Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A HuGBC WELL Munkacsoport szervezésében megrendezett WELL Kanapé Webinárium sorozat 4 részében az irodaházak és tágabb értelemben a munkahelyek megfelelő takarításáról, a megváltozott helyzet új kihívásairól beszélgettünk szakmai vendégeinkkel.

Az irodaházak teljes újranyitása számtalan kérdést vet fel. Az egyik eddig méltatlanul kevés hangsúlyt kapott terület a takarítás, illetve a felhasznált fertőtlenítő anyagok, antibakteriális burkolatok. Most fókuszba kerültek, hiszen ki ne szeretné, ha minden nap fertőtlenített, biztonságos és egészséges tiszta környezet venné körül a munkahelyén? De mit is jelent ez a gyakorlatban illetve mennyiben változik a vírushelyzet kapcsán?

A WELL rendszer mind a takarítandó felületekre, mind a felhasználásra kerülő tisztítószerekre vonatkozóan ajánlásokat fogalmaz meg. Környezetbarát védjeggyel ellátott tisztítószereket kell használni, a gyakran és kevésbé gyakran használt felületeket meghatározott protokoll szerint takarítani, fertőtleníteni, és már a tervezéskor ügyelni arra, hogy lehetőleg könnyen takarítható felületekkel legyenek a padló, a falak burkolva. Egyben a szennyfogó zónák kialakítása is elvárás a külső szennyeződés épületbe kerülésének megakadályozására.  

A szakmai webinárium házigazdája ezúttal Tóth Nelli környezetmérnök, létesítmény energetikai szakmérnök volt az MN6 Energiaügynökség alapító ügyvezetője, a HuGBC WELL Munkacsoport tagja.

Elsőként Ritz Tibor a MATISZ Magyar Tisztítás és Technológia Szövetség elnökségi tagja beszélt arról, hogy a létesítmény felületeinek takaríthatósága nagyban függ attól, hogy a tervezés során figyeltek-e arra, hogy a funkcióknak megfelelő felületeket válasszanak, maga a kialakítás segíti-e a takarítást, és alkalmazzák-e az egyéb tervezés, üzemeltetés során bevethető prevenciókat, mint a zsilipek kialakítása a terek között és a pozitív nyomás.

Emellett nagyon hangsúlyos a szennyfogó zónák kialakításának fontossága, mert ez a leginkább hatékony eszköz a külső térből származó szennyeződések kiküszöbölésére.Leginkább a kivitelezőn múlik az épület átadását megelőzően a felületek védelme a beépítést követően, az első impregnálás a linóleum és kőporcelán felületeknél. Tibor beszámolt a takarítási tenderek és megbízói elvárások sokszínűségéről is, ami azt eredményezi, hogy sokszor nem összehasonlítható szemlélettel közelítik a bírálatkor a takarítási feladatok elbírálását. Érdemes tehát a felületek számbavétele, és azok takarítási gyakorisága és módja felé indulni, illetve a dedikált takarító személyzet igényt jelezni előre, ha van ilyen. Fontos a takarító cégek részéről a szakképzet személyzet biztosítása, akikből sajnos kevés van, a kb. 1000 aktív takarító cégben mintegy 20 000fő szakképzett takarító működik. Több cégnél kifejlesztették a környezetbarát takarítási ágat, amelyből Európában két minősítés létezik a NORDIK SWAN és egy magyar minősítés. A minősítés technológiai alapú megközelítést alkalmaz, és éves ellenőrzés van, valamint a MATISZ szakmai auditot is végez.

Majd rátért a SARS-CoV2 Takarítási protokollra, ahol a következő eszközrendszert kell a megrendelőnek kérnie:

  • Megelőző fertőtlenítés
  • Fertőtlenít takarítás
  • Záró fertőtlenítés
  • Újraindító takarítás

Végül Tibor felhívta a figyelmet néhány tévhitre, miszerint a több víztől nem lesz tisztább a padló és a steril vagy túlzottan fertőtlenített felületek egyáltalán nem optimálisak minden területen, sem az ember sem a tárgyak vonatkozásában.

Az alap szakmai irányelv szerint a lehető leggyakrabban kell beavatkozni, a lehető legszelídebb módszerrel. Ritz Tibor kérdésekre válaszolva az ózonos fertőtlenítés veszélyeire is felhívta a figyelmet, hiszen az anyag az élő szervezetekre veszélyes, annak alapos kiszellőzése, teljes lebomlása fontos az irodahasználat előtt. Az UV lámpás fertőtlenítéssel kapcsolatban pedig hangsúlyozta, hogy a berendezés vagy tárgyak által kitakart területek kimaradnak a fertőtlenítésből, így a lámpát mozgatni kell, és annak használatakor az egészségügyi kockázatait is figyelembe kell venni.

