A táplálkozás kulcsfontosságú szerepet tölt be egészségünk megőrzésében, ennek ellenére a fejlett világban kevesen tartják be az étrendi ajánlásokat, noha eszközkészletük ennek teljesítéséhez jóval hozzáférhetőbb a kevéssé fejlett régiókhoz viszonyítva. A helytelen étrend a testmozgás hiányával párosítva elhízáshoz vezethet, mely a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és a rák kockázatát is növeli. További probléma, hogy az alacsony tápértékkel rendelkező, magas zsír-és cukortartalmú, snackeket, nassolnivalókat úgy fejlesztik ki, hogy ízletesebbek legyenek, így potenciálisan akár függővé is válhatunk tőlük. Ezeket az élelmiszereket gyakran színes és vonzó hirdetésekkel mutatják be, melyek elárasztják a környezetünket, az étel-automatáktól az éttermekig és a szupermarketek polcáig.  

A WELL-szabvány ezt felismeri, és arra törekszik, hogy az épített környezetben olyan tárgyi lehetőséget kínáljon, és szabályokat foganatosítson meg, melyek növelik az egészséges élelmiszerekhez való hozzájutást, lehetővé téve az emberek számára, hogy megalapozottabban válasszanak ételeket, elvezetve őket a jobb egészségi állapothoz és közérzethez.

A WELL épületben biztosítani kell az alábbiakban bemutatandó feltételeket, amennyiben a munkáltató vagy annak szerződéses partnere ételt/italt kínál napi rendszerességgel a dolgozók számára. Példaként élve egy kis iroda kávézásra alkalmas konyhája is ide tartozik és egy nagy irodaház kantinja is. Ugyanakkor a Core and Shell minősítések – melyek csak az épületek szerkezetkész állapotára vonatkoznak-,a követelmények nagy része alól mentességet kapnak.

Zöldség-gyümölcs kínálat

Biztosítani kell, hogy a dolgozók napközben bármikor választhassanak legalább kétféle nyers zöldség és kétféle nyers gyümölcs közül, vagy a teljes ételkínálatot úgy kell kialakítani, hogy legalább felét ezek a vitamindús tápanyag csoportok tegyék ki. Nem utolsó szempont, hogy ezek a folyadékbevitelhez is hozzájárulnak. A WELL az amerikai szakirodalomból merítve nőknek napi 1,7 liter, férfiaknak napi 2,7 liter mennyiségű folyadékbevitelt ajánl.

Teljes kiőrlésű liszt

A pékáruk legalább fele készüljön rostban gazdagabb, egészségesebb teljes kiőrlésű lisztből! Juhhé!

Allergének és mesterséges adalékanyagok

Az viszont egyértelműen üdvözlendő fejlemény, hogy a WELL szabványban az allergén anyagok és a mesterséges adalékok jelölése is elengedhetetlen nemcsak az előre csomagolt, hanem a helyszínen készült ételeknél is. Az allergéneket már itthon is jelölni kell, a nem előrecsomagolt ételeknél azonban nálunk még ritka az allergénjelölésen túl pl.: az ízfokozók és tartósítószerek „bevallása”.

Tápérték adatok feltüntetése

Csomagolt termékekre már nálunk is működik, a WELL épületeknél azonban a helyben készített ételekre is meg kell adni a részletes tápanyagtartalmat. Ollé!

 Ételmérgezések elkerülése

A WELL egyszerű előírásokat fogalmaz meg a nyers húsok tárolására vonatkozóan. Ami a hazai vendéglátást illeti, nálunk az egyik legfőbb gond az alapanyagok minőségével és frissességével van. A WELL szabványnak vannak úgynevezett pilot programjai is, például éttermek vagy konyhák részére. Alig várjuk, hogy megjelenjenek az első hazai fecskék e téren is.

Egészséges ételek népszerűsítése

Az objektív változásokat nem árt az emberek fejébe is átültetni, így például az egészséges kínálatot plakátokkal promotálni. Hajrá!

Igazán visszafogtuk magunkat, hogy csak a lényeget írjuk le… Ha téged a részletek is érdekelnek, esetleg az opcionálisan választható megoldások, vagy akár be is vezetnéd az egészséges étkezést a saját irodátokba, akkor keresd szakértő csapatunkat bizalommal!

Külön cikkben foglalkozunk majd a transzzsírsavak tilalmával, valamint azzal, hogy a WELL milyen ajánlásokat fogalmaz meg a főételek méretére és összetételére vonatkozóan.

Vértesy Móni
WELL APTM
MN6 Energiaügynökség

Sziráki Zsófi dietetikus https://www.szirakizsofi.com/

fotó: foodandhealth