Új EU célértékek az energiahatékonyságban

energiahatékonyság

Mit kell tudni az energiahatékonysági irányelv legutóbbi felülvizsgálatáról?

Az Európai Tanács 2023. júliusában fogadta el az új irányelvet, amely a korábbi szabályozás felülvizsgálata. Erre azért volt szükség, mert az EU azt vállalta, hogy 2030-ra legalább 55%-kal csökkenti az üvegházhatásúgáz-kibocsátást, és ehhez jelentős mértékben fokoznia kell energiahatékonyságot.

A tagállamok együttesen fogják elérni, hogy 2030-ra a végsőenergia-fogyasztás a 2020-ban készített energiafogyasztási előrejelzésekben szereplő adatokhoz képest legalább 11,7%-kal csökkenjen. Ez azt jelenti, hogy 2030-ra az EU energiafogyasztása a végső energia tekintetében nem haladhatja meg a 763 millió tonna olajegyenértéket, a primer energia tekintetében pedig a 993 millió tonna olajegyenértéket.

A végső fogyasztásra vonatkozó korlát kötelező erejű, és azt a tagállamoknak együttesen kell teljesíteniük, míg a primerenergia-fogyasztásra vonatkozó célkitűzés indikatív.

Miről szólnak az új szabályok?

 • Megnövelt energiahatékonysági célértékek
  Az EU eddig átlagosan 29%-os csökkenést ért el (a 2007-ben 2030-ra vonatkozóan készített becsléshez képest). A jelenlegi csökkentési célérték a primerenergia-fogyasztás és a végsőenergia-fogyasztás esetében egyaránt –32,5%. Az új célérték –40,6% a primerenergia-fogyasztás (indikatív cél) és –38% a végsőenergia-fogyasztás (kötelező cél) esetében.

végső energiafogyasztás
 • Nagyobb energiamegtakarítás a végfelhasználás tekintetében


Az új szabályok értelmében a tagállamoknak 2024 és 2030 között fokozatosan növelniük kell energiamegtakarításukat.

A legfontosabb érintett ágazatok:

  • építőipar
  • közlekedés
  • ipar
érintett ágazatok

Az EU27 primerenergia- és végsőenergia fogyasztása millió tonna egyenértékben.

A célkitűzések szerint, a tagállamok ennek megfelelően átlagosan évente a teljes fogyasztás 1,49%-ának megfelelő végfelhasználási energiamegtakarítást fognak elérni, majd fokozatosan előrehaladva a megtakarítás 2030 végére eléri az 1,9%-ot.

 • A közszektor energiahatékonyságának növelése
  Az új szabályok értelmében a közszférára egyedi kötelezettségek vonatkoznak, amely mögött az áll, hogy a középületek alkalmasak a példamutatásra. Az ágazatnak évente 1,9%-kal kell csökkentenie energiafogyasztásását (ebbe nem számít bele a tömegközlekedés és a fegyveres erők energiafogyasztása). Ezenfelül a tagállamoknak minden évben fel kell újítaniuk a közintézmények tulajdonában lévő épületek teljes alapterületének legalább 3%-át.

Az új célértékek Magyarországot komoly kihívások elé állítják, tekintettel az elavult épületállományra és a tömeges felújítások elmaradására az elmúlt évtizedben.

Valamennyi tagállam hozzá fog járulni az átfogó uniós cél eléréséhez: integrált nemzeti energia- és klímaterveikben indikatív nemzeti hozzájárulásokat és a cél elérését szolgáló kibocsátási pályákat fognak meghatározni. A tagállmoknak 2023. júniusáig kellett benyújtaniuk naprakésszé tett nemzeti energia- és klímaterveik tervezetét.

Az EU-n belül egyre erősödnek a hangok, hogy 2040-ig már 90 százalékkal csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy ezzel megközelítsük a nettó nulla kibocsátást. Az Európai Éghajlatváltozási Tudományos Tanácsadó Testület 2023. júniusi ajánlásai szerint ez a lépés megvalósítható és szükséges is. Az Európai Bizottság október 6-án született célkitűzése biztató, de önmagában azonban sajnos nem elegendő. A célt törvénybe kell foglalni, amihez még hatásvizsgálatok és megvalósítási tanulmányok szükségesek, a folyamat elhúzódhat és eredményét befolyásolhatják a közelgő uniós választások is.

További cikkek

voucher program

Energetikai voucher program indult

Jó hírünk van, azon kis- és középvállalatok számára, akik energetikai fejlesztésekben gondolkodnak, de eddig még nem léptek kellő szakértelem és/vagy támogatás hiánya miatt. Most 1-3

Tovább »
ESG

Megalakult a HuGBC ESG munkacsoportja

Kovács Emese is tagja a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) legújabb, ESG munkacsoportjának. A munkacsoport küldetése: A vállalati fenntarthatósággal, az ESG-vel, és az ESG-törvénnyel kapcsolatos

Tovább »