WELL minősítés megszerzése felújított épületben 

Projekt rövid leírása

WELL konzulensként segítjük az Europa Design – 1930-as években épült, nem rég magas színvonalon felújított – irodaházának WELL minősítését.

Projekt időtartama

2018

Partner

Europa Design

A projekt

Ma már vannak olyan munkaadók, akik egy új irodatér kialakításakor belátják, hogy nemcsak a design, az átgondolt, egészséges irodai munkakörnyezet is fontos! Az Europa Design, mint belsőépítészettel, irodabútorokkal foglalkozó társaság felismerve ennek fontosságát a szakmai hitelességét támogatva a 2016-ban felújított saját budapesti irodaházával regisztrált a WELL Building Standard minősítés megszerzésére az „Existing Interior”, a „már kialakított belső tér” kategóriában. Tanácsadóként cégünk, az MN6 Energiaügynökség segíti a minősítési folyamatot. 

Az épület felújítása 2016-ban fejeződött be, és annak ellenére, hogy a WELL követelmények az átépítés során még nem voltak ismertek, nagyon magas műszaki színvonal jellemző a felújított épületre. Az eredetileg 1930-as években bauhaus stílusban épült villaépület a háború után sok átalakításon, feldaraboláson esett át. A kétszintes épület összesen 438m2, a telek mérete 1265m2.  Az építész tervező, Mauricio Flores így jellemzi a felújítás alapgondolatát: „Az eredeti épület sem térszervezésében, sem műszaki megoldásaiban nem felelt meg a mai kor elvárásinak, ráadásul egy ősbokros, áttekinthetetlenül bozótos kert közepén volt elrejtve. A cél egy átlátható tér létrehozása volt, amelyben szorosan kapcsolódik egymáshoz a földszinti bemutatóterem az emeleten elhelyezkedő irodákkal. A századelőn épült ház eredeti tömegét, a modern és Bauhaus stílusjegyek jellegzetességét igyekeztem megtartani, hangsúlyozni, hogy ez a régi mag, és elkülöníteni a 60-as, 70-es években   rátapasztott építészeti toldalékoktól. Nem autentikus felújítás volt a cél, hanem úgy átalakítani az épületet, hogy egységes jelleget kapjon, kicsit leporolva, de tiszteletben tartva az eredeti kor építészeti gondolatát. A tetőt le kellett cserélni, de az új tető kiülési arányai, a tető dőlésszöge, formavilága is a század eleji modern házak megoldásait idézi.” e36

A 3 lakásos épületből a magas minőségben elvégzett felújítás során a cég székházát hozták létre. Az épület alsó szintjén egy tágas, akár rendezvényeknek is otthont adó bemutató terem és közösségi tér jött létre. Az emeleti részen kerültek kialakításra az irodák, ahol a 25 tagú belsőépítész-designer csapat dolgozik.

Az épület felújításakor tudatosan a legmodernebb igényeket is kielégítő, energiahatékony hőszivattyús rendszer került beépítésre, ez biztosítja a hűtést-fűtést. A belső terek az alsó szinten légkezeltek, így folyamatosan tisztított levegő érkezik a belső térbe. A fenti irodákban nagy nyitható ablakok találhatók.

A minősítés első lépéseként átnéztük a különböző szempontok teljesülését, amelyeket később majd folyamatos monitoringgal is alá kell támasztani. A levegő minőségét előzetesen ellenőriztük az épület belső tereiben és a közvetlen környezetében. Az illékony szerves vegyületek és a formaldehid elsősorban burkolatokban, burkoló anyagokban található oldószerekből, ragasztókból párolgással kerülhet a légtérbe. Az ózon a nyomtatóknál keletkezhet. A por a kültéri levegőből kerülhet az épületbe, illetve a padlószőnyegből keveredhet fel. A mérési eredmények útmutatást adtak a fejlesztendő területekre, további szükséges intézkedésekre. A levegő tisztaságának megőrzésében fontos szerepet játszik a tisztítás, takarítás megfelelő protokolljának kialakítása, a légkezelők gyakori szűrőcseréje, tehát az épület üzemeltetésének egy sor fontos paraméterének pontos definiálása.

Az épületet ellátó gépészet esetén nemcsak az előállított friss levegő minőségét, hanem a gépek által keltett zajszintet is vizsgáltuk, hiszen a belső komfortra ennek is komoly hatása van. A felhasznált építőanyagok, nyílászárók mind a külső hő-, mind a zajszigetelést elvégzik, hiszen 3 rétegű nyílászárók kerültek beépítésre. A zaj témában érdekes szempont a visszhanghatás vizsgálata, amely a nagyobb belső terekben lehet zavaró, főleg sokak által használt egyterű irodák esetén. Ennek optimális szinten tartásában segítenek az akusztikai panelek vagy akár a maszkolás, amelyet ebben az épületben nem szükséges alkalmazni, de egy több száz munkatársat foglalkoztató shared service center esetén már indokolt lehet.

A zónák és azokban kialakítható belső komfortparaméterek, mint a friss levegő mennyisége, a hőfok beállítása még testreszabásra kerül az épületen belül, hiszen többféle hőmérsékleti zónát kell létrehozni. A terek egy része szabadon alakítható, ami ugyancsak fontos a „WELL szemléletben”. Lehetővé kell tenni csendesebb zugokat az elmélyült munkához és kollaborációs tereket a közös megbeszélésekhez, míg a zárható tárgyalók is fontosak.

Az irodák kialakítása már nagy arányban eleve az előírt ergonómiai követelményeknek megfelelően történt, sok irodában többségben voltak az állítható magasságú asztalok, az egyedi szögbe, magasságba személyre alakítható irodai forgószékek és a monitorok is igény szerinti szögben állíthatóak. A mozgást szolgálja a tér közepén elhelyezett tágas lépcső is.

Az épület átalakításakor a koncepció az átláthatóság volt. A nagy üvegfelületek megszüntetik a határt a külső és belső környezet között, az épület szoros kölcsönhatásban áll a természettel, hiszen a II. kerületben egy gyönyörű kertben helyezkedik el. A WELL fontos szempontként jelöli meg a biofíliát, azaz természetközeli kialakítást, amely érvényesülhet akár a belső terek anyaghasználatakor, akár a teraszok, a kert munkatérként való bevonásában.

A sok üvegfelület egyben a természetes fény érvényesülésében is segít, amellyel így a mesterséges megvilágítás arányát lehet csökkenteni. Előzetes mérésekkel a megvilágítási szinteket is ellenőriztük, ami mindenhol elérte a WELL határértéket. A nap járását követő színhatások alkalmazása, azaz a cirkadián ritmus követése is fontos szempont, ez részben már teljesült is a bemutatóteremben, hiszen sokféle lámpatest és világítási megoldás beépítésre került, mind led-es megoldás.

A térkialakítás és a berendezés mellett a munkatársak jó közérzetéhez olyan szolgáltatások is hozzájárulnak, mint a tágas zuhanyzó a sportból érkező kollégáknak, a napi friss gyümölcs kínálat és a szűrt ivóvíz.

Elért eredmények, tapasztalatok
  • Együttműködő partnerhálózat kiépítése, folyamatos konzultációs kapcsolat megteremtése az amerikai koordináló szervezettel;
  • Az előzetes mérések kapcsán felkészült méréstechnikai szakemberek kiválasztása;
  • A minősítéshez hatékony projektmenedzsment struktúra kidolgozása és kommunikációs csatornák kiépítése.