Miért érdemes energiahatékonysági beruházásokban gondolkodni?

Egyre több kisebb, nagyobb és multi cég is felfedezte azt a lehetőséget, hogy a társasági adó nemcsak foci és egyéb látványsportok támogatására használható, hanem energia megtakarítást eredményező beruházásra, felújításra is.

A kötelező nagyvállalati energetikai audit 2015-ös bevezetése után az EED, tehát az EU Energetikai Direktívájának bevezetése 2017-től majd 18-tól újabb intézkedéssel egészült ki.

 Az állam az energiahatékonyság ösztönzésére a legnagyobb energiafogyasztást jelentő szektort, az ipari fogyasztókat, a nagyvállalati és kkv szektort adókedvezménnyel támogatja.

2017 nyara óta már elérhető a lehetőség, hogy az energiahatékonyságot eredményező beruházások és a felújításokra fordított összegek akár 65%-a leírható a TAO-ból. Ehhez persze több feltételt kell teljesíteni, többek között még a megrendelés előtt egy regisztrált auditor szervezetnek kell megvizsgálnia, hogy várható-e és, ha igen, mekkora energiamegtakarítás az adott beruházás, felújítás megvalósításától.

Tapasztalataink szerint a cégeknél beruházási ötletekben nincs hiány, a minden évben elkészülő beruházási listát együtt átnézve sok ötlet felmerül. Például egy új termelő berendezés beszerzése energiahatékonysági beruházási körbe tartozhat, amennyiben több terméket,  fajlagosan kevesebb energiafogyasztással állít elő. Ilyen példa lehet új szerverek, IT berendezések, akár számítógépek, laptopok cseréje is. A szállítójárművek esetén is legtöbbször alacsonyabb fogyasztású, vagy akár elektromos járművek beszerzésében gondolkodnak a cégek, így itt is kimutatható a megtakarítás a korábbiakhoz képest.

Általában a kazánok, fűtőberendezések felújítása, egy főbb alkatrész energiahatékonyabbra cserélése is megfelel a követelményeknek, igénybe vehető utána az adókedvezmény. A világítási rendszerek korszerűsítése is rendkívül népszerű, sok termelő cégnél, irodában ez is jelentős energia fogyasztást jelentő terület. Óriási megtakarítást jelent maga az új világítási rendszer alacsonyabb energiafogyasztása, és a megtérülési idő akár feleződhet is a TAO kedvezménynek köszönhetően. Épületek korszerűsítése, szigetelése, komplex felújítások energiahatékonyságot segítő elemei is beletartozhatnak az elszámolható kategóriába. Adótanácsadó segítségével érdemes minden szempontot mérlegelni.

Sok nagyvállalati ügyfelünk esetén ez az egyetlen ösztönző az energiahatékonysági beruházásokhoz, hiszen a pályázati rendszerben ők nem vehetnek részt. Végre érdemes az elkészült és idén készülő kötelező auditok beruházási javaslatait számba venni, és átgondolni a lehetőségeket, amelyeket a szakemberek remélhetőleg felmértek az audit során. A kis- és középvállalkozások esetén pedig egy-egy régióban akár 65%-ra is felmehet az adókedvezmény mértéke a beruházáshoz kapcsolódóan, amely már szabad szemmel is látható támogatási összeg a megvalósításhoz! Bár az adott évi TAO mértéke is gátat szabhat a kedvezmény igénybevételének, a beruházás összege akár 6 évig is leírható.

Bár sok ipari csarnok gondolkodik napelemes fejlesztésben, az sajnos nincs a csomagban. Talán erre lesz más ösztönző, már alig várjuk!

Kovács Emese
MN6 Energiaügynökség

[:]

További cikkek

voucher program

Energetikai voucher program indult

Jó hírünk van, azon kis- és középvállalatok számára, akik energetikai fejlesztésekben gondolkodnak, de eddig még nem léptek kellő szakértelem és/vagy támogatás hiánya miatt. Most 1-3

Tovább »
ESG

Megalakult a HuGBC ESG munkacsoportja

Kovács Emese is tagja a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) legújabb, ESG munkacsoportjának. A munkacsoport küldetése: A vállalati fenntarthatósággal, az ESG-vel, és az ESG-törvénnyel kapcsolatos

Tovább »