Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

WELL Standard egy – már Magyarországon is elérhető – egészséges épület és belső términősítő rendszer, mely 2014-ben került kifejlesztésre az USA-ban. A minősítés mind az ingatlan fejlesztők, mind a bérlők részéről kiemelt népszerűségnek örvend. Magyarországon 2022-ben már 4 Gold szintű WELL minősített, 8 Health-Safety Minősítéssel rendelkező irodaház van, és 31 regisztrált, tehát folyamatban lévő minősítés található. Mivel a WELL kifejezetten az egészséges és élhetőbb belső terek kialakítására helyezi a hangsúlyt, ezért megfelelő kiegészítője más zöld épületminősítési sztenderdeknek (LEED, BREEAM pl). Kifejlesztése során szakemberek (építészek, orvosok, dietetikusok, épületgépészek, energetikusok) együttműködve alakítottak ki egy kritériumrendszert, mely nagyban hozzájárul az egészséges munkatér kialakításához, ami hatékonyabb munkavégzést eredményez. Fontos különbség a legtöbb minősítési rendszer szisztémáitól a helyszíni méréseken és adatgyűjtésen alapuló ellenőrzés.

A WELL minősítési rendszer új verziója tíz témakörben fogalmaz meg alapkövetelményeket és ajánlásokat a jobb beltéri környezet kialakítása érdekében: levegőminőség, víz, táplálkozás, fény, mozgás, hőkomfort, akusztika, anyaghasználat, szellemi környezet és közösség.

Maga a WELL már nem csak kereskedelmi és irodaépületek egészséges belső tereinek a kialakítását és üzemeltetését méri, hanem bármely épületfunkcióra alkalmazható. Ezen felül lehetőség biztosít Core minősítésre is. A minősítés folyamatát ajánlott, hogy akkreditált WELL AP tanácsadó segítse, az MN6 Energiaügynökség munkatársa rendelkezik ezzel a képzettséggel, jogosultsággal és az ehhez fontos megfelelő tapasztalattal is.

Fontos látni, hogy a WELL minősítés lényegesen hozzájárul az adott cég ESG céljainak teljesítéséhez (fókuszáltan leginkább az ”S” Social aspektusra), amelyet egy másik zöld minősítéssel (pl.: LEED) kiegészítve már igen sokat tettünk az ESG ”ES” részének teljesítéséért.

A minősítés folyamatáról

A WELL minősítés online felületen keresztül zajlik és már nemcsak kereskedelmi és irodaépületek egészséges belső tereinek a kialakítását és üzemeltetését méri, hanem bármely épületfunkcióhoz használható. Lehetőség van „Core” azaz az épület alapkialakításait értékelő minősítésre is. A minősítés folyamatát célszerű akkreditált WELL AP tanácsadónak támogatnia.

A minősítés első lépése a projekt regisztrációja. A tervezési fázisban lehetőség van előminősítés megszerzésére is, ami lehetővé teszi, hogy a projektet már korai fázisában az egészséget támogató épületként lehessen azonosítani. A projekt befejezésekor – a beküldött dokumentációk ellenőrzése után – helyszíni ellenőrzések, mérések és mintavételezések után kapja meg a projekt a végleges minősítést. Ez az elért pontszám alapján lehet Bronz, Ezüst, Arany vagy Platina fokozat.

WELL Kanapé webináriumok és szakcikkek a témában:

Cikkek és események a témában:

Művészet az irodában

2020/02/27|Tags: , |

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.A WELL standard [...]

Big Office Day 2019

2019/11/16|Tags: |

On November the 20th, we are going to be giving a presentation at one of the most important office developement conferences of the year. Hope to see you there! I. section: What do the tenants [...]

A WELL minősítés alapjai

2019/06/26|Tags: |

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.A WELL minősítés [...]

Load More Posts