Beszámoló az első WELL reggeliről

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Az első WELL reggeli meghirdetésekor nagy örömmel tapasztaltuk, hogy hatalmas érdeklődést a téma iránt mind a hazai cégvezetők és menedzserek, mind az építészek és belsőépítészek körében.

A helyszín a Well Point – az Europa Design saját székháza, ami arra is lehetőséget adott, hogy az érdeklődők saját szemükkel láthassanak egy WELL minősítés alatt álló épületet és betekintést nyerjenek a minősítés menetébe is. Az Europa Design 25 éve foglalkozik munkahelyek és más közületi projektek optimális kialakításával, berendezésével.

Az előadás sorozat Kovács Emese (MN6 Energiaügynökség) előadásával vette kezdetét. Az MN6 Energiaügynökség akkreditált WELL tanácsadó csapata a felelős az Europa Design WELL minősítéséért. Emellett az Europa Design-nal kialakított szoros együttműködés során , a WELL minősítéssel kapcsolatos folyamatosan bűvülő tapasztalatunkat időről időre megosztjuk az érdeklődőkkel.  A közös welliroda.hu honlapon cikkeket és szakmai tartalmakat osztunk meg.

Kovács Emese rámutatott arra, hogy időnk nagy részét zárt terekben töltjük, és hogy az így eltöltött idő minősége milyen nagy hatással van egészségi állaptunkra. A WELL az első olyan szabvány a világon, ami átfogó módon, az emberi egészséget és jó közérzetet fókuszba helyezve minősíti az épületeket. 2014-es indulása óta töretlen a fejlődése, ma már 48 országban több, mint 1250 projekt van beregisztrálva a minősítésre. A hallgatóság megismerhette a WELL nyolc fejezetének legfontosabb követelményeit. A szabvány összesen 100 követelményt fogalmaz meg, melyek egyrésze kötelező, más részük szabadon választható a magasabb pontozás és még magasabb szintű minősítés érdekében. Lehetőséget ad innovációs pontszámok gyűjtésére is, az Europa Design esetében ez például az újraélesztő tanfolyam bitosítása a munkavállalók számára.

Emese természetesen beszámolt arról is, hogy a projekt miként halad a WELL minősítés megszerzéséért vezető úton és milyen feladatok keresztezik útját. Mivel hazánkban ez az első minősítésre aspiráló meglévő belső iroda kialakítás (New and existing interior), ezért nagyon sok kihívással szembesülünk. A Rózsadombon lévő villa adottságai világos belső tereivel és a Hermann Miller Living Office koncepcióján alapuló tervezés által kifejezetten kedvezőnek mondhatók, ezzel együtt tartogat még kihívásokat a légtechnika és az akadálymentesítés területén is. Ki gondolná például, hogy a Rózsadomb tetején is gondot okoz a szennyezett kültéri levegő, magas szállópor koncentráció?

Az előadás második felében arra a nagyon érdekes kérdés megválaszolására kaphattunk közelítő értékeket és jó szempontokat, hogy mi alapján értékeljük a WELL minősítések megtérülését. A nemzetközi példákból kitűnik, hogy a beruházási és üzemeltetési költség eltörpül a bérköltségek mellett, és egy jól bevezetett WELL minősítés éppen utóbbira van nagyon jó, költségcsökkentő hatással. Köszönhető ez a hatékonyabb munkavégzésnek és kevesebb hiányzásnak, valamint a visszafogottabb fluktuációnak is.

Feuertag Ottó, az Europa Design tulajdonosának prezentációja rámutatott arra, hogy a legfrissebb, magyarországi kutatások szerint a munkavállalók számára a megfelelő munkakörnyezet és a munka-magánélet egyensúlyban tartása az egyik legfontosabb szempont egy új munkahely keresésénél, míg a munkaadók egyelőre ezeket a szempontokat hátrébb sorolják.

A munkakörnyezet akkor tud megfelelő lenni, ha a terek kialakítása maximálisan figyelembe veszi az abban végzendő munka jellegét (egyéni vagy társas munkavégzés, fókuszált figyelem vagy éppen étkezés stb). Iparáganként óriási különbségek vannak az egy főre jutó helyigény tekintetében is és az igényelt terek között, elég ha belegondolunk egy call center és egy ügyvédi iroda közötti óriási különbségbe.

Ottó PropTech megoldások bemutatásával is készült az eseményre. Ezek olyan új technológiák, amelyek a digitalizációt kihasználva valós időben támogatják az ingatlanok üzemeltetését és maximálisan figyelembe veszik az épülethasználók igényeit. Általuk az épületek a lehető legjobban kihasználhatók és az üzemeltetési költségek és az energiafelhasználás csökkentése mellett. minden eddiginél nagyobb kényelmet biztosítanak az embereknek kompromisszumok nélkül.

Érdemes megnézni például az io.T rendszerről szóló videót, vagy a freespace nevű alkalmazás honlapját.

Korbuly Ádám, a 2004-ben alapított magyar cég stratégiai igazgatója az Ortograph nevű alkalmazást ismertette meg az érdeklődőkkel. Ez egy olyan alkalmazás, amely Ios vagy Androidos rendszerekkel együtt használva – vagyis akár a mobilunkat, akár a tabletenünket a kezükben tartva – teljesen új alapokra helyezi az épületetek felmérését. Meglepően rövid idő alatt nagyon pontosan lehet vele dolgozni és egy olyan BIM modelt létrehozni, ami széleskörűen és az adott célhoz igazítva lehet tovább használni akár a tervezés, akár az épületüzemeltetés során. A szoftveres segédeszköznek külföldön, elsősorban az Egyesült Államokban már rengeteg használója van, a cég most tud abba energiát fektetni, hogy itthon is megismertesse a mérnök és ingatlanos társadalommal.

Több, mint 50 ember vett részt az első ilyen alkalmon, aminek egész biztosan lesz folytatása. A vendégek kiváló reggeli és tízórai mellett vitathatták meg tapasztalataikat. A visszajelzések alapján sokakat érdekelne egy még részletesebb tájékoztató is, aminek tematikáján már dolgozunk.

 

Vértesy Móni
WELL AP tanácsadó
MN6 Energiaügynökség

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

[:]

További cikkek

voucher program

Energetikai voucher program indult

Jó hírünk van, azon kis- és középvállalatok számára, akik energetikai fejlesztésekben gondolkodnak, de eddig még nem léptek kellő szakértelem és/vagy támogatás hiánya miatt. Most 1-3

Tovább »
ESG

Megalakult a HuGBC ESG munkacsoportja

Kovács Emese is tagja a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) legújabb, ESG munkacsoportjának. A munkacsoport küldetése: A vállalati fenntarthatósággal, az ESG-vel, és az ESG-törvénnyel kapcsolatos

Tovább »
ESG képzés

Vállalati ESG szakértő képzés 3.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezésében zajló 3 napos képzés, melyen a Kamara Tudásközpontja és a Stradamus Zrt. felkérésére Kovács

Tovább »