Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Október 17-én a MOM Sportban rendezik meg az első magyarországi WELL Building konferenciát a HuGBC és Az Év Irodája közös szervezésében. „A WELL Magyarországon – Ne csak szép, de jó is legyen!” c. előadást Kovács Emese, az MN6 Energiaügynökség társalapítója fogja prezentálni, akivel  a WELL térhódításának okairól és hazai jelenlétéről beszélgettünk.

– Már régóta hatékonyan alkalmazzák a zöld minősítő rendszereket, amelyek közül kiemelkedik a BREEAM és a LEED. Miért volt szükség a WELL rendszerre is, amely nemrég került be az ingatlanfejlesztési piac vérkeringésébe? Milyen más szempontokat vizsgál, amelyekkel az eddigi rendszerek nem foglalkoztak?

– A WELL kiegészíti a főként az épületek kivitelezésére, anyaghasználatára és részben üzemeltetésére fókuszáló zöld minősítő rendszereket. Itt kerültek először fókuszba az ember – mint épülethasználó – egészségének és jóllétének szempontjai. Nagyon fontos, hogy egy újonnan épülő irodaház rendelkezzen zöld minősítéssel, hiszen az ingatlanokat fenntarthatóan, energiahatékony megoldásokkal, a lehető legkevésbé környezetkárosító módon kell építeni.

Az EU-ban bevezetésre kerülő KNE előírások is egyre inkább biztosítják az épületek fenntarthatóságát, míg az irodaházak dolgozóinak a WELL holisztikus szemlélete eredményezhet egészséges, hatékony munkakörnyezetet. Hozzátehetjük még, hogy a magyarországi, nagy számú WELL minősítéssel induló irodaházi fejlesztést az is motiválja, hogy ez a bérlők számára a munkaerőpiacon jól kommunikálható előny.

– Bár a WELL még viszonylag „fiatal” rendszernek számít, máris számos finomhangoláson ment keresztül. Milyen irányokba fejlesztik a rendszert?

– A WELL v2 2018-as bevezetése a kezdeti tapasztalatok alapján egy „rugalmasabb, átláthatóbb, logikusabb” rendszer kidolgozását jelentette. Sok európai szabvánnyal, előírással bővült a lehetőségek köre, amivel a követelmények teljesíthetők és alátámaszthatók. Kiemelhető a zaj vagy a felhasznált anyagok külön területként kezelése, és hangsúlyosabbá vált a közösség szerepe a dolgozói jóllét megteremtésében.

– Milyen eredményekkel büszkélkedhet a WELL? Milyen tapasztalatokat említhetünk?

– Nemzetközi szinten óriási növekedésről beszélhetünk néhány év alatt a regisztrált projektek számát tekintve, hiszen jelenleg 58 országban 3782 folyamatban lévő és minősített projektnél tartunk. A magyarországi tapasztalatokat a HuGBC keretében a hazai WELL minősítéssel foglalkozó szakemberekkel összegezzük, biztosítva a hazai fejlesztők és bérlők teljes körű tájékoztatását a WELL munkaterek és épületek számának növelése érdekében. A nemcsak szép, de egészséges, jóllétet biztosító munkakörnyezet létrehozása mindannyiunk érdeke, ezzel mindenki nyer!

Az Office XPO első napján kerül megrendezésre a WELL Building konferencia az idén 10 éves Az Év Irodája és a szintén 10 éves HuGBC közös szervezésében, hiszen ma már a nagybetűs munkavállaló az első. Ne hagyjátok ki!

A teljes cikk: http://www.realista.hu/ingatlanpiac/a-well-a-munkaerpiacon-a-vllalatok-csodafegyvere-lehet/136725