initialESCO finanszírozás – energiahatékonysági és megújuló energia projektek esetén

forras

Részei

Jellemzői

Az energiahatékonysági ill. megújuló energiát alkalmazó projektek finanszírozására az egyik legjobb lehetőség az ESCO fiTransparensenanszírozás. Lényege, hogy a beruházás finanszírozása az elért energia megtakarításból történik, szerződések futamideje általában 5-10év.

Az energiahatékonyság-alapú szerződés (EPC) egy olyan üzleti modell, mellyel az ingatlanok vagy létesítmények tulajdonosai energiahatékonysági beruházási projekteket tudnak finanszírozni és megvalósítani kezdeti saját tőke nélkül, mivel azt közvetlenül a megtakarított energiaköltségekből fedezik. Az EPC modell nagy előnye, hogy a műszaki és a pénzügyi kockázatokat az ESCO (Energetikai Szolgáltató Vállalat) vállalja át, és a biztosított garancia keretében kárpótlást fizet a megrendelő számára, amennyiben a szerződésben vállalt megtakarítás nem teljesül.

Tapasztalataink alapján nagyon fontos az ingatlan független szakértő által történő auditálása, beruházási javaslatok összegyűjtése. Az ESCO, finanszírozóként már a kész javaslatcsomagra ad ajánlatot, amely általában a tervezést, kivitelezést és esetlegesen az üzemeltetést is tartalmazza. Társaságunk a projektek előkészítési fázisában épületek felmérésében, javaslatcsomag kidolgozásában és az ESCO ajánlatok begyűjtésében tud segítséget nyújtani. A megvalósítás során pedig a kivitelezés felügyeletével, az üzemeltetés nyomon követésével és a tényleges megtakarítások kimutatásával megkíméljük a kellemetlen meglepetésektől. Az ESCO finanszírozást nyújtó cégek esetében a szerződéses feltételek összehasonlítása, értékelése akár az energiaszolgáltatókéhoz vagy a bankokéhoz hasonlóan nehéz, ezen a területen szerzett tapasztalatot igénylő feladat, amelyben társaságunk egyedülállóan komoly szaktudással rendelkezik.

Az MN6 Energiaügynökség munkatársa, Tóth Nelli szakértőként vesz részt a 20 európai ország együttműködésében megvalósuló Transparense projektben. A Transparense, azaz „Átláthatóság növelése a harmadikfeles finanszírozásban” elnevezésű projekt célja az átláthatóság és a bizalom növelése az európai és a projektben résztvevő országok ESCO cégeiben és a harmadikfeles finanszírozásban.

A projekt keretében létrejött az Európai Etikai Kódex a garantált energiahatékonyság-alapú szerződésekhez (azaz az EPC-hez) azokat az alapértékeket és alapelveket fogalmazza meg, melyek ma Európában elengedhetetlenek egy sikeres, szakszerű és átlátható EPC projekt előkészítéséhez és végrehajtásához.

EPC Etikai Kódex legfontosabb üzenete, hogy az EPC ajánlatok tisztességes üzletei formát jelentenek az energiahatékonysági piacon.

Cégünk egyetért a 2014. július 11-i keltezésű Európai Garantált Energiahatékonyság-alapú Szerződések Etikai Kódexével és támogatja annak alkalmazását az EPC projektek megvalósítása során.

Miért érdemes igénybe venni?

Az energetikai projektek hagyományos finanszírozása nagyon nehézkes, a bankok esetében mindig probléma a szaktudás hiánya, és az ebből fakadó extrém kockázatérzékenység.

Tapasztalataink alapján ezen projektek esetében rugalmas megoldás lehet az ESCO, amely a kezdeti tőkebefektetéstől is megkíméli a beruházót, hosszútávon osztozik a megtakarításon a finanszírozóval.

Az egységes szerződéses feltételek hiányában azonban fontos az ajánlatok szakszerű elemzése, amellyel sokszor sokkal kedvezőbb feltételek harcolhatók ki az ESCO cégek részéről.

Eredménye

A javasolt energetikai beruházások legproblémásabb fázisa a forrásszerzés, finanszírozás megtalálása. Az ESCO EPC projekt, mint lehetőség rugalmasan, gyorsan orvosolhatja ezt a problémát. A körültekintő előkészítéssel és a cégek hozzáértő versenyeztetésével nagyon kedvező feltételekkel érhetjük el a közös célt: hatékonyabb, értékesebb és olcsóbban üzemeltethető ingatlanokat.

Tapasztalatunk

Irodaépületek és egy társasház (85.800 m2 össz fűtött alapterület) energetikai beruházása során finanszírozó fél kiközvetítése, a felek 8 évre szóló korrekt, mindkét fél számára előnyös szerződéskötésének segítése, számon kérhető, garanciákkal szolgáló feltételek beépítése.

Hazai és európai EPC projekteket finanszírozó piaci szereplők ismerete, felhívási ajánlat illetve bírálati szempontok összeállításának ismerete.

[:en]

initialESCO funding

forras

Includes

• Collection and processing of past energy consumption data, audit, general assessment of current building energy status.
• Summarizing investment proposals including potential renewable energy developments, presenting cost saving opportunities.
• Requests for quotations for an ESCO partnership, comparative analysis, recommendation, decision support.
• Control of construction works during design and realization phases, supervision of the first part of operation phase.

Attributes

In order to fund energy efficiency and renewable energy projects, one of the best opportunities is given by ESCO funding. The key point in an ESCO partnership is that the financing of the project is ensured by the cost savings achieved by the investment itself, and the term of such contracts is typically between five to ten years.

In our experience, it is crucial that such projects have someone auditing the property who has a clear overview of the possible technical alternatives. Then comes the ESCO partner with different offers on hand for the construction work, including design and operation. Our company can be at your convenience for the preparation and auditing tasks, and also in requesting and assessing the incoming ESCO offers. Later, during the realization phase, we can follow the starting and operation of new equipment, and monitor the real savings in order to avoid any unexpected surprises. In the case of ESCO offers, just as with banking, or energy supplier companies, it is a real challenge to get a clear comparison of complex contract conditions and to recognize possible legal land-mines. This requires an experienced partner, and we can support you in this with our outstanding knowledge and competence.

What’s the benefit?

Traditional methods of financing of energy related investments can be very cumbersome, and in the case of banks it is always an issue to find the right tone because of the lack of specialized knowledge and the exaggerations of risk sensitivity.
In our experience, ESCO can be a viable solution for such projects, with the additional benefit of saving the client from initial investment costs, and creates a fair division of the savings between the ESCO partner and the client.
Due to still missing standards and regulation in the field of energy investments, expertise in the topic is vital also to achieve a better bargaining position when negotiating with potential ESCO partners.

Outcome

The most problematic field of energy efficiency investments is finding the right funding sources, and an ESCO project is a flexible way of funding. By foreseeing preparation and by having a skilled partner to create real competition among potential sellers, together we can reach the target: to have more efficient, more valuable and cheaply operable buildings, offices, and facilities.

A real story…

We were able to conclude a contract with an eight year term, through hovelling a partnership, mediating and fostering the negotiations between office buildings, a housing block and a funding party. This was achieved with fair conditions satisfying all parties and with all warranty stipulations making the ESCO party accountable for real savings.

 

[:]