Anyaghasználat

Az építőipar nagy arányban használ fel vegyipari alapanyagokat. Azonban ezeknek a különböző kémiai anyagoknak az emberi egészségre gyakorolt hatása sok esetben káros és/vagy nem teljes mértékben ismert, így kiemelt figyelmet kell fordítani rájuk. Az építőipar anyaghasználata során számba kell venni mind az építőanyagokat, mind az épület belső tereiben felhasznált termékek anyagát, mivel ezek a belső levegő minőségét befolyásolva az emberi egészséget is veszélyeztethetik.

Az épületekben leggyakrabban fellelhető vegyianyagok a szerves illékony vegyületek (Volatile organic compounds (VOCs)), melyek szigetelőanyagokban, falfestékekben, lakkokban, bútorokban, szőnyegekben találhatóak meg, s károsan hatnak légzőszerveinkre. Továbbá az épületekből származó nem megfelelően kezelt veszélyes hulladékok és a talajszennyezés is problémát jelent az emberi egészség és a környezet szempontjából.

A WELL standard irányelveket és maximális határértékekekt fogalmaz meg a környezetben és az épületben található veszélyes anyagokkal kapcsolatban , ezzel csökkentve a környezetszennyezést és a közegészségügyi problémákat  .  Emellett fontos szempont a tisztító szerek szigorú megválasztása, illetve hatékony takarítási programok, gyakorlatok bevezetése is, hiszen ezzel segíthető a megfelelő minőségű belső levegő megőrzése. A WELL célja, hogy csökkentse az emberek veszélyes anyagokkal szembeni kitettségét az épített környezetben. A WELL standard támogatja a toxikus anyagok helyettesítését biztonságosabb alternatívákkal. Ezekkel az eszközökkel pedig elérhető az egészséges környezet és a jó minőségű belső levegő is.

WELL Kanapé webinárium és szakcikk a témában:

Cikkek a témában: