- és almérőkkel ellátott energiamérési rendszer struktúrájának elemzésével feltárt ellentmondások tisztázása, a jövőbeli elszámolási rendszer kialakítására javaslat elfogadtatása a bérlő és bérbeadóval.