KEOP pályázat – Akadémia u. 3.

Projekt rövid leírása 

A Budapest, Akadémia u. 3. épület energetikai tanúsítása, beruházási javaslatok megtérülés kalkulációja és a kiválasztott és pályázatból támogatható beruházási javaslatokra árajánlatok bekérése, energetikai mellékletek elkészítése, a KEOP pályázati anyag összeállítása 190 MFt fejlesztési keretre.

utcafront

 
Projekt időtartama

2014. január – 2015. május

 
Partner

Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság

 
A projekt

1836-ban épült Akadémia utca 3. szám alatti épületegyüttes az Emberi Erőforrás Minisztériumnak ad otthont. A műemléképület energetikai tanúsítása és auditja alapján megvizsgáltuk az energiaszámlákat, fogyasztásmérőket, a nagy fogyasztású gépészeti berendezéseket és az energiafogyasztás csökkenést eredményező beruházási lehetőségeket. A különböző fejlesztési variációk esetében megvizsgáltuk a fizikai megvalósítás korlátait, a várható költségeket és kiszámoltuk az előzetes megtérülési mutatókat (előzetes BMR kalkuláció). A megtérülési kalkulációk összefoglalták, hogy mely fejlesztési elemek milyen befektetést igényelnének, illetve mekkora megtakarítást eredményeznének. A komplex beruházási javaslat csomag kiválasztása során fontos szempont volt a műemlékvédelem felé a megfelelőség biztosítása, az üzemeltető által tapasztalt hiányosságok kijavítása és a pályázati kritériumoknak való megfelelőség. Az építész és gépész szakértőkkel folytatott egyeztetést követően pontosíthatóvá váltak az egyes feladatok, az árajánlatok alapján kitöltöttük az energetikai mellékleteket, a veszteségfeltáró dokumentációt. Pótlólagos források bevonásával a beruházási elemek bővíthetőek lettek, eredményeként szükségessé vált a pályázati dokumentáció korrekciója.

Az alapos előkészítő munkának köszönhetően a pályázat hiánypótlási/adatszolgáltatási kérés nélkül nyert támogatást. A hosszú adminisztratív átfutási idők miatt (pl. közbeszerzések lefolytatása) a 2014 tavaszán beadott pályázat megvalósítása a hatékony ütemezés ellenére 2015 tavaszáig húzódott. A záró auditori nyilatkozat kiadása a kivitelezés befejezése és a megvalósítást követő tanúsítás elkészítése után történhet meg.

 
Megvalósított fejlesztéseknyilaszaro_allapota_tukorterem
  • Nyílászáró korszerűsítés: a nyíló szárnyak teljes ill. részleges cseréje, felújítása a belső szárny hőszigetelő üvegezéssel, az örökségvédelmi engedélyben meghatározott feltételek alapján.
  • Fűtéskorszerűsítés: korszerű, magas hatásfokú kondenzációs kazán kiépítése, külső hőmérséklet szabályozással, frekvenciaváltós szivattyú beépítésével.
  • Napkollektoros rendszer: 2 db sík kollektoros rendszer kiépítése a központi meleg víz termelő rendszer hideg víz betáplálásának előmelegítése érdekében.
  • Napelemes rendszer: két, összesen 17,5 kW-os napelem beépítése.
  • Világításkorszerűsítés: hagyományos gyertyaizzók cseréje energiatakarékos izzókra a 2. emeleti díszteremben.
 
Elért eredmények, tapasztalatok

A megvalósuló fejlesztések hatására az épület energetikai besorolása „E”-ről „C”-re módosult. A számítások alapján így a beruházás éves szinten 1500 GJ megtakarítást eredményezett, amely nagyságrendileg 30%-os energiamegtakarítást jelent.