Az új ISO 50001 Energiagazdálkodási Irányítási Rendszer szabvány főbb változásai

Idén megjelent az új ISO 50001 energiagazdálkodási irányítási rendszer szabvány, amelynek részletes bemutatásán és belső auditor továbbképzésén az MN6 Energiaügynökség nevében mi is részt vettünk. A szabvány 2019. áprilistól magyar nyelven is elérhető MSZ EN ISO 50001:2019 névvel.

 Mi a változás oka, mire figyeljünk?

A szabványváltozás az ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 szabvány átállásokkal összhangban történik. Emellett néhány energiagazdálkodással kapcsolatos fogalom, követelmény is változott, és a magyar szabványban a terminológia is átalakult, amelyre érdemes figyelni a felülvizsgálat során.

Az átállási időszak 3 év, vagyis, ha egy rendszer folyamatosan tanúsított státuszt kell, hogy igazoljon, akkor a szervezeteknek az eredeti tanúsítási ciklushoz lehetőleg igazodva, de legkésőbb 2021.08.20-ig kell bizonyítaniuk az új szabvány szerinti működésüket. 2021.08.20-át követően az MSZ EN ISO 50001:2012 szerint kiállított tanúsítványok hatályukat vesztik.

Összefoglalva az energiagazdálkodásra vonatkozó változásokat, fontos pozitívumként értékelhető a hangsúlyosabb és bizonyítékokkal is alátámasztott vezetői szerepvállalás, hiszen sok rendszernél reked meg a folyamat a menedzsment aktív közreműködése hiányában. Változott az adatok gyűjtése és nyilvántartása, illetve bővült annyiban, hogy minden energiafogyasztást számba kell venni és nyilvántartani. Az energiagazdálkodási teljesítmény mutatókat is felül kell vizsgálni, illetve, ezekkel kell minden esetben számszerűen igazolni az energia fogyasztás csökkenését.

 Az új szabvány hiányosságának értékeljük azonban, hogy bár a szervezetek valódi energiahatékonyság-javulását mindenképpen a jelentős energiafogyasztási területek több mérőponton történő mérése, azok elemzése tudná hatékonyan elősegíteni, sajnos ezen a téren nem szigorodtak a szabvány bevezetésének feltételei, továbbra is alapulhat a rendszer és a fajlagosok valamint a megtakarítások is számításokra.

 MN6 Energiaügynökség

 

[:]

További cikkek

Flottaokosan

Elektromos autó és ami mögötte van

A Flottaokosan és a PARKL rendezvénye egy megkerülhetetlen kérdéskörrel, a töltési infrastruktúra kihívásaival foglalkozott. A Graphisoft Parkban lezajlott eseményen, szakértő előadók igyekeztek ezt a témát

Tovább »