 

A 2. előadónk Laki Zsolt, az Allin Property Services Kft. ügyvezetője, aki a belső levegő minőség javításáról, a légtechnikai rendszerek tudatos karbantartásáról beszélt. A légtechnikai rendszerek lakásokban történő elterjedése után világszerte megerősödött ezek karbantartási szabályozási és ellenőrzési háttere is, ami ma már Magyarországon is valamilyen szinten megvan. Ennek ellenére sok a negatív tapasztalat a rendszerek állapotával kapcsolatban, amely a légtechnikai csövek szennyeződését jelenti. Laki Zsolt bemutatta az ide vonatkozó jelenlegi törvényi szabályozást, ami egyrészt 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről másrészt a 6. § (1) a zárt munkahelyeken biztosítani kell az elegendő mennyiségű és minőségű, egészséget nem károsító levegőt, figyelembe véve az alkalmazott munkamódszereket és a munkavállalók fizikai megterhelését. Ahol a munkahelyek légterét gázok, gőzök, aerosolok, porok (rostok) szennyezhetik, ott a vonatkozó jogszabályokban foglalt követelményeket figyelembe kell venni.

Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy az épületek újranyitása kapcsán sem kell azonnal a teljes légtechnikai tisztítására gondolni automatikusan, fontos a megfelelő helyeken elhelyezett referencia pontok kialakítása, ahol ellenőrizni lehet a légcsatornák állapotát. Fontos emellett a felületi mintavételes vizsgálat, amely a gombák és baktériumok jelenlétét is megmutatja. Amennyiben a határértéket meghaladó szennyező anyag (leggyakrabban korom és pollen) található a rendszerben, akkor annak fertőtlenítése, takarítása szükséges. Zsolt hangsúlyozta, hogy a légtechnikai rendszer tisztításának a vírusveszélyben nincs relevanciája, ám az egészséges belső levegő minőség szempontjából igen. A légtechnikai rendszerek vírusveszély idején csak 100% friss levegő befúvás mellett használhatók, és a belső levegőt keringtető fan-coilok használatát mellőzni kell, illetve sűrűbb fertőtlenítésük javasolt. A párakicsapódás miatt kerülni kell a hűtés-fűtés váltakozását is.

 

3. előadónk Lovas Gusztáv a Decor Floor Kft. ügyvezetője burkolatok esetén az antibakteriális megoldásokat és a szennyfogó rendszereket mutatta be. Az antibakteriális melegburkolati megoldások alapja az úgynevezett antimikrobiális (mesterséges vagy természetes eredetű) szerek, amellyel kiirthatók a vírusok, gombák, vagy más mikróbák, illetve megakadályozható a terjedésük. Megbízható, tartós és biztonságos antimikrobiális szer használata a legjobb módszer a mikrobiális szennyeződésekkel szembeni védelem biztosítására a megfelelő tisztántartás kiegészítéseként.

Antibakteriális hidegburkolatok esetén a bioaktív kerámia a megoldás, amely a napsugárzást felhasználva a szennyeződéseket lebontja, továbbá a napsugárzást kémiai energiává lehet vele alakítani, valamint felhasználják a titán-dioxid (TiO2) aktív tisztítóhatását fotokatalízis közben. A TiO2 magas oxidációs képessége számos szerves vegyület elpusztítására képes. Így képezhető egy bevonat, mely speciális antibakteriális réteget képez. Másodlagos égetéssel kerül az anyagra. Megkönnyíti a mindennapi tisztántartást, illetve a termék teljes életciklusa alatt biztosítja, hogy a felület mentes legyen mindenfajta kórokozóktól. Növeli a termék élettartamát, esztétikai megjelenését, minimalizálja a fertőzés lehetőségét, baktériumok terjedését. Eddig inkább  tisztaterekben használták ezeket, de bármilyen közösségi, nagy forgalmú térben alkalmazható.

Gusztáv elmondta, hogy a megfelelő szennyfogó rendszerek kialakítása korábban is fontos szempont volt nagyforgalmú terek esetén annak ellenére, hogy sajnos sok esetben a tervezők kihagyják a burkolatkiosztási terv készítése során a zónák betervezését esztétikai okokra hivatkozva, ám a jelenlegi helyzet még inkább megköveteli azok kiépítését.

Kép: Decor Floor Kft.

A professzionális szennyfogó rendszer megalkotásánál számos kritikus tényezőt figyelembe kell venni. A zónákra bontott szennyfogó rendszer tökéletes megoldás bejáratok burkolására. Ez főleg nagyforgalmú terek esetén fontos, ahol naponta több száz ember közlekedik, ezáltal megannyi külső szennyeződést és baktériumot behordva a belső terekbe. Alkalmazható a szennyfogó zóna fertőtlenítőszeres kombinációval is.

Előnyei, hogy hosszú távon költséghatékonyságot (karbantartás során felmerülő költségek) és a bekerülő mikroorganizmusok csökkenését eredményezi (akár 90%-ban), hiszen a belső terek burkolatainak védelmét is szolgálja azáltal, hogy a szennyeződések épületbe való bekerülésének jelentős részét megakadályozza.
Minden előadó kiemelte a bérlői-üzemeltetői együttműködés fontosságát és az épülethasználók tájékoztatását. Ebből a szempontból a WELL Standard élen jár, az edukáció, információs és visszaméréses megoldások mind a dolgozók aktív bevonását ösztönzi.

A webinárium teljes anyagát ezen a linken tekinthetik meg.