Akusztika, zaj

Egy adott térben akusztikus komfortnak nevezzük, mennyire elégedettek a teret használók a hanghatásokkal. A külső környezetből érkező hangok és rezgések, mint a közlekedés és az ipari tevékenységek zaja, negatívan hatnak az épületekben tartózkodók egészségére. A folyamatosan zavaró hanghatások olyan problémákat idézhetnek elő, mint az alvás zavarok és a magas vérnyomás. Az épületek belső tereiben a gépészeti rendszerekből, a többi ember tevékenységéből is származnak zajok, amelyek mind csökkentik a munkavégzés hatékonyságát és visszavetik a koncentrációs képességet. Továbbá az épületben a nem megfelelő hangszigetelés esetén gyakorta felmerülő probléma a magán beszélgetések szomszédos terekben hallatszódása és a figyelem megzavarása is, melyek csökkentik az elégedettség szintjét épülettel, irodatérrel kapcsolatban.

Az akusztikát tekintve egy mindenki számára komfortos környezet megteremtése nagy kihívást jelent, azonban egy holisztikus megközelítés segítségével, illetve a legjobb gyakorlatot követő tervezéssel és kivitelezéssel ez megvalósítható. A külső zajok bejutásának és az épületben a hang terjedésének a minimalizálása érdekében, az épületszerkezet megfelelő hangszigetelése elengedhetetlen. A belső hangterhelés csökkentéséhez pedig egy megfelelően méretezett, beszabályozott és hangszigeteléssel ellátott légtechnikai rendszer szükséges, amelynek határértékekkel szabályozottak és mérésekkel ellenőrzésre kerülnek.

A WELL az akusztikus komfort paraméterek megteremtésével az épületben tartózkodók egészségét és jóllétét támogatja. Ennek érdekében pedig kutatásokon alapuló tervezési gyakorlatok bevezetésével célozza meg a hanghatások okozta problémákat.

Forrás: http://www.ecophon.ua/lt/knowledge/acoustic-knowledge/sound-insulation/room-to-room-insulation/

 

WELL Kanapé webinárium a témában:

Cikkek a témában:

Akusztikai követelmények a WELL minősítés során

2018/12/11|Tags: |

Az elhasználódott levegő általában csak akkor tűnik fel az embereknek, ha már kritikus módon megnövekszik a levegő széndioxid koncentrációja és fizikai tüneteket is okoz. Ezzel szemben az irodaházakban a zaj az a tényező, ami a [...]

Zavaró zajhatások – milyen az akusztika egy Well irodában?

2018/06/18|Tags: |

A Well minősítési rendszer egyik fontos alappillére a komfort, amely az irodabútorok kényelme mellett a dolgozókat érő hang, szag és hőmérsékleti paraméterek tudatos alakításáról szól. Az irodai dolgozók körében készített felmérések szerint 74%-ban panaszkodunk a [...]