Energetikai szakreferensi kötelezettség – kell ez nekünk?!

Elszamlaső látásra talán egy újabb nyűgnek tűnik ez az idén januártól bevezetett kötelezettség a jelentős energiafogyasztással rendelkező cégeknek. „Úgyis kifizetjük az energiaszámlát, nem tudunk vele többet tenni, miért akasztják még ezt is a nyakunkba?” hangzik sokszor a kérdés a cégvezetők részéről. De gondoljunk csak bele, évi minimum 30-40 millió forintos költségtételről beszélünkWorking Women 2 az ebbe a kategóriába tartozó vállalatok esetén, de ennek akár többszöröse is szerepelhet az energiaköltség soron. Az esetek többségében ennek a területnek nincs igazi felelőse, az itt kifizetett költségeket senki sem ellenőrzi, nem nézik a kiugróan magas fogyasztásokat. Elképzelhető lenne-e ez az alapanyagoknál, vagy a bérköltségeknél? Nehezen… 
Az igazi lehetőség a cégek számára, okosan kihasználni ezt a kötelezettséget, megtakarítások elérésére, költségek csökkentésére!

Mikor kell valóban lépni?

Tapasztalataink szerint nagyon sok cég még kivár. Ez érthető is, hiszen az állam sem készítette elő kellőképpen a bevezetést, kevés információval segítik a kötelezett cégeket. Szankció júniusig nem lép hatályba. A rendelet azonban már meghatározza, hogy május 15-ig az előző évre vonatkozó energetikai riportot be kell nyújtani! Így április közepénél tovább nem érdemes várni. Azok a társaságok, akik felismerték az ebben rejlő lehetőségeket, már léptek.

Milyen feladatokkal bízhatja meg a cég az energetikai szakreferenst?

Nincs energetikus a cégnél? Probléma az energiaszámlák feldolgozása, értelmezése, senki nem ellenőrzi a fogyasztást? Az energiabeszerzés minden évben nyűg, csak a könyvelés tudja megadni a számlák adatait, de nem tudjuk miért volt ennyi büntetésünk? A bérleti szerződés alapján számlázza-e tovább a bérbeadó az energiát, egyáltalán méri-e bárki, mennyit fogyasztunk? Ezeket egy hozzáértő és alapos energetikai szakreferens kideríti!

A társaságoknak figyelniük kell azonban a megbízáskor, hiszen sok szakreferensi feladatot ellátó cég kizárólag a törvényben meghatározott adatszolgáltatást végzi el, a megbízó cég által a rendelkezésére bocsátott adatokból minden hónapban. Így pár tízezer forintból megúszható a dolog, ám a megbízó nem sokat profitál a dologból, azonban plusz feladat lehet számára az adatsorok összeállítása. Nem érdemes tehát a legolcsóbb megoldást választani, mert az hosszú távon sokkal drágábbnak bizonyulhat.

Viszont, ha a fenti gondolatmenetet folytatjuk, és a cég éves energiaköltségeit vesszük alapul, egy szakértő csapat felügyeletével legalább az energiaköltségek 15%-át de sok esetben ennek többszörösét is megtakaríthatja éves szinten! Segítséget kap az energiabeszerzés terén, a berendezései hatékony üzemeltetésében, és még az energetikai pályázati lehetőségekről, felújításkor igénybe vehető adókedvezményekről is időben értesül. Így már nem is hangzik olyan feleslegesnek és elvetéltnek a gondolat, hogy valakit azzal bízzunk meg, hogy kézbe vegye az energetikával kapcsolatos dolgokat!

További cikkek

Tisztázta a kérdéseket az EU – Már egyértelmű minden vállalatnak, hogy milyen fenntarthatósági jelentést kell készíteni – PORTFOLIO

Bár a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok már aktívan foglalkoznak a fenntarthatósági kérdésekkel, arra mindeddig várni kellett, hogy a beszámolási kötelezettség tartalma, valamint formája kidolgozásra és elfogadásra kerüljön. Július végén azonban a Bizottság elfogadta az Európai Fenntarthatósági Jelentési Szabványokat (ESRS) – áll az MN6 Energiaügynökség közleményében.

Tovább »