Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Energetikai szakreferens igénybevételére kötelezett gazdálkodó szervezeteknek, a 1/2020. MEKH rendeletnek megfelelőség érdekében, mérési rendszerek kiépítésében, üzemeltetésben nyújtunk segítséget. A villamos almérők telepítését, mérési rendszerek tervezését, kiépítését támogatjuk, amennyiben rendelkeznek olyan berendezésekkel vagy berendezés csoportokkal, amelyek teljesítménye meghaladja a Rendeletben előírt szinteket, vagy társasági adó kedvezményt vesznek igénybe energiahatékonysági beruházáshoz vagy felújításhoz.

Milyen határidőket kell betartani az almérők telepítése során?

A Rendelet 2020. június 30-i módosítása − a jogszabályoknak való megfelelés megkönnyítése és a beruházások tervezhetősége érdekében − lépcsőzetes bevezetést tartalmaz. Az almérőket a Rendeletben meghatározott telepítési pontokra 2021. január 1-ig, illetve 2022. január 1-ig kell felszerelni.

  2021. január 1-ig 2022. január 1-ig
Önálló villamos berendezések (különösen a kompresszorok, motorok, szivattyúk, egyéb hajtások és technológiai berendezések) > 100 kW > 50 kW

Hőtermelő és klímaberendezések (névleges elektromos teljesítmény)

> 140 kW > 70 kW
Egy betáplálási ponton keresztül megtáplált és technológiai sorba állított berendezések (különösen: gép, gépsor, gyártósor, üzemcsarnok, illetve épület (egyidejű teljesítmény) > 100 kW

Egy jól felépített energia mérési rendszer kiépítésének előnye:

  • a mért villamos energiafogyasztás lehetőséget teremt a meghibásodások korai kiszűrésére
  • a kiugró fogyasztó helyek pontos beazonosítására
  • üzemidőn kívüli fogyasztások és okaik azonosíthatók
  • a kiugró energiafogyasztásból vagy a szokatlanul nagy meddő energia felvételből megállapítható egy berendezés hibás vagy névlegestől eltérő működése,
  • a  termelési folyamatok egységeinek pontos energiafogyasztása mérhető és összehasonlítható
  • az ISO 50001 energiagazdálkodási irányítási rendszer működése mért adatokon alapulhat, az EgTM (energiagazdálkodásiteljesítmény mutatók) vagy egyéb KPI-k pontosan kiszámíthatóvá válnak
  • adott termékre jutó energiafogyasztás számszerűsíthető, a fajlagosítható, a termékre jutó CO2-kibocsátás kimutatható.

Milyen következménye van annak, ha határidőre nem szerelik fel az almérőket az arra kötelezettek?

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény 21/C. § (4) bekezdése szerint a Hivatal kétszázezer forinttól kétmillió forintig terjedő bírsággal sújtja azt az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetet, amely – az almérő felszerelését is előíró – 21/B. § (1) bekezdésében meghatározott kötelezettségének nem tesz eleget. A bírság ismételten kiszabható, az ismételt bírság legkisebb összege az előzőleg megállapított bírság 150%-a, legmagasabb összege hárommillió forint lehet.

Milyen műszaki követelményeknek kell megfelelnie az almérőnek?

Az almérő olyan legalább negyedóránkénti mérésre alkalmas, a mérőeszközökre vonatkozó egyedi előírásokról szóló 43/2016. (XI. 23.) NGM rendelet szerint legalább B pontossági osztályba sorolt, a váltóáramú hatásos villamos energia mérésére szolgáló fogyasztásmérő, vagy fogyasztásmérő rendszer, amely alkalmas a mért értékek tárolására, vagy adatgyűjtő rendszerbe tárolás céljából történő továbbítására.

A Magyar Energia és Közmű-Szabályozási Hivatal által összegyűjtött gyakran ismételt kérdésekre adott válaszok itt olvashatók.