Tudatosítás

A mentális egészség létfontosságú fizikai és társadalmi jóllétünkhöz. Ebben az állapotban az egyén a teljes potenciálját kihasználva éli életét, produktívan dolgozik és küzd meg a mindennapok okozta stresszel. A mentális egészséget olyan társadalmi-gazdasági, biológiai és környezeti szempontok befolyásolják, mint például a munkahelyi körülmények, az életstílusunk és az agyunkban a kémiai folyamatokért felelős genetikai összetevők.

Ma már egyre elismertebb a szellemi és lelki megbetegedések fontossága, mint például a szorongás vagy a depresszió. Kutatások igazolják, hogy élete során a felnőttek 30%-ánál kialakul ilyen fajta probléma, s e csoport 2/3-a a munkavállalók közé tartozik. A depresszió és a szorongás a lelki és egészségügyi tünetek mellett, a munkavégzés hatékonyságát is visszaveti, így a munkahelyi környezetben is alapvető a munkavállalók mentális egészségének megőrzése.

Az épített környezet egy hatékony eszközként szolgálhat a mentális problémák kialakulásának megelőzésében és következményeinek enyhítésében. Olyan irányelvek és programok bevezetése célszerű, melyek növelik a társadalom ismereteit a mentális egészség témakörében, csökkentve ezáltal a vele szemben kialakult megbélyegzést. Továbbá fontos a pozitív munkakörnyezet kialakítása, illetve stressz menedzsment programok szervezése és a betegségben szenvedők számára az egészségügyi szolgáltatások elérhetővé tétele. A belső terek design stratégiái természetes, zöld környezettel, valamint a koncentrációt és hatékonyságot segítő kialakításokkal tudnak mindehhez hozzájárulni.

Forrás: https://officeworks.co.uk/well-building-standard-designing-healthy-workplaces/

A WELL tervezési stratégiákon és programokon keresztül kiemelt figyelmet fordít az épületben az emberek kognitív és érzelmi jóllétre, valamint mentális egészségre is. Így minimalizálható a munkahelyi stressz és szorongás, csökkenthető a hiányzások száma és javítható a munkavállalók általános egészségügyi állapota is.

WELL Kanapé webináriumok és szakcikkek a témában:

Cikkek a témában:

Fókuszban a fizikai és mentális egészség – Mérhető egészség és jóllét az irodában? WELL workshop 2021

2021/04/26|Tags: , , , |

Mentális erőnlét. Sokan keresik, hogy mely megoldásokkal segíthetik saját és munkatársaik mentális regenerálódását és az új helyzetekhez alkalmazkodását. Mi a legjobb megoldás? Sportprogramok, edukálás, rugalmas munkaidő vagy juttatások? A Magyarországon is elérhető WELL Building [...]